Άγχος, κατάθλιψη, φόβος, δυσκολίες και διαταραχές στην καθημερινότητα είναι μερικές μόνο από τις επιπτώσεις του χρόνιου πόνου, μιας επώδυνης κατάστασης που μπορεί να αποτελεί νόσο ή σύμπτωμα μιας ασθένειας ή τραυματισμού. Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, χρόνιος χαρακτηρίζεται ο πόνος που υπερβαίνει τους τρεις μήνες από την αρχική διάγνωση ή τον τραυματισμό και μπορεί να είναι νευροπαθητικός, να προέρχεται δηλαδή από το νευρικό σύστημα είτε αισθητικός ως σύμπτωμα κάποιου τραύματος ή χρόνιου ερεθισμού και φλεγμονής ιστών είτε οργάνων εκτός του νευρικού συστήματος.

Οι θεραπείες έναντι του χρόνιου πόνου στοχεύουν στη μείωση ή παύση των επώδυνων συμπτωμάτων, στην επαναφορά της καθημερινότητας και στην καλύτερη ποιότητα ζωής και ψυχική των πασχόντων. Αν και η φαρμακευτική αγωγή θα αποτελέσει την πρώτη θεραπευτική επιλογή, η αποτελεσματικότητά της είναι συχνά περιορισμένη είτε συνοδεύεται από σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες. Στις περιπτώσεις αυτές και βάσει της κάθε ξεχωριστής περίπτωσης χρόνιου πόνου, τη λύση θα δώσουν οι επεμβατικές μέθοδοι.

Κάποιες από τις περιπτώσεις που οι επεμβατικές και ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές μπορούν να ανακουφίσουν αποτελούν οι αγγειοπάθειες και ρευματικές παθήσεις, ο μετεγχειρητικός χρόνιος πόνο από επεμβάσεις σε άνω και κάτω άκρα, ο κεντρικός νευροπαθητικός πόνος κατόπιν αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, ο μεταστατικός/καρκινικός πόνος, ο πόνος από τραυματικές ή εκφυλιστικές νόσους άνω και κάτω άκρου, η χρόνια αυχεναλγία κ.α..

Σωτήριες επεμβάσεις που καλύπτει το συμβόλαιο υγείας

Στα ασφαλιστήρια νοσοκομειακής περίθαλψης, στους πίνακες με τις νευροχειρουργικές επεμβάσεις, εντοπίζονται τεχνικές που μπορούν να ανακουφίσουν τους πάσχοντες με χρόνιο πόνο λόγω διαφόρων καταστάσεων. Κάποιες από αυτές είναι:

  • Εμφύτευση δεξαμενής Ommaya

Η δεξαμενή επιτρέπει στον γιατρό να χορηγεί τη φαρμακευτική αγωγή στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό (π.χ. ενδοκοιλιακή έγχυση μορφίνης) καθώς και να λαμβάνει εγκεφαλονωτιαίο υγρό για εξετάσεις. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η τεχνική βελτιώνει την ποιότητα ζωής του πάσχοντος και επιτρέπει την επιστροφή του στην καθημερινότητα. Η επέμβαση εφαρμόζεται σε άτομα με καρκινικό πόνο και η τοποθέτησή της εντοπίζεται στις μεσαίες νευροχειρουργικές επεμβάσεις.

  • Ορθοπαιδικές επεμβάσεις κατά του πόνου στα άκρα

Οι ασφαλιστικές εταιρείες καλύπτουν τις νοσηλευτικές δαπάνες για επεμβάσεις που ανακουφίζουν από τον χρόνιο πόνο που προκαλούν φλεγμονώδεις καταστάσεις των άκρων όπως το σύνδρομο καρπιαίου που προκαλεί τη συμπίεση του μέσου νεύρου και συνακόλουθα πόνο στον καρπό και στα τρία πρώτα δάχτυλα του χεριού, η ωλένια νευρίτιδα με πόνο ή μούδιασμα στο μικρό δάκτυλο και στον παράμεσο κατά το λύγισμα συνήθως του αγκώνα, το σύνδρομο του ταρσιαίου σωλήνα που σχετίζεται με συμπίεση στο κνημιαίο νεύρο και προκαλεί αίσθημα καύσου, πόνος και κράμπες. Η «διάνοιξη καρπιαίου/ταρσιαίου σωλήνα» και οι επεμβάσεις για «σύνδρομο συμπιέσεως νεύρων άνω και κάτω άκρων π.χ. νευρίτις ωλενίου νεύρου, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνος, σύνδρομο ταρσιαίου σωλήνος» εντοπίζονται στις μικρές και μεσαίες επεμβάσεις αντίστοιχα.

  • Λύση απλών συμφύσεων σπονδυλικής στήλης 

Οι συμφύσεις (συγκολλήσεις) εμφανίζονται μετά από χειρουργικές επεμβάσεις στη σπονδυλική στήλη, τραύματα, αιμορραγία, φλεγμονή και ερεθισμό νευρικής ρίζας (π.χ. μετά από μια κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου). Στα συμπτώματά τους περιλαμβάνονται ο μεσαίας έντασης πόνος και ο παρατεταμένος στο στην πλάτη το χέρι ή το πόδι. Η σχετική επέμβαση υπάγεται στις νευροχειρουργικές επεμβάσεις μεγάλης βαρύτητας.

  • Εμφύτευση νευροδιεγέρτη

Η εμφύτευση διεγερτών του νωτιαίου μυελού, του ινιακού νεύρου κ.α. αποσκοπεί στη διακοπή ή τον περιορισμό της μετάδοσης του ερεθίσματος του πόνου προς τον εγκέφαλο. Η εμφύτευση νευροδιεγέρτη βελτιώνει σημαντικά την ζωή του πάσχοντος και μειώνει τις επιπτώσεις από τη χρόνια λήψη αναλγητικών φαρμάκων. Η τεχνική εφαρμόζεται μεταξύ άλλων σε χρόνιους πόνους στα άνω και κάτω άκρα και τη σπονδυλική στήλη, χρόνιες ινιακές κεφαλαλγίες και οσφυαλγίες, μεθερπητική νευραλγία κ.α. και εντοπίζεται στις μεγάλες νευροχειρουργικές επεμβάσεις.

Διαβάστε επίσης:

Παθήσεις Οισοφάγου: Ποιες καλύψεις περιλαμβάνει το ασφαλιστήριο υγείας

Θυρεοειδοπάθειες: Πώς καλύπτονται εξετάσεις και επεμβάσεις

Εξετάσεις και επισκέψεις σε μη συμβεβλημένα ιατρικά κέντρα: Πότε και πώς καλύπτονται