*Γράφει ο Αναστάσιος Μαντζώρος MSc, PhD φυσικοθεραπευτής, καθηγητής Φυσικής Αγωγής
Οι γυναίκες θα πρέπει να σηκώνουν όσο πιο πολλά βάρη μπορούν κι αυτό διότι, εάν καταφέρουν να πάρουν ένα κιλό μυϊκού ιστού, θα ανεβάσουν δραματικά το βασικό τους μεταβολισμό, πράγμα που θα έχει θετικές επιπτώσεις στην καύση του λίπους.
Είναι αδύνατο να «φουσκώσουν», επομένως άδικα φοβούνται. Ο κύριος λόγος που δεν γίνεται αυτό είναι το ορμονικό τους προφίλ, με την τεστοστερόνη και, κατά συνέπεια, τη μυϊκή τους δύναμη και ανάπτυξη να είναι αμελητέα. Διαθέτουν, επίσης, πιο πολλά οιστρογόνα, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με το αναβολικό περιβάλλον του άντρα.
Γιατί η προπόνηση με βάρη είναι σημαντική για τις γυναίκες
✅ Προλαμβάνει την οστεοπόρωση
Οι γυναίκες που έχουν εμμηνόπαυση και κάνουν βάρη καταπολεμούν σε μέγιστο βαθμό την οστεοπόρωση που οφείλεται στην πτώση των οιστρογόνων. Ο λόγος είναι ότι οι αναπτυσσόμενοι μύες καταφύονται πιο δυνατά πάνω στα οστά, με αποτέλεσμα τα κόκκαλα να δένουν καλύτερα.
Τα οστά, όπως οι μύες και το λίπος, είναι δυναμικοί ιστοί και το σώμα τα καταστρέφει συνεχώς και τα αντικαθιστά. Ο ρυθμός οστικής συσσώρευσης (αύξηση των οστών) πρέπει να υπερβαίνει τον ρυθμό οστικής απορρόφησης, για να παραμείνουν αυτοί οι ιστοί ισχυροί και υγιείς. Η προπόνηση με βάρη είναι ο καλύτερος τρόπος να υποβοηθηθεί η οστική δημιουργία και να αυξηθεί ο ρυθμός με τον οποίο αυτή επιτυγχάνεται. Άρα, η προπόνηση δύναμης με βάρη μας βοηθά να διατηρήσουμε δυνατά και υγιή οστά.
✅ Βοηθά στην αύξηση του βασικού μεταβολικού ρυθμού
Το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής ημερήσιας ενεργειακής δαπάνης μας (TDEE) προέρχεται από τον βασικό μεταβολικό ρυθμό (RMR), που είναι υπεύθυνος για το 60% έως 70% του TDEE. Η άλιπη μάζα του σώματος (μύες, οστά, συνδετικός ιστός, σωματικά υγρά) επηρεάζει σημαντικά τον RMR και τον συνολικό μεταβολικό ρυθμό, καθώς οι μύες είναι ιδιαίτερα ενεργοί μεταβολικά. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται περισσότερη ενέργεια από τον λιπώδη ιστό για να διατηρηθούν.
✅ Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου
Η προπόνηση δύναμης μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την αντίσταση στην ινσουλίνη, την μεταβολική απόδοση και να μειώσει τους δείκτες φλεγμονής στο σώμα. Τα άτομα που ασχολούνται τακτικά με την προπόνηση με βάρη μπορούν να προλάβουν την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου κατά 40% έως 70% και οι γυναίκες να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 40%. Το συμπέρασμα: H προπόνηση δύναμης μας βοηθά να μειώσουμε σημαντικά τον κίνδυνο διαβήτη και καρδιακής νόσου.
✅ Συμβάλλει στην αντιμετώπιση μυοσκελετικών προβλημάτων
Πολλοί ενήλικες αντιμετωπίζουν χρόνιους πόνους στον αυχένα, την πλάτη, τα γόνατα ή τους ώμους. Έρευνες δείχνουν πως το 70% των ενηλίκων θα αντιμετωπίσει μία από αυτές τις καταστάσεις κάποια στιγμή στη ζωή του. Ο μυοσκελετικός πόνος και τα συναφή σύνδρομα είναι η κύρια αιτία αναπηρίας παγκοσμίως. Αυτός ο τύπος πόνου αποδίδεται συχνά σε χρόνια λανθασμένα πρότυπα κίνησης, μυϊκές ανισορροπίες και λάθος στάση σώματος.
Η προπόνηση με βάρη, με την καθοδήγηση ενός επαγγελματία γυμναστή ΚΦΑ, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των μυοσκελετικών προβλημάτων, μέσα από την στόχευση και ενδυνάμωση των πιο αδύναμων μυϊκών ομάδων. Σύμφωνα με την Aμερικανική Aθλητιατρική Eταιρεία (A.C.S.M.), η προπόνηση μυϊκής ενδυνάμωσης για καλή υγεία πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα, καλύπτοντας 8-10 διαφορετικές ασκήσεις. Mπορείτε να εκτελείτε 1-2 σετ από 8-12 επαναλήψεις το καθένα.

O Αναστάσιος Μαντζώρος MSc, PhD φυσικοθεραπευτής, καθηγητής Φυσικής Αγωγής
Διαβάστε επίσης
Αντιγήρανση: Αυτή είναι η άσκηση που «σβήνει» 8 χρόνια από το σώμα μας