Ένα ατύχημα, τα έντονα συμπτώματα που εκδηλώθηκαν ξαφνικά ή επιδεινώθηκαν σοβαρά ως αποτέλεσμα μιας λοίμωξης, θα χρειαστούν την άμεση διακομιδή του ασθενούς στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Αν η ατυχία τον βρει σε κάποιο μέρος του εξωτερικού με αδύναμο σύστημα υγείας ή ακόμα και σε κάποιο απομακρυσμένο νησί χωρίς υποδομές υγείας για την αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών, η αερομεταφορά θα καταστεί αναγκαία για την αποφυγή δυσάρεστων εξελίξεων.

Η επιδημία του κορωνοϊού στη χώρα αποτελέσε χαρακτηριστική περίπτωση όπου η επείγουσα αεροδιακομιδή ασθενών με τη νόσο COVID-19 πολλαπλασίασε τις ώρες πτήσης της Πολεμικής Αεροπορίας, υπεύθυνη για την κρατική παροχή άμεσης ιατρικής βοήθειας. Αντίστοιχα όμως, από τη δική τους πλευρά, πολλές ήταν οι ασφαλιστικές εταιρείες που εξασφαλίζουν τη σωτήρια κάλυψη και την επέκτειναν ώστε να συμπεριλάβει και σοβαρά περιστατικά κορωνοϊού.

Ο στόλος λοιπόν των ασφαλιστικών εταιρειών, αποτελούμενος από σύγχρονα και πιστοποιημένα αεροπλάνα και ελικόπτερα, θα κινητοποιηθεί για να προσφέρει ασφάλεια και εξυπηρέτηση σε επείγοντα περιστατικά που χρήζουν άμεσης ιατρικής βοήθειας, όπως ατύχημα κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού. Τα αεροσκάφη είναι κατάλληλα διαμορφωμένα ώστε να μεταφέρουν τον ασθενή και, αναλόγως τον τύπο, επιπλέον επιβάτες (π.χ. 4-5) ώστε μαζί με το ιατρικό προσωπικό να ταξιδέψουν και οι συνοδοί.

Βασική προϋπόθεση για να προβεί στην επιχείρηση η εταιρεία είναι η συνεννόηση του γιατρού του κέντρου υγείας ή του νοσοκομείου που προσέφερε τις πρώτες υπηρεσίες στον ασφαλισμένο με τον γιατρό της εταιρείας, ώστε να διαβεβαιωθεί η κρισιμότητα του περιστατικού και ότι η αερομεταφορά είναι επιβεβλημένη και, κυρίως, επιτρεπόμενη: οι περισσότερες εταιρείες θα διευκρινίσουν ότι καλύπτουν τις δευτερογενείς μεταφορές, ούτως ειπείν μεταφορές όπου το άτομο έχει σταθεροποιημένη υγεία, καθώς η υπαιτιότητα για τυχόν επιπλοκές σχετιζόμενες με τη μετακίνηση θα βαρύνει τους γιατρούς που την ενέκριναν.

Η εταιρεία θα αναλάβει επομένως την υγειονομική μεταφορά σε άλλο καταλληλότερο νοσοκομείο, το κοντινότερο κατά προτεραιότητα, ενώ για περιπτώσεις που για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι εφικτός ο συντονισμός της επιχείρησης, πολλά συμβόλαια προβλέπουν αποζημίωση έως ενός ποσού ή επίδομα όπως 5.000-6.000€ για τη μεταφορά εντός της χώρα που κατοικεί μόνιμα ο ασφαλισμένος, μειωμένο δε ως και κατά το ήμισυ για μεταφορά από άλλη χώρα στη χώρα μόνιμης διαμονής είτε σε τρίτη χώρα του εξωτερικού εφόσον κρίνεται αναγκαίο.

Οι περισσότερες εταιρείες παρέχουν στον ασφαλισμένο το δικαίωμα να ζητήσει τη μεταφορά του από το κοντινότερο κατάλληλο νοσοκομείο που διακομίστηκε αρχικά σε νοσοκομείο που είναι πιο κοντά στον τόπο μόνιμης κατοικίας στην Ελλάδα, εφόσον το επιτρέπει η υγεία του σύμφωνα με τον θεράποντα ιατρό και συντρέχει λόγος υγειονομικής μεταφοράς.

Το πρόγραμμα προσφέρεται ως ανεξάρτητο, ως συμπληρωματικό στο βασικό νοσοκομειακό ή ταξιδιωτικό ασφαλιστικό πρόγραμμα και, σπανιότερα, ως βασική κάλυψη του ασφαλιστηρίου υγείας. Το κόστος είναι χαμηλό όπως 35€ κατ’ έτος και απευθύνεται σε μεγάλο ηλικιακό εύρος έως 70 ετών, επιτρέπει την ένταξη μελών της οικογένειας ως εξαρτημένων. Κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών καθώς και παραθεριστές όπως και άτομα που ταξιδεύουν συχνά θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν την απόκτηση αυτού του προγράμματος.

Διαβάστε επίσης

Εξετάσεις και επισκέψεις σε μη συμβεβλημένα ιατρικά κέντρα: Πότε και πώς καλύπτονται

Ασφάλεια «πακέτο» με την αγορά υπηρεσιών και αγαθών – Πρέπει να αγοράσετε το «σετ»;

Άμεση Ιατρική Βοήθεια: Όλα όσα παρέχει αυτό το πακέτο