Ταξιδεύουν στο χρόνο, έχουν υπεράνθρωπη δύναμη, πετούν στον ουρανό, πυροβολούν με ακρίβεια και τις περισσότερες φορές επιδιώκουν να σώσουν τον πλανήτη από εξωγήινες απειλές. Φτάνουν όμως μόνο οι υπερδυνάμεις τους ώστε όταν γεράσουν οι σούπερ ήρωες να είναι υγιείς; Αυτό το απροσδόκητο ερώτημα επιχείρησαν να απαντήσουν ερευνητές με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMJ. Συμπέραναν ότι ακόμα και για τους σούπερ ήρωες, η συστηματική άσκηση και οι ισχυροί κοινωνικοί δεσμοί ήταν δύο ιδιαίτερα σημαντικοί παράγοντες για την υγιή γήρανση!

Παρά λοιπόν το γεγονός ότι οι υπερήρωες ζουν παραπάνω, υπάρχουν αρκετοί περιβαλλοντικοί και κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες που καθορίζουν τη διαδικασία της γήρανσης σε επίπεδο πληθυσμού, αλλά τα στοιχεία υπογραμμίζουν επίσης τη σημασία μεμονωμένων παραγόντων, όπως η γενετική, αλλά και άλλους παράγοντες που είναι δυνητικά τροποποιήσιμοι.

Ποια είναι η κατάσταση της υγείας των σούπερ ηρώων και πώς σχετίζεται με τα αποτελέσματα της γήρανσης;

Οι ερευνητές από την Αυστραλία εξέτασαν 24 ταινίες της Marvel που κυκλοφόρησαν μεταξύ του 2008 (Iron Man) και του 2021 (Black Widow).

Αρχικά θεώρησαν ότι (με εξαίρεση τον Thor που πρακτικά έχει θεϊκή υπόσταση και έχει ήδη ζήσει για αρκετές χιλιετίες) οι σούπερ ήρωες τελικά θα γεράσουν, αλλά ο τρόπος που θα γίνει αυτό θα εξαρτηθεί από τα προσωπικά τους χαρακτηριστικά, όπως δηλαδή οποιουδήποτε άλλου κοινού… θνητού.

Αρχικά, οι ερευνητές εξέτασαν τις θετικές τους συνήθειες και διαπίστωσαν ότι οι υπερήρωες αθλούνται συστηματικά, ένας παράγοντας που συνδέεται με την υγιή γήρανση, ενώ παράλληλα συνήθως είναι κοινωνικά άτομα, γεγονός που συνδέεται με το μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της άνοιας. Επιπλέον, η αίσθηση ότι έχουν κάποιο σκοπό στη ζωή και η αισιοδοξία τους, τους προσφέρει έναν υγιή τρόπο να γεράσουν. Με εξαίρεση τον Thor (στην τελευταια ταινία) και τον Iron Man (σε όλες!), οι υπερήρωες δεν πίνουν πολύ ή καπνίζουν, συμπεριφορές που συνδέονται με τη μακροζωία.

Δεν κυλούν βέβαια όλα ρόδινα στη ζωή τους, καθώς οι ερευνητές συμπέραναν ότι η επαναλαμβανόμενη έκθεση σε δυνατούς θορύβους, η ατμοσφαιρική ρύπανση και οι πολλαπλοί τραυματισμοί στο κεφάλι θέτει τους υπερήρωες υπό αυξημένο κίνδυνο άνοιας και σωματικής βλάβης.

Tέλος, εξέτασαν τα προσωπικά χαρακτηριστικά και τις συνήθειες 5 υπερηρώων: Iron Man, Hulk, Black Widow, Black Panther και Spiderman.

Όσον αφορά τον Black Panther και τον Iron Man, είναι εξαιρετικά πλούσιοι και έξυπνοι, παράγοντες που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της άνοιας. Ο Black Panther είναι επίσης χορτοφάγος, μια συνήθεια που ενισχύει την υγιή γήρανση.

Αντίθετα, τα καρδιακά προβλήματα, ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος και τα συναισθήματα θυμού του Hulk αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, ενώ οι τραυματικές παιδικές εμπειρίες της Black Widow αυξάνουν τον κίνδυνο για σωματικές και ψυχικές ασθένειες.

Τέλος, η ευκινησία του Spiderman θα τον γλιτώσει από τις πτώσεις σε μεγαλύτερη ηλικία, όμως ο νυχτερινός αγώνας κατά του εγκλήματος «κλέβει» σίγουρα ώρες από τον ύπνο του, αυξάνοντας τις πιθανότητες της παχυσαρκίας, των ψυχικών διαταραχών και των ακούσιων τραυματισμών.

Διαβάστε επίσης: 

Άνοια: Γιατί παίζει ρόλο αν κοιμάστε λιγότερο από 5,5 ή πάνω από 7,5 ώρες

Λιγότερο καθισιό για τους 60ρηδες – Τα 10′ που μακραίνουν τη ζωή