Κάθε χρόνο, με αφορμή τα γενέθλια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η 7η Απριλίου αφιερώνεται στην Υγεία και την ευαισθητοποίηση για μείζονος σημασίας θέματα σχετικά με αυτή. Φέτος, με σύνθημα «ο πλανήτης μας, η υγεία μας», ο ΠΟΥ επιχειρεί να εστιάσει την παγκόσμια προσοχή στις κατεπείγουσες αναγκαίες δράσεις ώστε να προφυλαχθεί η υγεία των ανθρώπων και του πλανήτη και να γίνει η ευημερία η βάση κάθε κοινωνίας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του οργανισμού, περισσότεροι από 13 εκατομμύρια θάνατοι τον χρόνο παγκοσμίως οφείλονται σε περιβαλλοντικά αίτια που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί.

Η μακροχρόνια και οξεία έκθεση σε ατμοσφαιρικούς ρύπους όπως τα αιωρούμενα σωματίδια και το διοξείδιο του αζώτου, σημειώνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος, προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, από προσβολή του αναπνευστικού συστήματος, παθήσεις όπως καρκίνος έως πρόωρο θάνατο. Τα λεπτόκοκκα αιωρούμενα σωματίδια στον αέρα, επί παραδείγματι, υπολογίζεται ότι μειώνουν το προσδόκιμο ζωής στην ΕΕ κατά περισσότερο από οχτώ μήνες. Παράλληλα, το 90% περίπου των Ευρωπαίων εκτίθενται σε συγκεντρώσεις ρύπων που υπερβαίνουν τα όρια ποιότητας του αέρα για την ασφάλεια της ανθρώπινης υγείας.

Σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, αναγράφονται τα συμπτώματα στην υγεία των πνευμόνων από έκθεση σε υψηλά επίπεδα ρύπανσης (ερεθισμός των αεραγωγών, δύσπνοια, αυξημένος κίνδυνος για κρίση άσθματος) και επισημαίνεται πως η κατ΄εξοχήν ευάλωτη ομάδα για σοβαρές συνέπειες στην υγεία έως και πρόωρο θάνατο από πνευμονική ή καρδιακή νόσο, είναι τα άτομα που πάσχουν ήδη από πνευμονικές παθήσεις.

Ασφαλίζεται η προϋπάρχουσα πνευμονοπάθεια;

Οι προϋπάρχουσες παθήσεις θα επηρεάσουν την απόφαση της ασφαλιστικής εταιρείας σχετικά με την αποδοχή του αιτήματος ασφάλισης και της διαμόρφωσης των εξαιρέσεων του συμβολαίου και του ύψους τον ασφαλίστρων εφόσον γίνει δεκτό. Ειδικότερα για το αναπνευστικό σύστημα, στο ερωτηματολόγιο υγείας που καλείται να απαντήσει ο υποψήφιος προς ασφάλιση θα πρέπει να δηλώσει, μεταξύ άλλων, αν πάσχει από δύσπνοια, άσθμα, βρογχίτιδα ή ασθένεια του πνεύμονα.

Σε περίπτωση που υπάρχει ιστορικό πνευμονοπάθειας και η εταιρεία δεν απορρίψει την αίτηση ασφαλιστηρίου, θα προχωρήσει στη σύναψη ζητώντας ενδεχομένως περαιτέρω διαγνωστικές εξετάσεις, θα εξαιρέσει κατά το δεύτερο σενάριο τις επίμαχες παθήσεις είτε θα ασφαλίσει επιβαρύνοντας όμως με επασφάλιστρο το συνολικό κόστος του συμβολαίου.

Πέραν όμως των ασθενειών που προϋπήρχαν και δύσκολα ασφαλίζονται, μια ακόμα περίπτωση απαγορευτική για την απόκτηση ασφαλιστηρίου υγείας, οι συγγενείς παθήσεις, καλύπτονται πλέον στα σύγχρονα συμβόλαια. Ειδικότερα, εταιρείες που προβλέπουν κάλυψη για τις εκ γενετής ανωμαλίες διευκρινίζουν ότι η κάλυψη ενεργοποιείται για συγκεκριμένες περιπτώσεις που αφορούν το πεπτικό, γεννητικό, ουροποιητικό και το αναπνευστικό σύστημα.

