Μεγάλα δικηγορικά γραφεία του εξωτερικού με εξειδίκευση στα τροχαία ατυχήματα αναρτούν στις επίσημες ιστοσελίδες του τις συχνότερες επεμβάσεις που θα ακολουθήσουν ενός τέτοιου απευκταίου συμβάντος. Στις σχετικές δημοσιεύσεις επισημαίνουν τις μακροχρόνιες πιθανές επιπλοκές από κάποιον τραυματισμό έως το ανεξίτηλο αποτύπωμα που μπορεί να έχουν στην υγεία και ζωή κατ’ επέκταση του παθόντος.

Πέρα από τη χρόνια αυχεναλγία ή κεφαλαλγία που μπορεί να αφήσει ο (συνηθέστερος στα τροχαία) τραυματισμός «δίκην μαστιγίου» ή σύνδρομο επιτάχυνσης-επιβράδυνσης του αυχένα, ο οδηγός ή οι συνεπιβάτες μπορεί να χρειαστούν μικρές έως βαριές επεμβάσεις για:

  • Κατάγματα οστού. Από την απλή τοποθέτηση γύψου μέχρι τη σύνθετη χειρουργική αντιμετώπιση, ένα κάταγμα πιθανώς να επιβαρύνει με χρόνιο πόνο τον παθόντα και η αποκατάσταση να διαρκέσει πολύ καιρό. Σε παλαιότερο άρθρο είχαμε γράψει για τις καλύψεις των ασφαλιστηρίων υγείας για την οστεοσύνθεση, τη χειρουργική μέθοδο αποκατάστασης καταγμάτων με τη χρήση μεταλλικών είτε απορροφήσιμων υλικών όπως πλάκες και βίδες (εδώ).
  • Κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Οι γνωστές και ως τραυματικές εγκεφαλικές βλάβες αποτελούν συχνές επείγουσες καταστάσεις που χρήζουν ιατρικής αντιμετώπισης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις για την Ελλάδα, 35.000 άτομα με σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις κυρίως από τροχαία θα εισαχθούν στα νοσοκομείαΈνας σοβαρός τραυματισμός μπορεί να ρίξει το άτομο σε κώμα ή/και να του κοστίσει μόνιμη ανικανότητα, η οικονομική απώλεια από την οποία καλύπτεται μέσα από ασφαλιστικά προγράμματα για ατύχημα κατά τον τρόπο που περιγράφεται σε άρθρο εδώ.
  • Κακώσεις στη σπονδυλική στήλη. Ένας στους τέσσερις τραυματισμούς της σπονδυλικής στήλης σήμερα οφείλεται σε τροχαίο ατύχημα. Κακώσεις στον αυχένα και έπειτα κατάγματα, δισκοκήλη, σπονδυλολίσθηση κήλης ή και κάκωσης νωτιαίου μυελού είναι κάποια από τα πιθανά σενάρια για την υγεία του εμπλεκόμενου στο τροχαίο, τα οποία θα χρειαστούν χειρουργική αποκατάσταση ή αντιμετώπιση μέσω επεμβάσεων που εντοπίζονται στα συμβόλαια υγείας όπως: δισκεκτομή, σπονδυλοδεσίες, σπονδυλοπλαστική, τενοντομετάθεση κ.ο.κ.
  • Εσωτερική αιμορραγία/τραυματισμός εσωτερικού οργάνου. Μια εσωτερική αιμορραγία μπορεί να χρειαστεί πολύωρη επέμβαση. Ενδεικτικά, στα συμβόλαια υγείας εντοπίζεται η περίπτωση πλύσης του θώρακος από τη συλλογή αίματος μεταξύ του πνεύμονα και του θωρακικού τοιχώματος (αιμοθώρακας)
  • Αποκατάσταση βλαβών στα μαλακά μόρια (τένοντες, σύνδεσμοι, αιμοφόρα αγγεία, μυς κ.α.) ή το δέρμα μέσα από επεμβάσεις επανορθωτικής πλαστικής χειρουργικής όπως πολλαπλές τενοντοραφές και συρραφές νεύρων, εσχαρεκτοµή εγκαυµάτων και αποκατάσταση ή καθαρισµός και συρραφή κ.α.

