Οι χιονισμένες βουνοκορφές και πλαγιές που προσφέρονται για σκι και άλλα χειμερινά σπορ αποτελούν τοπ προορισμούς για όσους και όσες θέλουν να εκτοξεύσουν την αδρεναλίνη τους ή να επιδοθούν απλώς στις αγαπημένες τους δραστηριότητες εφόσον είναι η κατάλληλη εποχή του χρόνου. Στο ygeiamou έχουμε φροντίσει να σας ενημερώσουμε μέσω των ειδικών για τους τρόπους που μπορείτε να αποτρέψετε πιθανούς τραυματισμούς κατά την εκτέλεσή τους. Η ζωή ωστόσο είναι απρόβλεπτη… Μια φράση που έχει αποδοθεί στον Ουίνστον Τσώρτσιλ -λανθασμένα κατά τους επαΐοντες- ισχυρίζεται πως «επιτυχία είναι να προχωράς από αποτυχία σε αποτυχία, χωρίς να χάνεις τον ενθουσιασμό σου». Ανεξαρτήτως του εμπνευστή, πώς μπορείς να συνεχίσεις να προχωράς με το ένα πόδι στο γύψο ή ένα διάστρεμμα αστραγάλου;

Το σκι και το snowboard αποτελούν από τα πλέον δημοφιλή αθλήματα-χόμπι στη χειμωνιάτικη Ελλάδα. Ωστόσο, τόσο αυτά όσο και άλλα όπως η αναρρίχηση στον πάγο ή το άλμα σκι και οι χιονοπτώσεις δεν στερούνται μεγάλης επικινδυνότητας τόσο εξαιτίας της ίδιας της φύσης τους (υψηλές ταχύτητες, κραδασμοί κ.α.) όσο και των συνθηκών στις οποίοες πραγματοποιούνται (καιρός, πάγος, μορφολογία εδάφους κ.α.). Αυτό που τα συνδέει επομένως είναι ότι συγκαταλέγονται όλα στην κατηγορία των επικίνδυνων αθλημάτων που υπάγεται στις εξαιρέσεις των συμβολαίων υγείας και δεν αποζημιώνουν για τις βλάβες που προκαλούνται από αυτά.

Photo by Jörg Angeli on Unsplash

Προφανώς καμία ασφαλιστική εταιρεία δεν θα ήθελε να σας δει σε ένα ενσταντανέ όπως το παραπάνω ενώ έχει αναλάβει τον ασφαλιστικό κίνδυνο τέτοιων κόλπων. Ειδικότερα, τα περισσότερα συμβόλαια υγείας δεν αναγράφουν ρητώς τον όρο σκι παρά τα επικίνδυνα αθλήματα στις γενικές εξαιρέσεις. Κάποια παραθέτουν άλλα παρόμοιας φύσης σπόρ (αναρρίχηση σε βουνά, πτώση με αλεξίπτωτο, αγώνες με μηχανοκίνητα κ.α) είτε τον γενικό όρο «επικίνδυνα σπορ» δηλώνοντας επί παραδείγματι ότι δεν ασφαλίζεται προσωπικό ατύχημα από τη συµµετοχή ή και ενασχόληση με χειµερινά/θερινά σπορ, ακραία αθλήµατα, ατοµικά ή οµαδικά αθλήµατα ως µέλος ερασιτεχνικού ή επαγγελµατικού σωµατείου κ.α. Για τον λόγο αυτό πρέπει ο ενδιαφερόμενος να ζητά λεπτομερή ενημέρωση από τον πωλητή/διαμελαβητή της ασφάλισης.

Βέβαια, σημειώνουν έμπειρα στελέχη του ασφαλιστικού κλάδου, υπάρχουν και ειδικές περιπτώσεις ή συμφωνίες για τις οποίες η εταιρεία θα καλύψει τον ασφαλισμένο όπως:

  • μετά από ατύχημα στη διάρκεια του σκι, εφόσον κατά τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου δηλώθηκε ότι αποτελεί χόμπι
  • εφόσον μπει επασφάλιστρο λόγω της επικινδυνότητας του σπορ ή πολύ υψηλά ασφάλιστρα.

Ασφαλιστείτε για κάθε άλλο ατύχημα

Ακόμη και αν δεν έχετε ριψοκίνδυνες διαθέσεις, θα πρέπει έχετε κατά νου ότι το χιόνι και ο πάγος προσφέρονται για άφθονα ατυχήματα. Ένα γλίστρημα σε χιονισμένες ή παγωμένες σκάλες, πεζοδρόμια, δρόμους και χώρους στάθμευσης έξω από το σπίτι, το ξενοδοχείο, το εστιατόριο ή το βενζινάδικο και το εμπορικό κέντρο, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς, ιδίως αν υπάρξει χτύπημα στο κεφάλι (κάκωση κεφαλής).

Ένας τραυματισμός της κεφαλής μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα δια βίου ακόμη και αν χαρακτηριστεί ήπιος, ενώ πλέον γνωστή περίπτωση αποτελεί αυτή του Μίκαελ Σουμάχερ, ο οποίος υπέστη σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις όταν χτύπησε το κεφάλι του σε βράχο κάνοντας σκι εκτός πίστας στις γαλλικές Άλπεις. Επιπρόσθετα, μια πτώση μπορεί να οδηγήσει σε κατάγματα ή σοβαρό τραυματισμό στις αρθρώσεις και τη σπονδυλική στήλη, με συνέπεια προσωρινή ή μόνιμη αναπηρία.

Για τον λόγο αυτό, μπορείτε να διαβάσετε εδώ τα οκτώ SOS κριτήρια για να επιλέξετε το κατάλληλο συμβόλαιο υγείας καθώς και τις απαραίτητες συμπληρωματικές καλύψεις.

 

Διαβάστε επίσης

Ταξίδι στο εξωτερικό: Ποιο ασφαλιστικό συμβόλαιο συμφέρει να επιλέξετε

Επείγουσα μεταφορά ασθενούς στις διακοπές; Η ασφάλιση υγείας το φροντίζει

Ταξιδιωτική Ασφάλιση: Όλα τα μυστικά για όσους ταξιδεύουν