Μια ακόμα ημέρα αφιερώθηκε φέτος στα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου (ΙΦΝΕ) και τους πάσχοντες, συμπληρώνοντας έτσι δώδεκα χρόνια από την καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως την Παγκόσμια Ημέρα ΙΦΝΕ, μια πρωτοβουλία για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου για την ελκώδη κολίτιδα και τη νόσο του Crohn των 10 περίπου εκατομμυρίων ασθενών παγκοσμίως και  45.000 στην Ελλάδα.

Πρόκειται για δύο αυτοάνοσα νοσήματα με πολυπαραγοντικό υπόβαθρο και μια σειρά συμπτωμάτων που θα πρέπει να οδηγήσουν στον έλεγχο, συμπεριλαμβανομένων διαταραχών στις κενώσεις (διάρροιες) και πιθανώς με παρουσία αίματος, κοιλιακό άλγος, αναιμία, κόπωση, ανορεξία και διαταραχές στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών. Οι υφέσεις και εξάρσεις της νόσου έπειτα θα γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του ασθενούς, ο οποίος θα επιβαρυνθεί συχνά με σοβαρές επιπλοκές.

Τέσσερα στα δέκα περίπου άτομα με ΙΦΝΕ και κυρίως νόσο του Crohn (30-50%) θα παρουσιάσουν περιεδρικό συρίγγιο (συρίγγιο πρωκτού), ένα κανάλι επικοινωνίας μεταξύ του εσωτερικού του πρωκτικού σωλήνα και της επιφάνειας του δέρματος γύρω από τον πρωκτό. Κνησμός, πόνος (συχνά οξύς), δυσοσμία, εκροή υγρού, ευαισθησία στην επαφή, πυρετός, αιμορραγία και δερματικές αλλοιώσεις της περιπρωκτικής περιοχής είναι κάποια από τα βασικά συμπτώματα που θα σημάνουν την αναγκαιότητα εξέτασης από γαστρενετολόγο ή εξειδικευμένο χειρουργό.

Το περιεδρικό συρίγγιο εντοπίζεται κυρίως σε άνδρες 20-40 ετών και, πλην των ΙΦΝΕ, μπορεί να οφείλεται σε σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, τραυματισμούς, κακοήθειες είτε εκκολπωματίτιδα. Το συρίγγιο θα αποτελέσει, τέλος, και την φυσική εξέλιση του περιεδρικού (πρωκτικού) αποστήματος, μιας επώδυνης μικροβιακής φλεγμονής στην περιοχή μεταξύ των ιστών που περιβάλλουν τον πρωκτό και το ορθό που προκαλείται συχνά από τα ΙΦΝΕ, εκδηλώνεται με πόνο κατά τη βάθιση ή το κάθισμα, κακουχία, πυρετό, ρίγη ή προβλήματα σχετικά με την ούρηση και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Συρίγγιο – απόστημα: Πώς καλύπτονται η διάγνωση και αντιμετώπιση

Για τη διάγνωση του περιεδρικού αποστήματος και συριγγίου θα πρέπει να ληφθεί το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και έπειτα θα ακολουθήσει φυσική εξέταση της περιοχής και έπειτα για το πρώτο ορθοσκόπηση, σιγμοειδοσκόπηση, αιματολογικές για τη μέτρηση λευκοκυττάρων και πολυμορφοπύρηνων και απεικονιστικές εξετάσεις (π.χ. μαγνητική τομογραφία) σε περιπτώσεις που δεν εντοπίζεται φλεγμονή. Σε περίπτωσης υποψίας ή επιβεβαιωμένης νόσου του Crohn είτε ελκώδους κολίτιδας, θα διενεργηθεί και κολονοσκόπηση.

Τα ασφαλιστικά προγράμματα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας εξασφαλίζουν πρόσβαση σε σύγχρονα διαγνωστικά κέντρα για εξετάσεις όπως η κολονοσκόπηση (σχετικά εδώ) και ιατρικές υπηρεσίες έναντι προνομιακών τιμών. Όπως ενημερώνουν έμπειροι ασφαλιστές, ο ασφαλισμένος που διαθέτει παραπεμτικό μιας εξέτασης θα πρέπει πάντα να ενημερώνει την ασφαλιστική του εταιρεία αφού ακόμα και περιπτώσεις που δεν προβλέπονται ρητώς στις καλύψεις (π.χ. ορθοσκόπηση) μπορεί να τύχουν αποζημίωσης εφόσον το εγκρίνει το αρμόδιο τμήμα της ασφαλιστικής. Διαβάστε επιπλέον πώς μπορείτε να συνδυάσετε τον ΕΟΠΥΥ ώστε να πραγματοποιήσετε διαγνωστικές εξετάσεις χωρίς να βάλετε το χέρι στην τσέπη.

