To 1569 εκδόθηκε το έργο De Arte Gymnastica του Τζερόνιμο Μερκουριάλι (Hieronymus Mercurialis, 1530-1606), βιβλίο που έχει χαρακτηριστεί ως το πρώτο εγχειρίδιο αθλητικής ιατρικής. Στις σελίδες του, ο Ιταλός φιλόλογος και ιατρός που γεννήθηκε σαν σήμερα, 30 Σεπτεμβρίου, διακρίνει την άσκηση σε τρεις κατηγορίες (γενική που περιλαμβάνει και την ιατρική της χρήση, στρατιωτική εκγύμναση και τον αθλητισμό) και κατέγραψε διάφορους τύπους σωματικής δραστηριότητας μαζί με τα οφέλη τους, μεταξύ των οποίων ο χορός, το περπάτημα, το τρέξιμο, η ιππασία, η κολύμβηση, η πάλη, η πυγμαχία, το κυνήγι κ.α..

Στο ygeiamou έχει επανειλημμένως επισημανθεί ότι η άθληση και κάθε είδους σωματική δραστηριότητα μόνο οφέλη μπορούν να εξασφαλίσουν για την υγεία, μεταξύ των οποίων η μείωση της όρεξης και φλεγμονής, τα καλά γηρατειά, η γερή καρδιά και κυρίως ο μικρότερος κίνδυνος πρόωρου θανάτου. Η χρόνια ωστόσο καταπόνηση του σώματος ή μια άτυχη στιγμή μπορούν να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητες καταστάσεις: διάστρεμμα, κάταγμα, τενοντίτιδα, κήλη, τραυματισμός γόνατος, ώμου ή χόνδρων, τενοντίτιδα, αθλητικές κακώσεις ή διάσειση είναι όροι γνωστοί συνήθως σε όσους αθλούνται συστηματικά.

Έλεγχοι όπως διαγνωστική αρθροσκόπηση και επεμβάσεις όπως η αντιµετώπιση κατάγµατος, κήλης είτε η ημιολική ή ολική αρθροπλαστική ισχίου, γόνατος και ώµου κ.λπ. εντοπίζονται στις λίστες των ορθοπαιδικών επεμβάσεων των ασφαλιστηρίων νοσοκομειακής περίθαλψης, τα οποία παρέχουν επιπλέον καλύψεις για ατυχήματα και προβλήματα υγείας συνυφασμένα με την έντονη αθλητική δραστηριότητα. Αντίστοιχα για τις φυσικοθεραπείες που συστήνονται στο πλαίσιο της συντηρητικής αρχικά θεραπευτικής προσέγγισης ενός αθλητικού τραυματισμού, μολονότι εξαιρούνται από τα νοσοκομειακά συμβόλαια πλην ειδικών περιπτώσεων, δεν λείπει η μέριμνα για τους ενδιαφερόμενους ασφαλισμένους που μπορούν να έχουν πρόσβαση σε συμβεβλημένα φυσικοθεραπευτήρια έναντι προνομιακών τιμών. Πότε όμως η άθληση θα αφήσει «ακάλυπτο» τον ασφαλισμένο.

Άσκηση, άθληση και οι βασικές εξαιρέσεις

Παρά την όποια ασάφεια στις εννοιολογικές διαφορές μεταξύ άσκησης και άθλησης ή αθλητή και αθλούμενου, οι εν λόγω διακρίσεις αποκαλύπτουν τις περιπτώσεις που καλύπτει το ασφαλιστήριο υγείας. Ειδικότερα, από τους όρους του συμβολαίου συνάγεται ότι η νοσοκομειακή δαπάνη θα καλυφθεί από την εταιρεία για την περίπτωση του αθλούμενου (ή ασκούμενου) που αθλείται αποκλειστικά για λόγους ευεξίας ή ψυχαγωγίας και όχι για τον αθλητή που ασκείται συστηματικά, έχει εγγραφεί σε κάποιο σύλλογο και λαμβάνει μέρος σε προγραμματισμένους επαγγελματικούς ή ερασιτεχνικούς αγώνες.

Χαρακτηριστικά, σε συμβόλαια υγείας (ασθένειας ή/και ατυχήματος) διευκρινίζεται ότι εξαιρείται η συμμετοχή του ασφαλισμένου σε προπονήσεις ή αγώνες επαγγελματικών ή ερασιτεχνικών σωματείων ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης, πυγμαχίας, πάλης, πολεμικών τεχνών και επαγγελματικές αθλητικές συναντήσεις γενικά, με την ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική περίθαλψη να καλύπτεται από ειδικά ασφαλιστικά προϊόντα. Εξαίρεση θα αποτελέσει η ενασχόληση με επικίνδυνα αθλήματα και σπορ όπως πυγμαχία, (κάθε μορφής) πάλη και kick boxing, ανεξαρτήτως εγγραφής του ασφαλισμένου σε σωματείο. Διαβάστε σχετικά εδώ.

Αν συνεπώς τραυματιστήκατε π.χ. στο γόνατο κατά τη συμμετοχή σας στις αθλητικές δράσεις του δήμου ή σε κάποιο φιλικό παιχνίδι με την παρέα σας είτε στον ώμο κατά την συνηθισμένη προπόνησή σας στους κρίκους ή το crossfit και χρειαστήκατε χειρουργείο, το συμβόλαιό σας θα σας καλύψει.

Χρήση των ασφαλιστικών προνομίων

Τα παραπάνω δεν σημαίνουν πως ένα ατομικό συμβόλαιο υγείας δεν είναι απαραίτητο για έναν αθλητή είτε αθλήτρια ή γονείς ακόμα που επιθυμούν να εγγράψουν τα παιδιά τους σε αθλητικές δραστηριότητες, αφού μέσω των προνομίων που εξασφαλίζουν οι εταιρείες στους πελάτες τους, καθίσταται δυνατή η πρόσβαση έναντι χαμηλότερου κόστους:

  • σε κορυφαίες μεθόδους όπως η θεραπεία της ελίτ του παγκόσμιου αθλητισμού (διαβάστε σχετικά εδώ)
  • σε καρδιολόγο για τον αναγκαίο προαθλητικό παιδικό έλεγχο για την έκδοση της υποχρεωτικής για όλους τους αθλητές Κάρτας Υγείας Αθλητή (ΚΥΑ).

Ενημερωθείτε σχετικά από τον ασφαλιστικό σας διαμεσολαβητή ή την εταιρεία και προβείτε σε μια εμβριθή έρευνα αγοράς ώστε να επιλέξετε ένα ασφαλιστήριο με το πλέον συμφέρον για εσάς συμβεβλημένο δίκτυο υγείας.

Διαβάστε επίσης:

Λοιμώδης μονοπυρήνωση: Πως καλύπτει η ασφάλιση τη «νόσο του φιλιού»

Ασφάλεια «πακέτο» με την αγορά υπηρεσιών και αγαθών – Πρέπει να αγοράσετε το «σετ»;

Άμεση Ιατρική Βοήθεια: Όλα όσα παρέχει αυτό το πακέτο