Δύο σενάρια νοσηλείας και η κάλυψη

Ο εμπλεκόμενος οδηγός με ασφαλιστήριο υγείας για νοσοκομειακή περίθαλψη που καλύπτει ατυχήματα θα αποζημιωθεί από την ασφαλιστική εταιρεία, ο τρόπος όμως και το οι δαπάνες που θα καλυφθούν καθορίζονται από τη σοβαρότητα της κατάστασης και την έκβαση της υγείας. Έτσι:

  1.  σε περίπτωση που, καθώς προβλέπεται για επείγοντα περιστατικά όπως ένα τροχαίο, έρθει το ΕΚΑΒ να τον παραλάβει, θα τον μεταφέρει σε δημόσιο νοσοκομείο. Εφόσον η νοσηλεία ολοκληρωθεί στη δημόσια δομή είτε από επιλογή του ασφαλισμένου είτε επειδή η κατάστασή του δεν επέτρεπε δευτερογενή διακομιδή σε κάποιο ιδιωτικό νοσοκομείο από το συμβεβλημένο δίκτυο της εταιρείας, ο ασφαλισμένος μπορεί να λάβει το επίδομα μη χρήσηςμη αξίωσης δηλαδή μέσω του συμβολαίου του για οικονομική αποζημίωση από την εταιρεία, η οποία μπορεί να έχει διαφορετική πολιτική για τη νοσηλεία με ή χωρίς χειρουργική επέμβαση
  2. στην περίπτωση που κληθεί το ασθενοφόρο της ασφαλιστικής εταιρείας γιατί η κατάστασή του επιτρέπει την παραλαβή του από το σημείο του τροχαίου ή από το δημόσιο νοσοκομείο που δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες, η νοσηλεία του θα καλυφθεί κατά τα προβλεπόμενα σύμφωνα με τους όρους του συμβολαίου του.

Τρία σημεία προσοχής:

  • Αν ο οδηγός -ή και ο/οι συνεπιβαίνων/οντες- έχει ανεξάρτητο πρόγραμμα προσωπικού ατυχήματος, ίσως πληρώσει εξ ολοκλήρου τη δαπάνη για μια κήλη φερ’ ειπείν, από τις συνηθέστερες επιπτώσεις ενός τροχαίου στην υγεία του εμπλεκόμενου, αφού κάποιες εταιρείες τις εξαιρούν μαζί με ισχιαλγία, οσφυαλγία, θλάση, επιληπτικές κρίσης κ.α. ακόμα και αν είναι αποτέλεσμα ατυχήματος. 
  • Σε περίπτωση που ο οδηγός έχει περιορίσει την προστασία της υγείας του σε συμπληρωματική κάλυψη για το προσωπικό ατύχημα οδηγού, η υπαιτιότητα για το ατύχημα διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο αφού, στην περίπτωση ευθύνης του άλλου οδηγού, δεν μπορεί να διεκδικήσει αποζημίωση από την εταιρεία στην οποία έχει το συμβόλαιό του αλλά να αξιώσει την αποζημίωση για τις δαπάνες υγείας από τον άλλο οδηγό, κατάσταση που μπορεί να «τραβήξει» αρκετά και να φτάσει στις δικαστικές αίθουσες σε περίπτωση διαφωνίας.
  • Υπάρχουν περιπτώσεις όπως η οδήγηση υπό επήρεια ουθιών που θα ακυρώσουν την κάλυψη σε κάθε τύπο ασφαλιστηρίου.

Διαβάστε επίσης:

Ασφάλιση – Φιλικός διακανονισμός: Τι είναι και γιατί σας συμφέρει

Νοσηλεία σε συμβεβλημένο νοσοκομείο: 5 βήματα για την αποζημίωση

Διαφωνείτε με την αποζημίωση της ασφαλιστικής; Η διαδικασία που δίνει λύση