Το εξοχικό σπίτι είναι το μέρος που προσπαθούμε να επισκεπτόμαστε όσο το δυνατό πιο συχνά στη διάρκεια του έτους. Είτε πρόκειται για Σαββατοκύριακα, είτε για μικρές αποδράσεις σε μέρες αργιών ή στις καλοκαιρινές διακοπές, η εξοχική κατοικία είναι το μέρος όπου χαλαρώνουμε, ξεφεύγουμε από τη ρουτίνα και απολαμβάνουμε προσωπικές στιγμές με την οικογένειά μας και τους φίλους μας. Η προστασία της, λοιπόν, είναι απαραίτητη.

Τα προγράμματα, που διατίθενται αυτή τη στιγμή στην ασφαλιστική αγορά, μπορούν να καλύψουν πλήρως κάθε ανάγκη προστασίας της μόνιμης ή της εξοχικής κατοικίας. Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, πως ένα εξοχικό πιθανόν να αντιμετωπίζει περισσότερους κινδύνους, δεδομένου πως παραμένει κλειστό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν, ενδέχεται να χρειάζονται περισσότερες καλύψεις.

Επίσης το εξοχικό που συνήθως είναι μακριά από τα αστικά κέντρα, είναι και πιο εκτεθειμένο στα στοιχεία της φύσης αλλά και στις… ορέξεις των διαρρηκτών. Επομένως, οι καλύψεις που θα πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριληφθούν σε ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα είναι οι ζημιές από διάρρηξη, κλοπή αντικειμένων, αλλά και ζημιές από διαρροή και παγετό.

Σύμφωνα με εκπροσώπους της ασφαλιστικής αγοράς, οι περισσότεροι που επιλέγουν να προχωρήσουν σε ασφάλιση της εξοχικής κατοικίας τους περιλαμβάνουν καλύψεις όπως:

Προστασία από σεισμό

Η συγκεκριμένη κάλυψη αφορά ζημιές στο κτίριο από σεισμό η κλονισμό. Επίσης εκτός από την ασφάλιση κτιρίου μπορεί να περιλαμβάνει την αποζημίωση για αντικείμενα εφόσον υπάρχει και ασφάλιση περιεχομένου. Το κόστος της κάλυψης εξαρτάται από την περιοχή που βρίσκεται η εξοχική κατοικία, αν δηλαδή βρίσκεται κοντά σε σεισμογενή περιοχή, το εμβαδό της και τα υλικά που έχουν προτιμηθεί για την κατασκευή.

Φυσικά Φαινόμενα

Η συγκεκριμένη κάλυψη αναφέρεται σε ζημιές που μπορεί να προκληθούν από κεραυνό, πλημμύρα, θύελλα, καταιγίδα, χιόνι και παγετό. Η αποζημίωση αφορά τόσο σε κτίριο όσο και σε αντικείμενα που υπέστησαν ζημιά. Επίσης το κόστος της αποζημίωσης εξαρτάται και από το ποσό απαλλαγής που έχει συμφωνηθεί με την ασφαλιστική εταιρία. Αυτό σημαίνει πως ο συμβαλλόμενος σε πρώτο χρόνο θα καταβάλλει το ποσό της απαλλαγής και στη συνέχεια, το υπόλοιπο θα καλυφθεί από την εταιρία.

Πυρκαγιά

Την κάλυψη σχετικά με την προστασία από πυρκαγιά, προτιμούν σχεδόν όλοι οι συμβαλλόμενοι όταν επιλέγουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Περιλαμβάνει τις ζημιές που προκύπτουν από εμπρησμό, βραχυκύκλωμα και μετάδοσης πυρκαγιάς.

Κάλυψη Διάρρηξης Σωληνώσεων 

Αφορά ζημιές που προέρχονται από τυχαία διάρρηξη ή υπερχείλιση δεξαμενών, σωληνώσεων καθώς και εγκαταστάσεις ύδρευσης, κλιματισμού και αποχέτευσης. Ανάλογα με το συμβόλαιο και τις παροχές της ασφαλιστικής εταιρίας μπορεί να περιλαμβάνεται η διάρρηξη σωληνώσεων εξαιτίας παγετού αλλά και έξοδα για άντληση υδάτων. Ένα βασικό σημείο της συγκεκριμένης κάλυψης είναι πως οι εταιρίες υπολογίζουν τον ασφαλιστικό κίνδυνο με βάση την παλαιότητα των σωληνώσεων και του κτιρίου.

Σε κάθε περίπτωση για να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή κάλυψη για την εξοχική κατοικία, θα πρέπει ένας πραγματογνώμονας να καθοδηγήσει τον υποψήφιο συμβαλλόμενο αφού αποκτήσει ιδία άποψη για το κτίριο καθώς και τα αντικείμενα που επιθυμεί ο ίδιος να ασφαλίσει, έτσι ώστε να γνωρίζει την πραγματική αξία.

Διαβάστε επίσης:

Έσπασαν οι σωλήνες από το κρύο; Πώς θα σας καλύψει το ασφαλιστήριο κατοικίας

Ασφάλιση Κατοικίας: Ποιες καλύψεις σας προστατεύουν από τα φυσικά φαινόμενα

Ασφάλιση κατοικίας: Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν υπογράψετε το συμβόλαιο