Ο χρόνος περνά, αφήνοντας ένα ισχυρό αποτύπωμα στο σώμα και τον οργανισμό μας. Και ποιος δεν θα ήθελε να δείχνει για πάντα νέος; Ή να είναι τόσο δυνατός και δραστήριος όσο στα νιάτα του; Ένα τέτοιο ενδεχόμενο έμοιαζε έως τώρα ουτοπικό, όμως επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Exeter υποστηρίζουν ότι ίσως μπορεί, στο άμεσο μέλλον, να μετατραπεί σε ένα ρεαλιστικό σενάριο. Στη σχετική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences, αναφέρεται ότι η χορήγηση φαρμάκων που εμπεριέχουν μια μικρή ποσότητα υδρόθειου (H2S) και στοχεύουν απευθείας στο εσωτερικό των κυττάρων ίσως αποδειχθεί μια καινοτόμος μέθοδος αντιγήρανσης.

Διεξάγοντας πειράματα σε σκουλήκια, η ομάδα διαπίστωσε ότι, στοχεύοντας τα κυτταρικά μιτοχόνδρια με μικρές δόσεις υδρόθειου, μέσω της χρήσης ενός μορίου που ονομάζεται AP39, μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά την υγεία και τη δραστηριότητα των σκουληκιών καθώς αυτά μεγάλωναν. Η ανακάλυψη αυτή δεν είναι καθόλου τυχαία, αν σκεφτεί κανείς ότι τα μιτοχόνδρια ονομάζονται αλλιώς και «δύναμη», καθώς είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ενέργειας.

Μια δυσλειτουργία στα μιτοχόνδρια ισοδυναμεί με μια σειρά καταστάσεων που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η φυσική γήρανση, οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως η νόσος Πάρκινσον και η νόσος Αλτσχάιμερ, η μυϊκή δυστροφία και οι πρωτογενείς μιτοχονδριακές ασθένειες.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ένα σύνολο πρωτεϊνών που είναι υπεύθυνες για τη ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης στη γήρανση και τις στόχευσαν με το υδρόθειο, με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν δυνητικές οδούς για θεραπείες που αντιμετωπίζουν τη γήρανση και τις μυϊκές παθήσεις.

«Τα σκουλήκια αποτελούν ένα ισχυρό γενετικό εργαλείο για τη μελέτη της ανθρώπινης υγείας και των ασθενειών, προσφέροντας μια ισχυρή πλατφόρμα για τον γρήγορο εντοπισμό νέων πιθανών θεραπευτικών μεθόδων», δήλωσε ο Tim Etheridge, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Exeter. «Οι ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην κοινωνία. Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι το υδρόθειο, που χορηγείται σε συγκεκριμένα μέρη του κυττάρου σε πολύ μικρές ποσότητες, θα μπορούσε μια μέρα να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τους ανθρώπους να διατηρούν την υγεία τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι τα σκουλίκια που υποβλήθηκαν στις δοκιμές παρέμειναν «δραστήρια και με υγιή φυσιολογία» μέχρι το θάνατό τους, ο οποίος επήλθε πολύ αργότερα από το αναμενόμενο.

Μια εταιρεία προσκείμενη στο Πανεπιστήμιο του Exeter έχει ήδη λάβει τα δικαιώματα για τη βασική τεχνολογία του φαρμάκου με υδρόθειο. Η εταιρεία αναπτύσσει επί του παρόντος προηγμένες ενώσεις ως πιθανά φάρμακα για την αντιμετώπιση ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Huntington και παθήσεων της παιδικής ηλικίας, όπως η μυϊκή δυστροφία.

«Αυτή η μελέτη δεν έχει να κάνει με την παράταση της ζωής, αλλά με τη διασφάλιση μιας πιο υγιούς ζωής μέχρι τα βαθιά γεράματα, εξέλιξη που θα μπορούσε να έχει τεράστια οφέλη για την κοινωνία», λέει ο Matt Whiteman, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Exeter. «Είμαστε ενθουσιασμένοι που βλέπουμε τα ευρήματα της έρευνας να εξελίσσονται και ελπίζουμε ότι μια μέρα θα αποτελέσουν τη βάση για τη δημιουργία νέων θεραπειών».

Διαβάστε ακόμη:

Αντιγήρανση: Οι σπόροι της μακροζωίας – Βάζουν φρένο στην φλεγμονή

Μακροζωία: Μια νευροψυχολόγος αποκαλύπτει το μυστικό για την κατακτήσουμε – 6 χρήσιμα tips

Αντιγήρανση: Αυτό είναι το μυστικό για να φαίνεστε τρία χρόνια νεότεροι – Δεν είναι καλλυντικό!