Δεν είναι λίγες οι φορές που ασφαλισμένοι με ιδιωτικά προγράμματα υγείας θα επιλέξουν να νοσηλευτούν για μια ασθένεια ή μια επέμβαση μικρής ενδεχομένως βαρύτητας σε ένα δημόσιο νοσοκομείο. Η επιλογή αυτή δεν θα περάσει απαρατήρητη από την ασφαλιστική εταιρεία, η οποία θα παράσχει στον ασφαλισμένο ένα επίδομα δίκην επιβράβευσης. Το ίδιο θα συμβεί και στην περίπτωση που δεν κάνει χρήση του ασφαλιστικού του συμβολαίου.

Τα επιδόματα «μη χρήσης» δίδονται συνήθως έως συγκεκριμένου αριθμού ημερών όπως 15, 30 ή 60 ημέρες νοσηλείας και κυμαίνονται συνήθως στα 50€ με 150€ ημερησίως, με κάποιες εταιρείες να προσδιορίζουν το ύψος της παροχής ανάλογα με τη νοσηλεία σε απλή κλίνη ή Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Για τις περιπτώσεις που η νοσηλεία περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση, κάποιες εταιρείες παρέχουν ένα ετήσιο ποσό για το επίδομα από το οποίο δίδεται ποσοστό σύμφωνα με τη βαρύτητα του χειρουργείου, ενώ άλλες προβλέπουν εξαρχής ένα συγκεκριμένο ποσό σύμφωνα με τη βαρύτητα της επέμβασης όπως 100€, 200€, 350€, 500€ ή 700€ για πολύ μικρές, μικρές, μεσαίες, μεγάλες και βαριές επεμβάσεις αντίστοιχα.

Σε αντίστοιχη λογική, υπάρχουν ασφαλιστικά προγράμματα υγείας που θα επιβραβεύσουν τον ασφαλισμένο για χρήση άλλου ασφαλιστικού φορέα με ένα ανώτατο όριο όπως 4.000€ ή 5.000€ ανά ασφαλιστική περίοδο, είτε θα δώσουν ποσοστό όπως 20% επί των χρημάτων που πλήρωσε ο φορέας για τη νοσηλεία.

Η διαδικασία που προβλέπεται για την απόδοση του επιδόματος περιλαμβάνει την προσκόμιση στην εταιρεία:

  • του εντύπου αναγγελίας
  • του εισιτηρίου και εξιτηρίου
  • του ενημερωτικού σημειώματος νοσηλείας
  • του φακέλου νοσηλείας
  • του πρακτικού του χειρουργείου σε περίπτωση επέμβασης

Η καταβολή των χρημάτων γίνεται απολογιστικά σε λογαριασμό τραπέζης του ασφαλισμένου.

Προσοχή: Υπάρχουν συμβόλαια που διευκρινίζουν ότι η εταιρεία διατηρεί το δικαίωμα να αιτηθεί εξέταση του ασφαλισμένου από γιατρό που θα προτείνει η ίδια χωρίς δική του οικονομική επιβάρυνση, ώστε να έχει ολοκληρωμένη άποψη για το περιστατικό. Έπειτα, υπάρχουν συμβάσεις που υπογραμμίζουν ότι η παροχή ενεργοποιείται για νοσηλεία του κυρίως ασφαλισμένου αποκλειστικά και όχι για εξαρτώμενα μέλη.

Διαβάστε επίσης:

Θυρεοειδοπάθειες: Πώς καλύπτονται εξετάσεις και επεμβάσεις

Έκτακτη νοσηλεία: Οι καλύψεις που φέρνουν κοντά σας τους συγγενείς σας

Εξετάσεις και επισκέψεις σε μη συμβεβλημένα ιατρικά κέντρα: Πότε και πώς καλύπτονται