Οι συμφύσεις είναι βασική επιπλοκή κάθε σχεδόν χειρουργικής επέμβασης στην κοιλιακή χώρα (93% περίπου), η έκταση της οποίας αυξάνεται με τη βαρύτητα του χειρουργείου. Πρόκειται για μια «συγκόλληση» με ουλώδη (συνδετικό) ιστό μεταξύ των διαφόρων οργάνων της κοιλιάς (κυρίως του εντέρου) με το κοιλιακό τοίχωμα είτε μεταξύ τμημάτων του εντέρου που μπορεί να εμφανιστεί κάποιες μέρες ή και χρόνια μετά τη χειρουργική επέμβαση. Σπανιότερα, μπορεί να οφείλονται σε ενδοκοιλιακή φλεγμονή (π.χ. λόγω νόσου του Crohn, ελκώδους κολίτιδας, σκωληκοειδίτιδας κ.α.).

Σύμφωνα με τους ειδικούς, συνήθως δεν δίνουν συμπτώματα. Στην περίπτωση εκδηλώσεων ωστόσο, αυτές περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος (συχνότερο σύμπτωμα), φούσκωμα και κοιλιακές κράμπες και δυσκοιλιότητα. Οι συμφύσεις που προκαλούν δυσκοιλιότητα μπορεί να υποδηλώνουν απόφραξη του εντέρου (ειλεός), ενδείξεις της οποίας είναι η ναυτία και ο έμετος. Ο συμφυτικός ειλεός αποτελεί τη συχνότερη αιτία απόφραξης του εντέρου και παρατηρείται σε 3-5% των ασθενών με ιστορικό επέμβασης στην κοιλιά. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει βελτίωση, ο συμφυτικός ειλεός θα χρειαστεί χειρουργική αντιμετώπιση.

Ως προς τη διάγνωση των συμφύσεων, δεν υπάρχει κάποια εξέταση που μπορεί να τις ανιχνεύσει. Οι απεικονιστικοί έλεγχοι (ακτινογραφία, αξονική και μαγνητική τομογραφία, υπερηχογραφήματα) μπορούν να ανιχνεύσουν εντερικές αποφράξεις που σχετίζονται με συμφύσεις ενώ τις περισσότερες φορές -εφόσον δεν υπάρχει απόφραξη- εντοπίζονται σε μελλοντικές επεμβάσεις. Η χειρουργική επέμβαση για τη λύση των συμφύσεων, η μόνη διαθέσιμη θεραπεία, διενεργείται πλέον λαπαροσκοπικά και, πέρα από λιγότερο πόνο και ταλαιπωρία για τον ασθενή, μειώνει τις πιθανότητες επανεμφάνισης των συμφύσεων.

Καλύψεις από το νοσοκομειακό πρόγραμμα

Υπάρχουν ασφαλιστικά προγράμματα νοσοκομειακής περίθαλψης που καλύπτουν την αντιμετώπιση των κοιλιακών συμφύσεων αναγράφοντας την επέμβαση στη λίστα με τις χειρουργικές επεμβάσεις. Ενδεικτικά, στις μεγάλες συνήθως επεμβάσεις γενικής χειρουργικής εντοπίζεται η λύση συµφύσεων αλλά και η περίπτωση της απόφραξης του εντέρου ως συµφυτικός ειλεός στις βαριές επεμβάσης ίδιας κατηγορίας. Κάποια συμβόλαια τοποθετούν τη λύση συμφύσεων επί ειλεού ως μεγάλη επέμβαση.

Ως προς την κάλυψη, υπενθυμίζεται ότι για την περίπτωση προγραμματισμένης επέμβασης η εταιρεία θα πρέπει να ενημερωθεί προηγουμένως σχετικά με αυτήν εγγράφως είτε μέσω τηλεφωνικής κλήσης στο αρμόδιο τμήμα, ενώ κάποιες εταιρείες διευκολύνουν ακόμη περισσότερο τους πελάτες τους παρέχοντας τη δυνατότητα για προέγκριση νοσηλείας μέσα από τις εφαρμογές (apps) τους για smart phonesH διαδικασία προαπαιτείται για χειρουργεία σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Εάν πάλι πρόκειται για περιστατικό αιφνίδιου χαρακτήρα, θα καλυφθεί όπως τα επείγοντα περιστατικά που θα οδηγήσουν άμεσα στην αίθουσα του χειρουργείου και/ή θα καταστήσουν αδύνατη την πρότερη επικοινωνία του παθόντα με την ασφαλιστική του εταιρεία. Όπως διευκρινίζεται συνήθως με όρους, καταργείται εν προκειμένω η υποχρεωτική διαδικασία ενημέρωσης και προέγκρισης.

Δύο ακόμα σημαντικές πληροφορίες

Το 2014, τον γύρο του διαδικτύου έκανε η είδηση για το χειρουργικό γάντι που ξέχασαν στο στομάχι μιας 48χρονης γυναίκας από την Κύπρο. Η γυναίκα είχε εισαχθεί ως επείγον περιστατικό στο χειρουργείο, με την επέμβαση να δείχνει αιμάτωμα ορθού κοιλιακού μυός και συμφυτικό ειλεό. Ανεξαρτήτως του τι τελικά οδήγησε τη γυναίκα στα επείγοντα, είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι ότι υπάρχουν πρόσθετες ασφαλιστικές καλύψεις στα προϊόντα υγείας για τις νομικές δαπάνες και τη νομική στήριξη του ασφαλισμένου. Διαβάστε σχετικά εδώ.

Σε περίπτωση που οι συμφύσεις δώσουν συμπτώματα σχετικά σύντομα, θα θεωρηθούν μετεγχειρητική επιπλοκή και θα καλυφθούν ως ενιαία νοσηλεία. Κάθε εταιρεία ωστόσο θέτει το δικό της χρονικό όριο, υπέρβαση του οποίου θα σημάνει νέα, διαφορετική νοσηλεία λ. ‘Ετσι, αναλόγως το πρόγραμμα, η νέα επέμβαση για τις συμφύσεις θα πρέπει να γίνει σε λιγότερο από 90, 45 ή και 30 ημέρες από την πρώτη επέμβαση, με την προϋπόθεση πάντα ότι η ασφαλιστική κάλυψη είναι σε ισχύ. Περισσότερα εδώ.

Διαβάστε επίσης:

Παθήσεις Οισοφάγου: Ποιες καλύψεις περιλαμβάνει το ασφαλιστήριο υγείας

Ασφαλιστήριο συμβόλαιο: Πότε μπορούμε να το ακυρώσουμε – Τα 3 δικαιώματα των ασφαλισμένων

Πέτρες στα νεφρά: Οι ασφαλιστικές καλύψεις της 3ης πιο συχνής πάθησης του ουροποιητικού