Διανύουμε πλέον το δεύτερο μισό του Ιουλίου και για πολλούς που κράτησαν τις πολύτιμες ημέρες αδείας για τον Αύγουστο ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση. Αρκετοί λάτρεις του καλοκαιριού και όχι μόνο θα επιλέξουν κάποιον μακρινό προορισμό για να παραθερίσουν, θα φροντίσουν επιπλέον οι διακοπές τους να κυλήσουν με σιγουριά έχοντας προμηθευτεί μια ταξιδιωτική ασφάλιση. Ακολούθησαν όμως τα σωστά βήματα;

Τα συγκεκριμένα προϊόντα παρέχουν ένα ευρύ πλέγμα ασφαλείας ώστε κανένα απόοπτο να μη χαλάσει το ταξίδι, είτε πρόκειται για κάποια ξαφνική ασθένεια, ατύχημα ή την ακύρωση του ταξιδιού. Σύμφωνα με πεπειραμένους ασφαλιστικούς συμβούλους, θα πρέπει κάθε ενδιαφερόμενος να δώσει προσοχή σε κάποια σημεία που συχνά αντιβαίνουν στις επιθυμίες του και τους λόγους για τους οποίους αγόρασε εξαρχής το προϊόν.

1. Επιλογή ετήσιας ταξιδιωτικής ασφάλισης

«Ένα ταξίδι χιλίων μιλίων αρχίζει με ένα μόνο βήμα», αναφέρει μια παροιμία από την Κίνα που, μολονότι δεν αναφέρεται στην ταξιδιωτική ασφάλιση, ταιριάζει γάντι για τους προνοητικούς και δη τους δεινούς ταξιδευτές. Οι τελευταίοι όμως μπορεί να πέσουν συχνά σε μια «παγίδα» της ετήσιας ταξιδιωτικής ασφάλισης η οποία ενδείκνυται λόγω του χαμηλού της κόστους -όπως 200€ κατ΄έτος- για πολλά ταξίδια, όχι όμως και πολύ μεγάλης διάρκειας. Οι περισσότερες δεν θα καλύψουν ένα ταξίδι που υπερβαίνει συγκεκριμένο αριθμό ημερών όπως 28 ή 31 ημέρες.

2. Απόκρυψη προβλημάτων υγείας

Η υγεία είναι ο βασικότερος ίσως παράγοντας που λαμβάνουν υπ’ όψιν οι ασφαλιστικές εταιρείες για τη διαμόρφωση του ασφαλίστρου. Η απόκρυψη ασθενειών όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος ή καρδιοπάθειες και πρόσφατα χειρουργεία, σύμφωνα με τους ειδήμονες, μπορεί να ακούγεται δελεαστική και συμφέρουσα για την τσέπη, παραμένει ωστόσο ένα σοβαρό ατόπημα που ενδεχομένως να κοστίσει χιλιάδες ευρώ στον ασφαλισμένο αν τελικά χρειαστεί υπηρεσίες υγείας για μια κατάσταση που προϋπήρχε της ασφαλιστικής σύμβασης και δεν γνωστοποιήθηκε στην εταιρεία.

3. Ανεπαρκής μέριμνα για αντικείμενα αξίας

Τα προγράμματα ταξιδιωτικής ασφάλισης θα καλύψουν κατά το σύνηθες την απώλεια των αποσκευών, όχι όμως προσωπικά αντικείμενα που δεν ήταν μέσα σε αυτές όπως το smartphone ή τη φωτογραφική μηχανή. Θα πρέπει συνεπώς να διαβάσετε προσεκτικά τις παροχές του συμβολαίου, να ζητήσετε επιπλέον καλύψεις αν είναι δυνατόν ή να κάνετε μια οικονομική έξτρα Ασφάλεια Προσωπικών Αντικειμένων, με κόστος ασφαλίστρων στα 30€ ετησίως (διαβάστε περισσότερα εδώ).

4. Μη τήρηση των περιορισμών του ασφαλιστηρίου συμβολαίου

Εάν επιλέξετε κατά τις διακοπές σας να δοκιμάσετε τις ικανότητές σας στο θαλάσσιο σκι ή τις καταδύσεις, καλό θα ήταν να μην αναμένετε κάλυψη από την εταιρεία σε περίπτωση που κάτι πήγε στραβά. Τα extreme sports και άλλα χόμπι περιλαμβάνονται συνήθως στις εξαιρέσεις των σχετικών ασφαλιστηρίων επομένως μπορεί ο ενδιαφέρομενος να ζητήσει ειδική παροχή έναντι επασφαλίστρου εφόσον η εταιρεία είναι διαλλακτική, είτε να κάνει μια εμβριθή έρευνα αγοράς για ασφαλίσεις ειδικά σχεδιασμένες για τέτοιες δραστηριότητες.

5. Λάθη στα στοιχεία

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή κατά την αίτηση αποζημίωσης από την εταιρεία για έναν κίνδυνο που επήλθε. Αν και η επικοινωνία με την εταιρεία μπορεί να γίνει άμεσα ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά οπότε ο υπάλληλος κατατοπίσει σχετικά, οι ασφαλισμένοι πρέπει να φροντίζουν για την ορθότητα των στοιχείων τους και επίσης (για ταξίδια στο εξωτερικό) την μετάφραση και επικύρωση των αναγκαίων για την αποζημίωση εγγράφων από επίσημο μεταφραστικό φορέα ή δικηγόρο.

Διαβάστε επίσης:

Ασφαλιστικές καλύψεις: Τρεις ερωτήσεις για το θεραπευτικό botox

Ασφάλιση – Κιρσοί: Ποιες θεραπείες καλύπτει το συμβόλαιο

Καύσωνας – Καρδιαγγειακά επεισόδια: Τι καλύπτουν τα συμβόλαια υγείας