Τις τελευταίες ημέρες ο υδράργυρος άγγιξε κορυφή στην Ελλάδα. Αποτελούν τις πλέον καυτές του παρατεταμένου και πρωτοφανούς όπως έχει χαρακτηριστεί καύσωνα που «καίει» την Ευρώπη, με χώρες να έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα ξηρασίας, πυρκαγιές και ιστορικά ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών.

Ο καύσωνας και η προστασία του πληθυσμού από τις επιπτώσεις του αποτελεί μείζον θέμα για τη δημόσια υγεία. Αν συνυπολογίσει κανείς πως μεταξύ των ευάλωτων ομάδων συμπεριλαμβάνονται άτομα με παχυσαρκία, ηλικιωμένοι και απασχολούμενοι σε περιβάλλοντα με υψηλές θερμοκρασίες όπως οι αγρότες, αντιλαμβάνεται πως για η Ελλάδα, με κορυφαίες θέσεις πανευρωπαϊκά και για τις τρεις πληθυσμιακές ομάδες, η ακραία αύξηση της θερμοκρασίας αποτελεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Όπως έχουν εξηγήσει ειδικοί στο ygeiamou, η υπερθέρμανση του οργανισμού και σοβαρότερη μορφή θερμικής βλάβης, η θερμοπληξία, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της Ελλάδας τα καλοκαίρια. Ατονία, λιποθυμικές τάσεις, διαταραχές του καρδιακού ρυθμού, δύσπνοια, ζάλη, σύγχυση, πονοκέφαλος, ναυτία, πυρετός, εμετός ή ακόμα και απώλεια αισθήσεων είναι κάποια από τα συμπτώματα που θα υποδείξουν το πρόβλημα. Αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, ο θερμόπληκτος μπορεί να οδηγηθεί σε σοβαρότερες καταστάσεις όπως διαταραχές της πηκτικότητας του αίματος, έμφραγμα του μυοκαρδίου ή αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο κ.α. και, σε ακραίες περιπτώσεις, στον θάνατο.

Πέρυσι και εν αναμονή κύματος καύσωνα, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία ενημέρωσε μέσω ανακοίνωσής της τους πολίτες και ιδίως τους καρδιοπαθείς για τα μέτρα προστασίας που θα έπρεπε να λάβουν. Μεταξύ άλλων, το κείμενο ανέφερε ότι παρατηρείται αύξηση στη συχνότητα εισαγωγών οξέων καρδιαγγειακών συμβαμάτων σε περιόδους καύσωνα, καθώς και ότι ο καύσωνας του Ιουλίου του 1987 στην Αθήνα συσχετίστηκε με 2.000 επιπλέον θανάτους, ποσοστό που αντιστοιχούσε σε αύξηση κατά 97% της ημερήσιας θνητότητας.

Καρδιαγγειακά επεισόδια και συμβόλαια υγείας

Αν αποτύχουν οι πρώτες προσπάθειες αντιμετώπισης της θερμοπληξίας (διαβάστε σχετικά εδώ) και τα συμπτώματα επιμένουν, ο θερμόπληκτος θα χρειαστεί μεταφορά είτε σε εξωτερικά ιατρεία για παροχή πρώτων βοηθειών είτε, σε σοβαρά περιστατικά, στο νοσοκομείο για νοσηλεία ακόμα και σε εντατική μονάδα.

Η θερμοπληξία αποτελεί ένα επείγον περιστατικό, μια απρόβλεπτη και αιφνίδια διαταραχή της υγείας του ασφαλισμένου που, έστω και σπανιότερα, μπορεί να του κοστίσει ακόμα και τη ζωή εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα σε νοσοκομείο. Ιδιαίτερα για την περίπτωση που οδηγήσει σε κάποιο καρδιαγγειακό συμβάν, σημειώνεται το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο αντιμετωπίζονται ως επείγοντα και έκτακτα περιστατικά από τα συμβόλαια υγείας.

Τα νοσοκομειακά προγράμματα προβλέπουν κάλυψη για τέτοια καρδιαγγειακά συμβάματα από την υγειονομική μεταφορά έως τη νοσηλεία και την αποθεραπεία κατ’ αρχήν, ωστόσο κάποιες εταιρείες θα αναλάβουν έξοδα διακομιδής μέσα από συμπληρωματική παροχή.

Καθώς το βασικό συμβόλαιο υγείας καλύπτει τον ασφαλισμένο και για τη διάγνωση του περιστατικού πλην της θεραπείας, θα καλυφθούν και οι αναγκαίες διαγνωστικές εξετάσεις όπως αξονικές, στεφανιογραφήματα κ.λπ. που θα γίνουν στο νοσοκομείο. Η ιατρική ομάδα έπειτα θα υποδείξει την κατάλληλη θεραπεία και αν η αντιμετώπιση θα είναι φαρμακευτική (θρομβολυτική αγωγή) ή χειρουργική, όπως επεμβάσεις αγγειοπλαστικής και θρεομβεκτομής που εντοπίζονται στους σχετικούς πίνακες των συμβολαίων.

Η ασφαλιστική εταιρεία θα καλύψει επιπλέον έξοδα αποθεραπείας σε ειδικό κέντρο αποκατάστασης καθώς και φυσικοθεραπείες εφόσον κρίνονται αναγκαίες.

Τέλος, σημειώνεται ότι το εγκεφαλικό επεισόδιο και το έμφραγμα του μυοκαρδίου αποτελούν δύο περιπτώσεις που καλύπτονται από τα προγράμματα «Επίδομα Σοβαρών Ασθενειών», μια σημαντική ασφάλιση που δίνει υψηλή χρηματική βοήθεια στον παθόντα για να καλύψει τις υποχρεώσεις του και τις αλλαγές που ίσως φέρει στη ζωή του το καρδιαγγειακό περιστατικό. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Διαβάστε επίσης: