Παρά τη σημαντική τους περιεκτικότητα σε θερμιδογόνα λιπαρά (καλά λιπαρά μεν, θερμιδογόνα δε), οι καρποί αποτελούν το ιδανικό σνακ γιατί συνδυάζουν πλήθος οφελών για την υγεία.

Οι ξηροί καρποί αποτελούν καλές πηγές φυτικών ινών, πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου του μαγνησίου και της βιταμίνης Ε. Επιπλέον, η κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί με τη μακροζωία και την πρόληψη ορισμένων παθήσεων όπως η υπέρταση και η υψηλή χοληστερόλη, ενώ θεωρείται ότι μπορούν να συμβάλουν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα έως και στη μείωση του κινδύνου ορισμένων τύπου καρκίνου.

Παρακάτω ακολουθούν πέντε σημαντικοί καρποί:

1. Αμύγδαλα

Σύμφωνα με επιστημονικά ευρήματα που ωστόσο ελέγχονται, τα αμύγδαλα μπορούν να μειώσουν την «κακή» LDL και να συμβάλουν στην απώλεια βάρους ως μέρος μιας δίαιτας περιορισμένων θερμίδων. Επιπλέον βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε υπέρβαρους ή παχύσαρκους ασθενείς.

Τα αμύγδαλα αποτελούν σύμμαχο των διαβητικών ασθενών: 28 γρ. αμυγδάλων μπορούν να περιορίσουν την αύξηση του σακχάρου στο αίμα μετά από ένα γεύμα έως και 30%, ενώ έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Τέλος, δρουν ευεργετικά στο εντερικό μικροβίωμα, προάγοντας την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου όπως τα Bifidobacteria και Lactobacillus.

2. Φιστίκια

Τα φιστίκια αυξάνουν τα επίπεδα της «καλής» HDL χοληστερόλης και συμβάλλουν στη διατήρηση σε υγιή επίπεδα παραγόντων που σχετίζονται με καρδιοπάθειες όπως η αρτηριακή πίεση, το σωματικό βάρος και τα επίπεδα αντιοξειδωτικών ουσιών στο αίμα.

Επιπλέον, τα φιστίκια μπορεί να βοηθήσουν στον περιορισμό της αύξησης του σακχάρου στο αίμα μετά από ένα γεύμα.

3. Καρύδια

Αποτελούν εξαιρετική πηγή ω-3 λιπαρών οξέων και άλφα-λινολενικού οξέος, το οποίο πιθανώς σχετίζεται με την ευεργετική δράση των καρυδιών έναντι των καρδιακών παθήσεων.

Αρκετές μεγάλες μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωσή τους με τη μείωση της LDL χοληστερόλης και την αύξηση της HDL χοληστερόλης, ενώ μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της φλεγμονής που σχετίζεται με χρόνιες ασθένειες.

Τέλος, έρευνα σε μαθητές γυμνασίου ανέδειξε την ευεργετική δράση των καρυδιών και στην εγκεφαλική λειτουργία, καθώς η κατανάλωσή τους έδειξε να αυξάνει την επαγωγική σκέψη, η οποία λειτουργεί ως ένα από τα μέτρα της γνωστική λειτουργίας.

4. Κάσιους

Τα φιστίκια κάσιους φαίνεται να επιδρούν θετικά στην περίπτωση του μεταβολικού συνδρόμου. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι μια δίαιτα με 20% των θερμίδων να προέρχεται από κάσιους βελτίωσε την αρτηριακή πίεση σε άτομα με το εν λόγω σύνδρομο, ενώ άλλα ευρήματα έδειξαν πως οι καρποί πολλαπλασιάζουν την αντιοξειδωτική δράση των τροφών. Ωστόσο, άλλες μελέτες έχουν προσδώσει στα κάσιους αρνητικό πρόσημο, με την κατανάλωσή τους να αυξάνει το σάκχαρο στους ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο.

Τέλος, άλλη μεγάλη μελέτη διαπίστωσε ότι μια δίαιτα πλούσια σε κάσιους μείωσε την αρτηριακή πίεση και αύξησε τα επίπεδα HDL χοληστερόλης. Ωστόσο, δεν είχε σημαντικές επιπτώσεις στο σωματικό βάρος ή στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

5. Φουντούκια

Όπως και οι προηγούμενοι καρποί, τα φουντούκια δρουν προστατευτικά έναντι των καρδιοπαθειών: σύμφωνα με επιστημονικά ευρήματα, μια διατροφή πλούσια σε φουντούκια μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη συνολικά, την LDL χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια και τους δείκτες φλεγμονής, ενώ συμβάλλει στην καλή λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων.

Άλλες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι ή κατανάλωση φουντουκιών μπορεί να αυξήσει επιπλέον την ποσότητα βιταμίνης Ε στο αίμα.

Δείτε παρακάτω τον πίνακα με τη θρεπτική αξία των παραπάνω καρπών:

**ΣΗΠ: Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη

Η θρεπτική αξία αφορά 28 γρ. καρπών / ΣΗΠ: Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Τα 60 γραμμάρια για καλύτερο οργασμό

Το σνακ που είναι γεμάτο θερμίδες και όμως μειώνει κατά 16% τον κίνδυνο να παχύνουμε