Δύο μόλις εβδομάδες μας χωρίζουν από τα Χριστούγεννα και οι λάτρεις των ταξιδιών έχουν ήδη κλείσει -είτε αφήνουν για την τελευταία στιγμή- το μέρος που θα περάσουν τη γιορτή της χαράς ή κάποιες ημέρες έστω στο πλαίσιο της χειμερινής τους άδειας. Φέτος όμως, πέρα από τα ρούχα που θα πάρετε μαζί ή το «καρφίτσωμα» στους χάρτες κάθε τοποθεσίας και αξιοθέατου που θέλετε να επισκεφθείτε, δεν πρέπει να αμελήσετε πριν την απογείωση για την ασφάλεια της υγείας σας.

Η εμπειρία έδειξε ότι όταν ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας (όπως η έντονη κυκλοφορία ενός ιού) αποκτά επιδημικές ή πανδημικές διαστάσεις, οι άνθρωποι κινητοποιούνται και υιοθετούν μέτρα προστασίας για την υγεία τους. Ενδεικτικά, το 2021 στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 4% τα ατομικά και κατά 10% τα ομαδικά συμβόλαια υγείας σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ μια ματιά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αποκαλύπτει για το ίδιο διάστημα επταπλάσια αύξηση στις ταξιδιωτικές ασφαλίσεις.

Φέτος λοιπόν, οπότε οι υγειονομικές αρχές σε Ευρώπη και ΗΠΑ βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού για διαχειριστούν μια «τριδημία», την ταυτόχρονη παρουσία της COVID-19, της γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV). Όπως εξηγούν οι ειδικοί, τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού μείωσαν τη φυσική ανοσία μέσω της έκθεσης έναντι άλλων αναπνευστικών ιών όπως ο ινφλουέντζα και ο RSV και, έτσι, παρατηρούνται φέτος έξι φορές περισσότερα περιστατικά γρίπης στα εξωτερικά ιατρεία.

Ταξιδιωτική ασφάλιση Vs Νοσοκομειακό πρόγραμμα

Πολλοί αντιμετωπίζουν «επιπόλαια» μια λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος, εκτιμώντας πως μια λοίμωξη του αναπνευστικού απλώς θα τους κρατήσει σπίτι. Είδαμε, βέβαια, πόσο απρόβλεπτα μπορεί να εξελιχθεί μια τέτοια μόλυνση και πώς μια σειρά παραγόντων όπως π.χ. κάποιο προϋπάρχον πρόβλημα υγείας μπορεί έχει δραματική επίπτωση.

Ένα καλό ασφαλιστήριο θα μειώσει τα άγχη του ταξιδιού, αρκεί να είναι επαρκές για τις ανάγκες και επιθυμίες σας. Εν προκειμένω, συγκρίνουμε την ταξιδιωτική ασφάλιση και την ασφάλιση νοσοκομειακής περίθαλψης, τους δύο βασικούς τύπους ασφαλιστικού συμβολαίου που θα καλύψει κάποιον κίνδυνο για την υγεία, ως προς βασικές παραμέτρους.

  • Έναρξη ισχύος της κάλυψης

Ένα πρόγραμμα ταξιδιωτικής ασφάλισης καλύπτει σε επίπεδο πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης ατυχήματα και ασθένειες άμεσα, μετά την εξόφληση των ασφαλίστρων. Αντιθέτως, τα νοσοκομειακά προγράμματα καλύπτουν άμεσα το ατύχημα και μετά από αναμονή 30 ημερών τις ασθένειες.

  • Ηλικία

Ενώ η απόκτηση ενός νοσοκομειακού προγράμματος για ασθένεια και ατύχημα είναι δυνατή για ηλικίες έως 70 ή και 75 ετών αναλόγως την εταιρεία, στην περίπτωση ταξιδιωτικών ασφαλίσεων για τα άτομα άνω των 70 ετών προβλέπεται κάλυψη μόνο σε περίπτωση ατυχήματος και όχι για περιστατικά ασθενείας.

  • Υπηρεσίες Ιατρικής Βοήθειας

Υπηρεσίες όπως υγειονομική μεταφορά π.χ. επείγουσα αεροδιακομιδή, επαναπατρισμός ασθενών, επίσκεψη και έξοδα διανυκτέρευσης συγγενικών προσώπων, επαναπατρισμός σωρού και επαναπατρισμός των μελών της οικογένειας του ασφαλισμένου αποτελούν συνήθως βασικές καλύψεις στα ταξιδιωτικά ασφαλιστικά προγράμματα. Αντιθέτως, για τα προγράμματα νοσοκομειακής περίθαλψης θα χρειαστεί συνήθως συμπληρωματική κάλυψη άμεσης ιατρικής βοήθειας, μια έξτρα παροχή που θα στοιχίσει ενδεικτικά 26€ το έτος.

  • Κόστος και διάρκεια

Θέλετε μια ασφάλιση υγείας απλώς για ένα ταξίδι ή που θα σας μείνει ώστε να έχετε και μετά πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου; Για ένα ταξίδι πέντε ημερών στην Ευρώπη, μια ταξιδιωτική ασφάλιση μπορεί να ξεκινά από τα 25€, όσο περίπου και το μηνιαίο ασφάλιστρο για ένα βασικό νοσοκομειακό πρόγραμμα.

  • Επιπλέον παροχές

Οι δύο τύποι ασφάλισης θα παρέχουν οικονομική προστασία ως προς την αντιμετώπιση της ασθένειας/ατυχήματος. Αν όμως κάποια από τις προαναφερθείσες απειλές του χειμώνα σας χτυπήσει την πόρτα πριν καν ξεκινήσετε για το αεροδρόμιο, τότε μόνο η ταξιδιωτική ασφάλιση μπορεί να φανεί χρήσιμη αφού, πλην τον παροχών υγείας, προβλέπει κάλυψη για μια σειρά περιπτώσεων όπως έξοδα για την ακύρωση πτήσεων/ταξιδιού.

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ασφάλιση – Κιρσοί: Ποιες θεραπείες καλύπτει το συμβόλαιο

Ταξιδιωτική ασφάλιση: 5 λάθος κινήσεις που αυξάνουν το κόστος