Έπειτα, όσον αφορά την αντιμετώπιση και τη χειρουργική επέμβαση που αποτελεί μονόδρομο για του παθόντες, στα νοσοκομειακά προγράμματα εντοπίζονται ρητώς στις λίστες με τις χειρουργικές πράξεις που καλύπτονται κατόπιν χρονικής αναμονής όπως έξι ή δώδεκα μήνες η «Εκτοµή περιεδρικού συριγγίου» και η «Διάνοιξη περιεδρικού αποστήµατος», στις εξαιρετικά βαριές συνήθως η πρώτη και τις μεσαίες η δεύτερη βάσει της βαρύτητάς τους, από την οποία θα προκύψει και το ύψος των ιατρικών αμοιβών σύμφωνα με τον πίνακα της εταιρείας.

ΙΦΝΕ – Ασφάλιση: Τι προβλέπεται για την προϋπάρχουσα νόσο

To ygeiamou.gr έχει ενημερώσει ότι η εσκεμμένη απόκρυψη από τον ασφαλισμένο κάθε στοιχείου ή γεγονότος που γνωρίζει και είναι αντικειμενικά σημαντικό για την εκτίμηση του ασφαλιστικού κινδύνου από την εταιρία μπορεί να οδηγήσει στην ακύρωση του συμβολαίου του. Πίσω από μια τέτοια δόλια πράξη μπορεί να κρύβεται ο φόβος απόρριψής του από την ασφαλιστική εταιρεία.

Ωστόσο, κάθε υποψήφιος για ασφάλιση υγείας με ΙΦΝΕ θα πρέπει να ενημερώσει την εταιρεία ενδιαφέροντος και εκείνη να αποφασίσει αν θα αποδεχθεί την αίτηση. Πλέον οι εταιρείες έχουν δικλείδες ασφαλείας για τέτοιες περιπτώσεις, όπως χρέωση επασφάλιστρου, αξίωση για περαιτέρω εξετάσεις ή εξαίρεση του νοσήματος και επιπλοκών που σχετίζονται με αυτό από τις καλύψεις, με ορισμένες ωστόσο να θέτουν ένα όριο όπως πέντε έτη, στο πέρας του οποίου θα επαναδιαπραγματευτούν τη νόσο του ασφαλισμένου, σύμφωνα με τους επαΐοντες της ασφάλισης υγείας. Ατομα με ΙΦΝΕ μπορούν επιπλέον να αναζητήσουν νέα ασφαλιστικά προϊόντα -και κάπως ακριβότερα- που καλύπτουν προϋπάρχουσες ασθένειες.

Στην περίπτωση, τέλος, που τα ύποπτα συμπτώματα εμφανιστούν σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα από τη σύναψη της ασφάλισης, ο ασφαλισμένος που έχει προνοήσει για την ενίσχυση του βασικού του προγράμματος με την παροχή για διαγνωστικές εξετάσεις, μπορεί να επωφεληθεί οικονομικά για τη διενέργεια του αιματολογικού ελέγχου που θα εντοπίσει τους αυξημένους δεικτες φλεγμονής και, έπειτα, κολονοσκόπησης και λήψης βιοψιών ώστε να επιβεβαιωθεί η πάθηση.

Κάλυψη για μια σπάνια επιπλοκή στις γυναίκες

Με αφορμή τη χθεσινή Διεθνή Ημέρα για τον Τερματισμό του Μαιευτικού Συριγγίου, μια πρωτοβουλία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, σημειώνεται ότι στις καλύψεις των συμβολαίων υγείας συμπεριλαμβάνεται και η χειρουργική αντιμετώπιση του ορθοκολπικού συριγγίου, το οποίο ονομάζεται και «μαιευτικό» λόγω της κυριότερης αιτίας πρόκλησής του, τον τραυματισμό κατά τη διαδικασία τοκετού. Η παθολογική ωστόσο αυτή επικοινωνία του κόλπου με το ορθό μπορεί να οφείλεται και στην νόσο του Crohn.

Διαβάστε επίσης:

Τέσσερα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν κάνετε μια ασφάλιση υγείας

Ασφαλιστήριο συμβόλαιο: Πότε μπορούμε να το ακυρώσουμε – Τα 3 δικαιώματα των ασφαλισμένων

Επαναφορά σε ισχύ ασφαλιστηρίου συμβολαίου: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε