Βάρος παρά ξεγνοιασιά θα αποτελέσει το καλοκαίρι για κάποιους ανθρώπους, αφού οι υψηλές θερμοκρασίες θα επιβαρύνουν σημαντικότερα την καθημερινότητα και υγεία τους. Όπως εξηγούν ειδικοί στο ygeiamou, τους θερινούς μήνες και ιδίως όταν ανεβαίνει σημαντικά ο υδράργυρος, τα άτομα με φλεβική ανεπάρκεια και κιρσούς θα βιώσουν επιδείνωση των συμπτωμάτων τους. Στα βαρύτερα πόδια και το εντονότερο πρήξιμο και πόνο θα συντελέσει παράλληλα η πολύωρη καθιστική θέση για όσους επιλέξουν κάποιον μακρινό προορισμό για τις διακοπές τους, ενώ η αφυδάτωση θα πολλαπλασιάσει τον κίνδυνο θρόμβωσης.

Οι κιρσοί αποτελούν τα τμήματα φλεβών στα κάτω άκρα όπου δεν ρέει φυσιολογικά το αίμα. Η πάθηση αναφέρεται συχνά ως «φουσκωμένες» φλέβες ή φλεβίτιδα και ταλαιπωρεί το 25% περίπου του πληθυσμού. Σύμφωνα με τους αγγειοχειρουργούς, η θεραπεία τους θα συνδεθεί λανθασμένα με την αισθητική αποκατάσταση αποκλειστικά αφού, πέρα από τον πόνο και τη διατάραξη της καθημερινότητας που βιώνουν όλοι οι ασθενείς, ένας στους 20 θα καταλήξει το πιθανότερο σε φλεβικά έλκη.

Μεταξύ των ανησυχητικών συμπτωμάτων που θα επιβάλουν τη θεραπεία των κιρσών συμπεριλαμβάνονται η αλλαγή του χρώματος ή της υφής του δέρματος στην κνήμη, η εμφάνιση εκζέματος και πληγών, η αιμορραγία κιρσού, η θρομβοφλεβίτιδα (φλεγμονή στη φλέβα) καθώς και ενοχλήσεις όπως κνησμός και αίσθημα καύσου ή βάρους στα άκρα.

Κάλυψη για επεμβατικές μεθόδους

Το triplex φλεβών κάτω άκρων αποτελεί την εγγυημένη εξέταση για τη διάγνωση των κιρσών και παρέχεται συνήθως μέσα από τα ασφαλιστήρια διαγνωστικών εξετάσεων και ιατρικών επισκέψεων με χρονική αναμονή έξι (6) μηνών. Αντίστοιχη αναμονή προβλέπεται συνήθως και για την αντιμετώπισή τους από τα περισσότερα νοσοκομειακά προγράμματα.

Επί του παρόντος, οι θεραπευτικές επιλογές για τους κιρσούς είναι πολλές και κάθε περιστατικό ενδεχομένως να έχει άλλα αποτελέσματα για κάθε μέθοδο. Το μέγεθος και η έκταση των κιρσών όπως και οι θέσεις όπου εντοπίζονται οι «χαλασμένες» φλεβικές βαλβίδες αποτελούν κάποια από τα κριτήρια. Στους πίνακες επεμβάσεων των συμβολαίων υγείας εντοπίζονται χειρουργικές μέθοδοι όπως η «απλή απολίνωση κιρσού», η «απολίνωση µείζονος σαφηνούς φλεβός (σαφηνεκτομή)» και η «εγχείρηση κιρσών » στο ένα ή τα δύο σκέλη. Δεδομένου ωστόσο πως η ανοιχτή χειρουργική επέμβαση εγκαταλείπεται σταδιακά έναντι σύγχρονων θεραπειών όπως η ενδοφλεβική θεραπεία των κιρσών με laser είτε ραδιοσυχνότητες, η σκληροθεραπεία με υγρό ή αφρό, η χρήση κυανοακρυλικής κόλλας κ.α.., ο/η ασφαλισμένος/η θα πρέπει να ρωτήσει τον ασφαλιστικό σύμβουλο για το τι προβλέπεται γι’ αυτές, αφού δεν γίνεται ρητή αναφορά τους στα συμβόλαια και οι σύγχρονες (πιο δαπανηρές συνήθως) μέθοδοι δεν προκρίνονται από τις εταιρείες.

Τι ισχύει για τις ευρυαγγείες

Οι ευρυαγγείες είναι πολύ μικρές φλέβες του δέρματος που βρίσκονται σε μόνιμη διαστολή όπως και οι κιρσοί και, όταν εντοπίζονται στα κάτω άκρα αποκαλύπτουν φλεβική ανεπάρκεια. Ωστόσο, εξηγούν οι ειδήμονες, δεν συνοδεύονται συνήθως από ιδιαίτερα συμπτώματα όπως οι κιρσοί παρά αίσθημα καύσου ή φαγούρα κάποιες φορές και σπανιότερα μούδιασμα, και αντιμετωπίζονται κυρίως ως αισθητικό πρόβλημα. Για τον λόγο αυτό δεν εντοπίζονται ως όρος στα συμβόλαια υγείας.

Διαβάστε επίσης:

Παθήσεις Οισοφάγου: Ποιες καλύψεις περιλαμβάνει το ασφαλιστήριο υγείας

Θυρεοειδοπάθειες: Πώς καλύπτονται εξετάσεις και επεμβάσεις

Εξετάσεις και επισκέψεις σε μη συμβεβλημένα ιατρικά κέντρα: Πότε και πώς καλύπτονται