Η Dionne Warwick (80), ο Tony Bennett (94), ο Paul McCartney (78), η Julie Andrews (85) και η Yoko Ono (87), πέρα από θρυλικές καριέρες στο χώρο της μουσικής και του θεάματος, μοιράζονται χωρίς να το γνωρίζουν το μυστικό της μακροζωίας. Ενεργοί παρά την προχωρημένη ηλικία, όπως καταγράφεται στις παρενθέσεις, ανακάλυψαν τυχαία το ελιξήριο της «νεότητας» στη μουσική η οποία, σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία, «μπορεί να καταπραΰνει το γηράσκον σώμα και να αναζωογονήσει την ψυχή».

Κιθάρα ή πιάνο όπως οι παραπάνω καλλιτέχνες, βιολί, φλάουτο ή κάποιο άλλο όργανο που σας προκαλεί ευφορία, μπορούν να αποτελέσουν το συστατικό του καλού γήρατος με ακμαίες γνωστικές ικανότητες, σωματική και πνευματική ευεξία.

Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου:

1. Βελτιώνει τη μνήμη και την ακοή του

Σύμφωνα με μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Northwestern, η ακουστική μνήμη καθώς και η δυνατότητα ακοής σε θορυβώδες περιβάλλον ήταν πιο ενισχυμένες σε μουσικούς 45 έως 65 ετών συγκριτικά με συνομηλίκους μη μουσικούς.

Όπως εξήγησε η διευθύντρια του Εργαστηρίου Ακουστικής Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου, Nina Kraus, η μουσική εκπαιδεύει το νευρικό σύστημα να ρυθμίζει τις συχνότητες ήχου όπως συμβαίνει αντίστοιχα με τα οπτικά ερεθίσματα σε έναν ζωγράφο, τα οποία οξύνουν την προσοχή του στις λεπτομέρειες και τον διδάσκουν να προσαρμόζει το βλέμμα του ανάλογα με τη φωτεινότητα του χώρου. «Όταν το υλικό σου είναι ο ήχος, κατά λογική ακολουθία θα οξυνθούν οι ικανότητες πρόσληψης, σύνδεσης  και απομνημόνευσης των ακουστικών ερεθισμάτων», σχολίασε.

2. Δυναμώνει το σώμα 

Η μουσική φαίνεται ότι θωρακίζει το σώμα έναντι ενοχλητικών παθήσεων και συμπτωμάτων που συνοδεύουν το γήρας όπως οστεοπόρωση, απώλεια μυικής μάζα, δυσφορία και πόνοι, βελτιώνοντας το ορμονικό προφίλ του οργανισμού. Ειδικότερα, τα ευρήματα του πενταετούς ερευνητικού προγράμματος Music Making and Wellness, στο οποίο συμμετείχαν ειδικοί στη μουσική από πανεπιστήμια και κολέγια της Αμερικής, τα μαθήματα πλήκτρων αύξησαν κατά 90% τα επίπεδα της ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης (HGH), η παραγωγή της οποίας από τον οργανισμό φθίνει με την ηλικία, με τη μείωση να αγγίζει έως και το 50% μετά τα 40 έτη.

3. Εξασφαλίζει καλή ψυχική υγεία

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η ακρόαση μουσικής χαλαρώνει το μυαλό και μειώνει άγχος και ανακουφίζει από τα καταθλιπτικά συμπτώματα. Μάλιστα, τα οφέλη πολλαπλασιάζονται όταν η μουσική προέρχεται από εμάς τους ίδιους. Ο Δρ Barry Bittman από το Κέντρο Ευεξίας Mind-Body Wellness στο Meadville, διαπίστωσε σε έρευνα της οποίος ηγείτο ότι κατά τη χρήση ενός μουσικού οργάνου μειώνεται το άγχος περισσότερο από άλλες παραδοσιακά αγχολυτικές δραστηριότητες όπως η ανάγνωση ενός βιβλίου ή μιας εφημερίδας.

Εκμάθηση μουσικού οργάνου: Δύο βασικά βήματα

Εφόσον λάβατε την απόφαση να ξεκινήσετε μαθήματα κάποιου μουσικού οργάνου, πρέπει να εστιάσετε την προσοχή σας στο μουσικό όργανο καθώς και τον καθηγητή που θα επιλέξετε, επισημαίνει η καθηγήτρια βιολιού και πιάνου Jennifer Diedrich. Συγκεκριμένα:

  • το μουσικό όργανο πρέπει να απαιτεί, ιδανικά, χαλαρό χειρισμό, ώστε με τις ελάχιστες κινήσεις να επιτυγχάνεται η ευχάριστη μελωδία. Έτσι απολαμβάνει κανείς τη μουσική χωρίς να επικεντρώνεται στην τεχνική. Το πιάνο και η ακουστική κιθάρα αποτελούν δύο έξυπνες επιλογές. Ωστόσο βασική αρχή είναι το μουσικό όργανο να προκαλεί ευχαρίστηση, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες παραίτησης από τη διαδικασία εκμάθησης
  • ο καθηγητής μουσικής πρέπει να ανταποκρίνεται στους στόχους και τα ενδιαφέροντά μας και να εξειδικεύεται στο είδος μουσικής που θέλουμε να ασχοληθούμε. Εφόσον είναι δυνατό, συμβουλεύει η καθηγήτρια, πρέπει κανείς να μπορεί να παρακολουθήσει τον υποψήφιο καθηγητή εν δράσει, για να αποφασίσει αν υπάρχει η κατάλληλη «χημεία».

Διαβάστε επίσης

Εφηβεία: H μουσική μπορεί να κάνει βίαια τα παιδιά;

Η ευχάριστη και ανέξοδη «θεραπεία» της μοναξιάς

Η μουσική ενισχύει τον εγκέφαλο των πρόωρων βρεφών