Συγγενείς παθήσεις όπως η συγγενής αδενωματοειδής δυσπλασία του πνεύμονα, η βρογχογενής κύστη ή το συγγενές λοβώδες εμφύσημα που χρήζει συχνά επείγοντος χειρουργείου, μπορούν να καλυφθούν κατόπιν μιας χρονικής αναμονής ενός ή δύο ετών ενδεικτικά, παρέχοντας στον ασφαλισμένο δικαίωμα και για χειρουργικό επίδομα και επίδομα νοσηλείας, πλην της αποζημίωσης για τα νοσήλια.

Η αναγκαία ασφαλιστική κάλυψη

Μια ενδιαφέρουσα μελέτη του Πανεπιστημίου Jinan της Κίνας που δημοσιεύτηκε το 2021 στην επιστημονική επιθεώρηση Sustainability, διαπίστωσε ότι η αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αυξάνει και τις πιθανότητες απόκτησης ασφαλιστηρίου συμβολαίου, λόγω του φόβου κυρίως για κάποια χρόνια ασθένεια και εξαιτίας της μόλυνσης.

Μπορεί στην Κίνα η μεγαλύτερη ζήτηση να αφορούσε τα βασικά νοσοκομειακά προγράμματα, για τα εγχώρια όμως ασφαλιστικά δεδομένα υπάρχουν άλλα σημαντικά προϊόντα όπως το Επίδομα Σοβαρών Ασθενειών, αναφέρουν οι έμπειροι ασφαλιστικοί σύμβουλοι, το οποίο μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο για μια σειρά από περιστατικά και νόσους υγείας που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση και υπάγονται στις εξαιρέσεις συνήθως των συμβολαίων υγείας όπως οι νόσοι Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον.

Η εν λόγω κάλυψη στις περισσότερες εταιρείες, συμπεριλαμβάνει στις σοβαρές παθήσεις τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), 3ου σταδίου συνήθως. Το επίδομα είναι ανεξάρτητο από τα έξοδα που πραγματοποιούνται για τη θεραπεία και την αποζημίωση που μπορεί να εισπράξει ο ασφαλισμένος για την πάθηση από κάθε άλλη πηγή. Ενδεικτικά, το κόστος για μια τέτοια ασφάλιση με κεφάλαιο 10.000 € και ηλικία υποψηφίου τα 35 έτη ξεκινάει ακόμα και από 60€ ετησίως, στα 80€ ετησίως για ηλικία 45 ετών κοκ. Η εταιρεία θα αιτηθεί γνωμάτευση πνευμονολόγου με αναφορά στην ανάγκη για συνεχή χρήση οξυγόνου και τα αποτελέσματα σπιρομέτρησης για συγκεκριμένες τιμές στους δείκτες.

Άτομα, εντούτοις, που εκδήλωσαν ΧΑΠ ενώ ήταν ασφαλισμένοι, έχουν εξασφαλίσει σημαντική προστασία αφού, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), περιβαλλοντικοί παράγοντες (εισπνοή μικροσωματιδίων-ατμοσφαιρική ρύπανση) μπορεί να δρουν ως εκλυτικοί είτε επιβαρυντικοί παράγοντες για ιογενείς λοιμώξεις, οι οποίες αποτελούν αιτία παρόξυνσης της ΧΑΠ και προκαλούν μακρότερη και σοβαρότερη νόσηση με συχνές ανάγκες νοσηλείας σε ασθενείς με την πνευμονοπάθεια

Διαβάστε επίσης

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Για ποιους ασθενείς αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Ιδιωτική ασφάλιση: Τι πρέπει να προσέξει ένας 20αρης και τι ένας 50άρης

Αποκατάσταση κήλης: Τι καλύπτει η ασφάλεια – Τι ισχύει για τη ρομποτική χειρουργική