Στη χώρα μας σήμερα μόνο το 15% των κατοικιών και των περιουσιών είναι ασφαλισμένες. Με αφετηρία αυτό το χαμηλό ποσοστό, μπορούμε να συμπεράνουμε πόσο δρόμο έχουμε ακόμα να διανύσουμε όσον αφορά την επίτευξη του στόχου μεγαλύτερης ασφαλιστικής κάλυψης των κατοικιών, τονίζουν οι εκπρόσωποι των ασφαλιστικών εταιριών.

Ένα συμβόλαιο ακίνητης περιουσίας αποτελεί μια σχέση ευθύνης μεταξύ του ασφαλισμένου, της ασφαλιστικής εταιρίας και του κράτους που μέσω των υποδομών του οφείλει να παρέχει σε όλους την προσδοκώμενη ασφάλεια.

Με την ασφάλιση κατοικίας μπορεί κάποιος να εξασφαλίσει τον χώρο στον οποίο ζει είτε είναι ιδιοκτήτης είτε ενοικιαστής. Στην απόφαση της σύναψης μιας ασφάλειας κατοικίας σίγουρα «γεννιούνται» ερωτήματα και πιθανές απορίες που επιζητούν απάντηση.

Τι είναι η ασφάλιση κατοικίας;

Πρόκειται για το ασφαλιστικό προϊόν που σας διασφαλίζει σε περίπτωση που συμβεί κάτι απρόοπτο όπως διάρρηξη, φυσική καταστροφή, βλάβη ή άλλη ζημιά στο σπίτι. Σε περίπτωση ζημιάς μπορείτε να υποβάλετε αξίωση στην ασφαλιστική εταιρεία και να λάβετε αποζημίωση για καλυπτόμενες ζημίες, πάντα με βάση του όρους του συμβολαίου που έχετε υπογράψει. Δικαίωμα στην ασφάλιση κατοικίας εκτός από τους ιδιοκτήτες, έχουν και οι ενοικιαστές αφού μπορούν να προχωρήσουν σε ασφάλιση περιεχομένου που περιλαμβάνει την κάλυψη για τα υπάρχοντα τους.

Ποιες ασφαλιστικές καλύψεις προβλέπονται;

Στην ασφαλιστική αγορά υπάρχουν πολλά προγράμματα ασφάλισης ανάλογα τις ανάγκες και τις δυνατότητες του υποψήφιου ασφαλισμένου. Ένα βασικό πρόγραμμα ασφάλισης κατοικίας συνήθως περιλαμβάνει καλύψεις για ζημιές όπως πυρκαγιά από δάσος, έκρηξη, φωτιά από τρομοκρατικές ενέργειες, φωτιά από κακόβουλες πράξεις. Επίσης, υπάρχουν προγράμματα που παρέχουν κάλυψη στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος πρέπει να καταβάλλει δόσεις δανείου για την κατοικία του.

Πώς «χτίζεται» το βασικό πρόγραμμα ασφάλισης;

Κάθε ασφαλιστική εταιρία πέρα από το βασικό πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα προσθήκης περαιτέρω καλύψεων όπως π.χ.  από σεισμό. Η συγκεκριμένη κάλυψη μπορεί να προστεθεί σε οποιοδήποτε συμβόλαιο κατοικίας. Επιπροσθέτως, υπάρχουν προγράμματα που περιλαμβάνουν δαπάνες εντοπισμού ζημιάς από διαρροές και προβλημάτων των σωληνώσεων.

Ασφαλίζονται τα εξοχικά;

Η ασφάλεια κατοικίας θεωρείται απαραίτητη είτε αφορά τη μόνιμη κατοικία, είτε το εξοχικό. Οι περισσότερες καλύψεις που αφορούν μια εξοχική κατοικία είναι η κλοπή, ο σεισμός, η πυρκαγιά, πιθανές ζημιές των σωληνώσεων, βραχυκύκλωμα σε κάθε είδους συσκευή που καταναλώνει ρεύμα.

Τι ισχύει για τις κατοικίες σε σεισμογενείς περιοχές;

Δεδομένου πως η κάλυψη σεισμού αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος των ασφαλίστρων θεωρείται μια ακριβή κάλυψη. Πρέπει να σημειώσουμε πως οι ασφαλιστικές εταιρίες μπορούν να παρέχουν ασφαλιστική κάλυψη από σεισμό, αφού περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα από την εκδήλωση του. Αν κάποιος επιλέξει να ασφαλίσει την κατοικία του για σεισμό, θα πρέπει να γνωρίζει πως θα πρέπει να συμφωνήσει με την ασφαλιστική εταιρία στο μέγεθος της απαλλαγής, δηλαδή το ποσό συμμετοχής του ασφαλισμένου στην κάλυψη της ζημιάς.

Στην περίπτωση λοιπόν, που αποφασίσετε να προχωρήσετε σε ασφάλιση κατοικίας πέρα από την έρευνα που πρέπει να κάνετε, θα πρέπει να αναζητήσετε έναν εξειδικευμένο ασφαλιστικό διαμεσολαβητή έτσι ώστε να σας καθοδηγήσει κατάλληλα προς την πλέον συμφέρουσα και κατάλληλη επιλογή.

 

Διαβάστε επίσης

Ασφάλιση κατοικίας: Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν υπογράψετε το συμβόλαιο

Ασφαλιστήριο συμβόλαιο: Όλοι οι τρόποι για πιο οικονομικά ασφάλιστρα

Ασφαλιστήριο: Και όμως, οι πεποιθήσεις σας επηρεάζουν την αποζημίωση – Δείτε πώς