Εκατοντάδες πολίτες έχουν έρθει αντιμέτωποι με την καταστροφή – μερική ή ολική – του σπιτιού τους από ακραία καιρικά φαινόμενα όπως πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμό, αλλά και από μικρότερης εμβέλειας συμβάντα όπως ένα βραχυκύκλωμα ή διαρροή νερού. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια που τα ακραία καιρικά φαινόμενα εντάθηκαν στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής, οι περιπτώσεις καταστροφής οικιών και επιχειρήσεων είναι δυστυχώς πολλές, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία.

Ωστόσο, παρά τα συμβάντα και τις εκτεταμένες καταστροφές που συνέβησαν σε σπίτια και επιχειρήσεις, η ασφάλιση κατοικίας παραμένει ακόμα στα σπάργανα για την ελληνική αγορά.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων είτε πρόκειται για κύρια κατοικία είτε για εξοχική, δείχνουν να αδιαφορούν για την προστασία της παρά το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα συμβόλαια είναι ιδιαιτέρως προσιτά και έχουν χαμηλό κόστος απόκτησης. Το κίνητρο του ΕΝΦΙΑ που δόθηκε από την κυβέρνηση για έκπτωση 10% στον φόρο σε όσες κατοικίες είναι ασφαλισμένες κινητοποίησε ορισμένους και παρατηρήθηκε κάποια τάση αύξησης στη ζήτηση ασφάλισης περιουσίας. Ωστόσο η ασφάλιση κατοικίας παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και μόνο τα ενυπόθηκα σπίτια υποχρεωτικά δείχνουν να κατέχουν την πρωτιά σε αυτή την κατηγορία ασφάλισης.

Πώς προσφέρει στήριξη ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα 

Η ύπαρξη ενός συμβολαίου περιουσίας είναι καταλυτικής σημασίας σε αυτές τις περιπτώσεις. Όποιο σπίτι είναι ασφαλισμένο αποζημιώνεται και ο ιδιοκτήτης του μπορεί να προχωρήσει σε αποκατάσταση κάθε ζημιάς. Έρχεται ο πραγματογνώμονας, καταγράφει τις ζημιές και εφόσον αυτές περιέχονται ως συμβάντα στα συμβόλαια αποζημιώνονται δίνοντας την δυνατότητα στον παθόντα να προχωρήσει στην αποκατάσταση των ζημιών. Θα πρέπει όμως ο κάθε ασφαλισμένος κατά την σύναψη του συμβολαίου να έχει κατανοήσει τις εξαιρέσεις,  σε συνεργασία με τον ασφαλιστή του.

Προσοχή στις αμέλειες 

Ο κάθε ασφαλισμένος θα πρέπει να γνωρίζει ότι έχει και ο ίδιος την ευθύνη της προσοχής κάποιων κομβικών σημείων που μπορεί να τον αφήσουν εκτεθειμένο το σπίτι του και να μην λάβει την αποζημίωση που περιγράφεται στο συμβόλαιο. Για παράδειγμα δε μπορεί να υπάρχουν εύφλεκτα υλικά στο λεβητοστάσιο, ούτε να μην υπάρχει αντλία απορροής υδάτων σε ένα υπόγειο. Αυτά μπορεί να αποτελέσουν αιτίες για μη αποζημίωση καθώς εμπίπτουν στην σφαίρα της αμέλειας του ιδιοκτήτη.

Διαβάστε επίσης:

Ασφάλιση κατοικίας: Οι παράγοντες που καθορίζουν το κόστος του συμβολαίου

Κατοικία: Καλύψεις για το περιεχόμενο του σπιτιού – Πώς καθορίζεται το κόστος της ασφάλισης

Αποφασίσατε να κάνετε ασφάλιση κατοικίας; Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις καλύψεις