Ένα κεφάλαιο που πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα συνάπτοντας ένα συμβόλαιο υγείας είναι οι «Νοσοκομειακές Δαπάνες Πριν και Μετά τη νοσηλεία». Σε πολλές περιπτώσεις η αποθεραπεία μετά από νοσηλεία ή επέμβαση είναι πολύμηνη και δαπανηρή. Για παράδειγμα μετά από μια μυοσκελετική επέμβαση θα χρειαστείτε νάρθηκες, πατερίτσες και αρκετές φυσιοθεραπείες. Τα καλύπτει αυτά τα έξοδα το συμβόλαιό σας;

Δαπάνες δεν πραγματοποιούνται μόνο μετά αλλά και πριν από την εισαγωγή στο νοσοκομείο που έχουν σχέση με εξετάσεις και επισκέψεις σε γιατρούς.

Αυτό που είναι σημαντικό επίσης να προσέξετε είναι το χρονικό διάστημα πριν και μετά τη νοσηλεία κατά το οποίο η εταιρία δέχεται να καλύψει τις δαπάνες σας. Δεν έχουν όλες οι ασφαλιστικές εταιρίες την ίδια πολιτική. Άλλες σας αποζημιώνουν για επισκέψεις γιατρών και διαγνωστικές εξετάσεις που γίνονται 30 ημέρες πριν από την εισαγωγή του ασφαλισμένου στο νοσοκομείο ενώ άλλες για δαπάνες που γίνονται 45 ή 60 μέρες πριν από την εισαγωγή.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά ποιες δαπάνες χρειάζεται να καλύπτει το συμβόλαιο αλλά και τις χρονικές προϋποθέσεις που θέτουν τα περισσότερα ασφαλιστήρια υγείας.

Οι δαπάνες που είναι απαραίτητες για την πορεία της υγείας του ασφαλισμένου μετά την νοσηλεία αφορούν:

Επισκέψεις σε γιατρούς, εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις που χορηγούνται με συνταγή γιατρού, φάρμακα, φυσικοθεραπείες που χορηγούνται με συνταγή γιατρού, μετεγχειρητική φροντίδα (αλλαγή τραυμάτων, αφαίρεση ραμμάτων, ενέσιμα φάρμακα κ.α.)

Τα ιατρικά έξοδα μετά την νοσηλεία αποζημιώνονται με την προϋπόθεση να πραγματοποιηθούν εντός 45, 60, 90 ημερών από την έξοδο του ασφαλισμένου από το νοσοκομείο ανάλογα με το συμβόλαιο και την εταιρεία.

Στα έξοδα μπορεί να προστεθεί και η δαπάνη του ασθενοφόρου για μετάβαση του ασθενούς στο νοσοκομείο. Η αποζημίωση διαμορφώνεται μέχρι ενός συγκεκριμένου ποσού π.χ. 1000, 1200, 1500 κ.ά. ευρώ ανάλογά το νοσοκομειακό πρόγραμμα ή ακόμα και την θέση νοσηλείας που έχει επιλεχθεί και αναγράφεται στον πίνακα παροχών του εκάστου συμβολαίου. Ορισμένα συμβόλαια υγείας διπλασιάζουν ή αυξάνουν το ποσό για νοσοκομειακές δαπάνες πριν και μετά την νοσηλεία σε περιπτώσεις σοβαρών ασθενειών όπως εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς, καρκίνο, εγκεφαλικό επεισόδιο κ.α. ενώ ορισμένα άλλα θέτουν ως προϋπόθεση την χρήση του ΕΟΠΥΥ.