Οι περισσότεροι από εμάς επιλέγουμε σε ποια θερμοκρασία θα καταναλώσουμε τα αγαπημένα μας τρόφιμα και ροφήματα με βάση τα προσωπικά μας γούστα. Ένας δροσερός καφές τις ηλιόλουστες ημέρες του χρόνου ή μια ζεστή σούπα όταν ο υδράργυρος πέφτει χαμηλά δίνουν μια πιο γευστική διάσταση στην καθημερινότητά μας. Σύμφωνα, όμως, με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο (SDSU), η θερμοκρασία των τροφίμων και των ποτών που καταναλώνουμε διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχική και πεπτική μας υγεία.
Ειδικότερα, η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Nutrition, ανέλυσε τα δεδομένα περισσότερων από 400 ενηλίκων στις ΗΠΑ και διαπίστωσε ότι η θερμοκρασία των τροφίμων και των ποτών έχει μετρήσιμη σχέση με το άγχος, την αϋπνία και τις εντερικές διαταραχές.
Πιο αναλυτικά, η υψηλότερη κατανάλωση κρύων ποτών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες συνδέθηκε με αυξημένο άγχος, διαταραχές ύπνου και φούσκωμα. Αντίθετα, τα ζεστά ροφήματα συνδέθηκαν με χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης, καλύτερη ποιότητα ύπνου και λιγότερα πεπτικά συμπτώματα.
«Αυτή είναι η πρώτη μελέτη στις ΗΠΑ που συνδέει άμεσα τη θερμοκρασία των τροφίμων και ποτών με τις δυνητικές επιπτώσεις της στην υγεία», δήλωσε η Tianying Wu, αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας στο SDSU και κύριος συγγραφέας της μελέτης. «Αυτά τα ευρήματα έχουν ευρεία σημασία για τις καθημερινές επιλογές», συμπλήρωσε.
Η μελέτη βασίστηκε στην Έρευνα για την Υγιή Γήρανση του SDSU, η οποία διερευνά νέους παράγοντες κινδύνου και ανισότητες στην υγεία μεταξύ των πληθυσμών στις ΗΠΑ. Τα αποτελέσματα, μάλιστα, παρατηρήθηκαν πιο έντονα στους συμμετέχοντες που ανέφεραν συχνά ότι είχαν «κρύα χέρια», ένα πιθανό σημάδι μειωμένης κυκλοφορίας.
Ενώ οι δυτικές διατροφικές οδηγίες σπάνια αναφέρονται στη θερμοκρασία των τροφίμων και των ποτών, τα ευρήματα της μελέτης αντανακλούν τις παραδοσιακές κινεζικές και αγιουρβεδικές πρακτικές, οι οποίες προειδοποιούν για την υπερβολική κατανάλωση κρύων τροφίμων και ποτών.
Η δρ. Wu τόνισε ότι η έρευνα προσφέρει ένα σημαντικό σημείο εκκίνησης και όχι οριστικά συμπεράσματα. «Η μελέτη παρέχει μια εικόνα του πώς η κατανάλωση ζεστών και κρύων τροφίμων μπορεί να σχετίζεται με τα αποτελέσματα στην υγεία», είπε. «Το επόμενο βήμα είναι να διεξαχθούν μελέτες με πιο αυστηρές προοπτικές και παρεμβατικές μεθόδους, καθώς οι επιπτώσεις μπορεί να είναι δυναμικές: Για παράδειγμα, οι ηλικιωμένοι ή τα άτομα με κακή κυκλοφορία του αίματος μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην έκθεση στο κρύο», τόνισε.
Δεδομένης της αύξησης των ποσοστών άγχους, αϋπνίας και πεπτικών προβλημάτων, οι νέες πληροφορίες στρέφουν την προσοχή σε έναν απλό, αλλά συχνά παραβλεπόμενο παράγοντα κινδύνου: Τη θερμοκρασία των τροφίμων και των ποτών που καταναλώνουμε.
Διαβάστε επίσης
Παχαίνει περισσότερο το κρύο ή το ζεστό φαγητό; – Ποια θερμοκρασία «σώζει» το βάρος
Τρώτε αργά το βράδυ; Τι αλλάζει στις καύσεις και την αποθήκευση λίπους – Έρευνα απαντά
Αυτός είναι ο πιο επικίνδυνος καφές – Και όχι γιατί κάνει την καρδιά να «φτερουγίζει»