Η ασφάλιση κατοικίας είναι κρίσιμη για την προστασία του σπιτιού και των ενοίκων από απρόβλεπτες καταστάσεις, όπως πυρκαγιές, κλοπές ή φυσικές καταστροφές. Αποτελεί τον βασικό πυλώνα για την αποκατάσταση τυχόν ζημιών εντός της κατοικίας και την προστασία των ενοίκων από τις όποιες οικονομικές απώλειες λόγω κλοπής.

Στην περίπτωση ωστόσο, που αποφασίσατε να προχωρήσετε σε ένα συμβόλαιο κατοικίας, θα πρέπει να λάβετε υπόψιν μια σειρά από υποχρεώσεις που αναλαμβάνετε απέναντι στην ασφαλιστική εταιρία. Ας τις δούμε αναλυτικά:

Αρχικά είστε υποχρεωμένοι να λάβετε όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα φύλαξης των ασφαλισμένων αντικειμένων, αναξαρτήτως του γεγονότος ότι έχουν ασφαλιστεί. Τα ασφαλισμένα αντικείμενα θα πρέπει να βρίσκονται σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση.

Σε περίπτωση ζημιάς, πρέπει να ενημερώσετε την εταιρία εντός οκτώ ημερών. Στην γραπτή δήλωση προς την εταιρία πρέπει να αναφερθεί λεπτομερώς η ώρα και ο τόπος της ζημιάς καθώς και η έκταση της. Είναι απαραίτητο επίσης η εταιρία να ενημερωθεί σε περίπτωση που υπήρξαν μάρτυρες ή υποψίες για τους δράστες της ζημιάς.

Έχετε την υποχρέωση να παρέχετε κάθε δυνατή βοήθεια στους πραγματογνώμονες της ασφαλιστικής για να διαπιστωθεί η έκταση της ζημιάς.

Υποχρέωση σας αποτελεί και η σύνταξη μιας λίστας  με τα απολεσθέντα αντικείμενα καθώς και η εκτίμηση σχετικά με το αναγκαίο ποσό αντικατάστασης.

Σε περίπτωση κλοπής ή πυρκαγιάς οφείλετε να ενημερώσετε άμεσα την αστυνομία και την πυροσβεστική αντίστοιχα.

Βασική υποχρέωσή σας είναι η ενημέρωση του ασφαλιστικού συμβούλου έτσι ώστε να σας υποδείξει τα απαραίτητα βήματα όπως η υποβολή απαίτησης αποζημίωσης και η καταγραφή της αξίας των αντικειμένων που κλάπηκαν.

Η προσεκτική ανάγνωση του συμβολαίου θεωρείται απαραίτητη όπως και η συνεργασία με ένα έμπειρο ασφαλιστικό σύμβουλο ικανό να παράσχει την βοήθεια του.

Διαβάστε επίσης:

Ενημερωθείτε για την κάλυψη αστικής ευθύνης στην ασφάλιση κατοικίας – Τι σας προσφέρει

Ασφάλιση Κατοικίας: Ποιες καλύψεις σας προστατεύουν από τα φυσικά φαινόμενα

Ασφάλιση κατοικίας: Η πιο σημαντική κάλυψη σε περίπτωση διάρρηξης