Ο χρόνος κυλά και δεν γυρίζει πίσω. Με το πέρασμα του χρόνου, τίποτα δεν μένει αμετάβλητο και οι άνθρωποι δεν αποτελούν εξαίρεση. Μόνο που, στις περισσότερες περιπτώσεις οι αλλαγές που συμβαίνουν στους ανθρώπους γίνονται αντιληπτές ως κάτι αρνητικό. Ο οργανισμός γερνά, η όψη φθείρεται και οι δυνατότητες του σώματος μειώνονται. Κι ενώ δε μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να αναστρέψουμε τη γήρανση, μπορούμε, σύμφωνα με τους ειδικούς, να εξασφαλίσουμε ότι αυτή θα έρθει όσο πιο αργά και ομαλά γίνεται, μέσα από κατάλληλες ενέργειες στον καθημερινό τρόπο ζωής μας. Οι ενέργειες αυτές ξεκινούν από το τι επιλέγουμε να βάλουμε στο πιάτο μας.

Τι περιέχει, λοιπόν, το ιδανικό γεύμα, σύμφωνα με τους ειδικούς;

1. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη

Η λήψη επαρκούς ποσότητας πρωτεΐνης είναι εξαιρετικά σημαντική για την καλή γήρανση, διευκρινίζει ο James Powers, καθηγητής Ιατρικής στο Τμήμα Γηριατρικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Vanderbilt University Medical Center και μέλος της Αμερικανικής Γηριατρικής Εταιρείας.

«Το σώμα χρησιμοποιεί πρωτεΐνη για να χτίσει νέα κύτταρα. Εάν δεν λαμβάνετε αρκετή, το σώμα θα την αντλήσει από τους μύες, κάτι που θα σας καταστήσει πιο αδύναμους», εξηγεί ο δρ. Powers.

Photo: Shutterstock

Η απώλεια μυϊκής μάζας που έρχεται με τη γήρανση ενισχύει τον κίνδυνο πτώσεων και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες για την υγεία. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μυϊκή απώλεια ξεκινά ήδη από την ηλικία των 30 ετών.

Η πρωτεΐνη έχει επιπλέον ευεργετικές επιδράσεις στην οστική μάζα της σπονδυλικής στήλης, σημειώνει μια ανασκόπηση του Ιουνίου 2017 στο The American Journal of Clinical Nutrition‌. Η διατήρηση της οστικής μάζας καθώς μεγαλώνετε είναι σημαντική για τη μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης.

«Εάν μπορείτε να επιβραδύνετε την απώλεια μυών και οστικής μάζας που έρχεται με τη γήρανση, μπορείτε να διατηρήσετε μια δραστήρια και πιο υγιή ζωή», εξηγεί ο δρ. Powers.

Το σώμα χρειάζεται 0,8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους, διευκρινίζει ο δρ. Powers, προσθέτοντας ότι, ιδανικά, η πρόσληψη πρωτεΐνης θα πρέπει να μοιράζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Σημαντική ποσότητα πρωτεΐνης μπορείτε να εξασφαλίζετε καταναλώνοντας κοτόπουλο. Υπάρχουν, ωστόσο, και φυτικές επιλογές που διαθέτουν σημαντικές ποσότητες, όπως τα φασόλια, οι ξηροί καρποί, αλλά και ψάρια, όπως ο σολομός ή ο μπακαλιάρος.

2. Είναι πολύχρωμο

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πιάτο σας θα πρέπει να μοιάζει με ουράνιο τόξο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το μισό του πιάτου σε κάθε γεύμα θα πρέπει να καταλαμβάνεται από φρούτα και λαχανικά. «Αν το πιάτο σας αποτελείται από χρώματα, τότε σίγουρα ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή», σχολιάζει ο δρ. Powers.

Η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής θα σας απαλλάξει και από την ανάγκη να πάρετε συμπληρώματα πολυβιταμινών, μιας και οι χρωματιστές τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνες και μέταλλα.

3. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Β

Προσθέστε δημητριακά ολικής άλεσης στο ένα τέταρτο του πιάτου σας, προτείνει το MyPlate. Τέτοιες επιλογές μπορεί να είναι το καστανό ρύζι, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, το κινόα, το πλιγούρι και άλλα. Αυτά τα τρόφιμα είναι σημαντικές πηγές βιταμινών Β, οι οποίες, μεταξύ άλλων, είναι πολύτιμες για την υγεία του εγκεφάλου.

«Καθώς μεγαλώνετε, το σώμα χάνει το απόθεμά του σε αυτή την ομάδα βιταμινών και αδυνατεί να τις αναπληρώσει με την ίδια ευκολία», λέει ο δρ. Powers. Λαμβάνοντας από τη διατροφή τις απαραίτητες βιταμίνες θα μπορέσετε να διατηρήσετε τη λειτουργία του οργανισμού στο καλύτερο δυνατό επίπεδο.

Διαβάστε ακόμη:

Αντιγήρανση: Η καθημερινή κίνηση που παρατείνει τη ζωή – Είναι πιο απλή απ’ ό,τι φαντάζεστε

Μακροζωία: Έρευνα αποκαλύπτει το «κλειδί» μιας καινοτόμου αντιγηραντικής θεραπείας

Αντιγήρανση: Οι σπόροι της μακροζωίας – Βάζουν φρένο στην φλεγμονή