Για αρκετούς, η επιλογή του υγιεινού τρόπου ζωής περιλαμβάνει πολλές θυσίες, όπως είναι οι περικοπές των ανθυγιεινών τηγανητών τροφών ή των απεριόριστων γλυκών. Τι θα λέγατε λοιπόν αντί να κόψετε κάποιες τροφές από τη διατροφή σας, να προσθέσετε κάποιες που όχι μόνο κάνουν καλό στην υγεία αλλά αποκλείουν και τους κινδύνους για πιθανές παθήσεις;

Προηγούμενες μελέτες έδειξαν πως η κατανάλωση καρυδιών βελτίωσε τους παράγοντες καρδιακού κινδύνου και βάσει κλινικών δοκιμών η κατανάλωσή τους συνδέθηκε με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των τιμών χοληστερόλης.

Νέα έρευνα πάντως δείχνει πως τα καρύδια αποτελούν μία πολύ επιλογή για την υγιεινή διατροφή. Συγκεκριμένα, η πιο πρόσφατη ανάλυση συνδύασε δεδομένα από 26 προηγούμενες δοκιμές που περιλάμβαναν περισσότερα από 1.000 άτομα. Σε σύγκριση με τα άτομα που ακολουθούσαν μία κανονική διατροφή, εκείνα που ακολούθησαν μια διατροφή εμπλουτισμένη με καρύδια είχαν:

  • μείωση της ολικής χοληστερόλης (κατά περίπου 7mg/dL, που αντιστοιχεί σε 3% μεγαλύτερη μείωση)
  • μείωση της LDL χοληστερόλης (κατά περίπου 5.5mg/dL,  που αντιστοιχεί σε 4% μεγαλύτερη μείωση)
  • μείωση των τριγλυκεριδίων (κατά περίπου 5.7mg/dL,  που αντιστοιχεί σε 5.5% μεγαλύτερη μείωση)
  • μείωση της αποπρωτείνης Β (πρωτεΐνη που συνδέεται με καρδιαγγειακές παθήσεις) κατά σχεδόν 4mg/dL

Παρόλο που οι βελτιώσεις στα λιπίδια του αίματος ήταν μικρές, οι μεγαλύτερες καταγράφηκαν όταν υπήρξε σύγκριση με μία τυπική αμερικάνικη ή δυτική διατροφή (που είναι πλούσια σε κόκκινο κρέας, γαλακτοκομικά με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και τεχνητά γλυκαντικά). Επιπλέον, ακόμα σχετικά με το ενδεχόμενο αύξησης του σωματικού βάρους, έχει καταστεί σαφές πλέον πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Τα καρύδια μας κάνουν καλό 

Με όλα αυτά τα προτερήματα στην υγεία, τα καρύδια φαίνεται πως είναι μοναδικά αφού σε αυτά εμπεριέχονται τύποι ελαίων που τα καθιστούν ιδανικά για την καρδιαγγειακή υγεία. Επιπλέον τα καρύδια περιέχουν πολλά πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που είναι πιο υγιεινά από τα κορεσμένα λίπη. Επίσης έχουν α-λινολενικό και λινολεϊκό οξύ, που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες διατηρώντας τα αιμοφόρα αγγεία πιο υγιή.

Πριν όμως αρχίσει κανείς να τα καταναλώνει θα πρέπει να έχει υπόψιν τα εξής:

  • Οι βελτιώσεις στα λιπίδια του αίματος που παρατηρήθηκαν στην παρούσα μελέτη ήταν μικρές.
  • Η έρευνα δεν καθορίζει την ιδανική δοσολογία ή τη διάρκεια της κατανάλωσης των καρυδιών. Σε μία μάλιστα έρευνα, ένα μείγμα περίπου 9 φουντουκιών, 12 αμυγδάλων και 6 καρυδιών καταναλώνονταν καθημερινά. Αυτό είναι για αρκετούς μπορεί να αποτελεί πολύ μεγάλη ποσότητα.
  • Μια μελέτη αυτού του τύπου δεν μπορεί να αποδείξει πως τα καρύδια ήταν ο λόγος που η χοληστερόλη ενός ατόμου βελτιώθηκε μέσα από τη διατροφή που είναι εμπλουτισμένη με καρύδια.
  • Κανένα μεμονωμένο τρόφιμο της διατροφής που ακολουθεί κανείς, δεν μπορεί να κάνει κανέναν υγιή. Είναι η μεγαλύτερη εικόνα που έχει σημασία, αφού η υγιεινή διατροφή, η τακτική άσκηση, το ιδανικό σωματικό βάρος και η αποφυγή του καπνίσματος αποτελούν καλά σημεία εκκίνησης. Ακόμα όμως και με έναν υγιεινό τρόπο ζωής, ορισμένοι άνθρωποι χρειάζονται φάρμακα ή άλλες θεραπείες για να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών και άλλων ασθενειών.

 

Διαβάστε ακόμα:

Χοληστερόλη: Το τραγανό υπερτρόφιμο που τη ρίχνει χαμηλά – 1/2 φλιτζάνι αρκεί!

Το νόστιμο μείγμα που δυναμώνει το σπέρμα

Τα πέντε καλύτερα σνακ που μειώνουν χοληστερόλη και πίεση