Ένα βήμα πιο κοντά στην αποκωδικοποίηση του γρίφου της μακροζωίας φαίνεται πως βρίσκονται ερευνητές από την Κίνα και τις ΗΠΑ, καθώς διαπίστωσαν ότι μια ουσία στους σπόρους των σταφυλιών μπορεί να παρατείνει το προσδόκιμο της ζωής.

Πιο συγκεκριμένα, η έγχυση προκυανιδίνης C1 (PCC1), μιας χημικής ουσίας που βρίσκεται στο εκχύλισμα των σπόρων του σταφυλιού, επέκτεινε τη διάρκεια της ζωής των ηλικιωμένων ποντικιών. Η διαδικασία των πειραμάτων και η σύνδεση αυτής της ουσίας με την μακροζωία περιγράφεται εκτενέστερα στην εργασία τους που δημοσιεύτηκε στο Nature Metabolism.

Στο νεότερο αυτό εγχείρημα με στόχο να κατανοηθεί η διαδικασία της γήρανσης, οι ερευνητές εξέτασαν 46 φυτικά εκχυλίσματα αναζητώντας το κατά πόσο μπορεί να παρουσιάζουν αντιγηραντικές ιδιότητες. Στην αναζήτηση αυτή, ήρθαν αντιμέτωποι με την προκυανιδίνη C1 (PCC1) και οι αρχικές τους δοκιμές ανέδειξαν την επίδρασή τους στη μείωση του αριθμού των γηρασμένων κυττάρων στον ανθρώπινο προστάτη. Τέτοια κύτταρα είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στη διαδικασία της γήρανσης.

Διερευνώντας περαιτέρω τα συγκεκριμένα αποτελέσματα, διαπίστωσαν ότι σε μικρότερες δόσεις εμπόδιζε τα γηρασμένα κύτταρα να συμβάλουν στη φλεγμονή, ενώ σε υψηλότερες δόσεις τα εξουδετέρωναν εντελώς χωρίς να βλάψουν άλλα κύτταρα.

Έπειτα, οι ερευνητές χορήγησαν την ουσία σε 171 ποντίκια, 91 από τα οποία ήταν ηλικιωμένα. Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι συνολικά αυξήθηκε το προσδόκιμο ζωής των ποντικιών κατά 9% και στην υπόλοιπη διάρκεια ζωής τους κατά 60% κατά μέσο όρο. Όσον αφορά τα νεότερα ποντίκια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι βελτιώθηκε η φυσική τους κατάσταση.

Στη συνέχεια χορήγησαν τη χημική ουσία σε ποντίκια που είχαν καρκινικούς όγκους και διαπίστωσαν ότι συνέβαλλε στη συρρίκνωσή τους, όταν χορηγήθηκε σε συνδυασμό με τη χημειοθεραπεία. Τέλος, συμπέραναν ότι το ίδιο συνέβη και σε ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα που εμφυτεύτηκαν σε ποντίκια.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι σε όλες τις δοκιμές τους, δεν βρήκαν βλάβες στα υγιή κύτταρα, πράγμα που σημαίνει ότι η προκυανιδίνη C1 θα μπορούσε να είναι μια πολλά υποσχόμενη αντιγηραντική θεραπεία, μειώνοντας κάλλιστα ορισμένες από τις αρνητικές επιπτώσεις της γήρανσης. Επισημαίνουν παρόλα αυτά ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να δοκιμαστεί περαιτέρω η αποτελεσματικότητά της και να διασφαλιστεί ότι δεν θα έχει παρενέργειες.

Διαβάστε επίσης: 

Μακροβιότητα: Αλήθεια μπορούμε να φτάσουμε τα 130; Οι ειδικοί απαντούν

Πόσα χρόνια θα ζήσουμε – Θα περάσουμε τα 100; Νέα έρευνα δίνει την απάντηση