Έντονες βροχοπτώσεις, καταιγίδες συνοδευόμενες από ισχυρούς ανέμους αλλά και χιονοπτώσεις συνθέτουν την εικόνα του καιρού, που θυμίζει πλέον χειμώνα.

Θα πρέπει να γνωρίζουμε, όμως, ότι τα προβλήματα των σπιτιών προκύπτουν και παρουσιάζονται όταν δοκιμάζονται οι αντοχές τους από τα φυσικά φαινόμενα. Αναμφισβήτητα μια ασφάλιση κατοικίας που περιλαμβάνει την κάλυψη από φυσικά φαινόμενα μπορεί βοηθήσει στο ενδεχόμενο διαχείρισης μιας σοβαρής ζημιάς.

Η ασφάλιση κατοικίας αποτελεί ουσιαστικά τη μοναδική επιλογή για να στηθεί ένα σπιτικό εκ νέου χωρίς ίδια κεφάλαια, δεδομένου του ότι μια φυσική καταστροφή μπορεί να προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές. Συγκεκριμένα, η ασφάλιση για φυσικά φαινόμενα παρέχει κάλυψη για καταστροφές που έχουν προκληθεί από πλημμύρα, καταιγίδα, θύελλα, χαλάζι, χιόνι και παγετό.

Επιπροσθέτως, οι ασφαλιστικές εταιρίες καλύπτουν τα έξοδα άντλησης νερού με ανώτατο όριο τα 1.000 ευρώ, όπως παράλληλα παρέχεται αντικατάσταση τεντών από πιθανή ζημιά, αρκεί αυτές να είναι κάτω των πέντε ετών. Η συγκεκριμένη κάλυψη στα περισσότερα ασφαλιστικά συμβόλαια δεν απαιτεί απαλλαγή, κάτι που σημαίνει πως ο συμβαλλόμενος δεν θα χρειαστεί να βάλει το χέρι στην τσέπη του και η ασφαλιστική εταιρία στην ουσία του παρέχει πλήρη κάλυψη.

Παράλληλα, αν στο συμβόλαιο ασφάλισης κατοικίας περιέχεται κάλυψη για ασφάλιση περιεχομένου ή έχει αγοραστεί ως αυτόνομο πρόγραμμα, σε περίπτωση που πρόκειται για ενοικιαστή, τότε η ασφαλιστική εταιρία δεν αποζημιώνει μόνο για το κτίριο αλλά και για το περιεχόμενο που αφορά αντικείμενα όπως κεραμικές εστίες, τηλεόραση, σταθερό ηλεκτρονικό υπολογιστή, εξοπλισμό DVD καθώς και συστήματα ήχου.

Ακόμα και σε περίπτωση που ένας ιδιοκτήτης ακινήτου, έχει μισθώσει την κατοικία του και υποστεί ζημιές λόγω φυσικών φαινομένων, τότε αποζημιώνεται με ένα χρηματικό ποσό, το οποίο ισούται με τα ενοίκια που θα εισέπραττε για το συγκεκριμένο διάστημα που θα μίσθωνε το ακίνητο, αν δεν είχε συμβεί η ζημιά.

Αντιθέτως οι ασφαλιστικές εταιρίες δεν θα καλύψουν ζημιές που θα προκληθούν από φυσικά φαινόμενα κατά την διάρκεια κατασκευής, ανακατασκευής ή επισκευής του κτιρίου εκτός και αν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες σε παράθυρα ή τέντες. Επίσης, αν η ζημιά προέλθει από την αλλοίωση των εξωτερικών επιφανειών του κτιρίου που έχουν εκτεθεί σε φυσικά φαινόμενα δεν θα καλυφθεί.

Ο συμβαλλόμενος θα πρέπει να μελετήσει με λεπτομέρεια το συμβόλαιο κατοικίας του, να βρίσκεται σε επαφή με τον ασφαλιστικό διαμεσολαβητή, χωρίς να διστάσει να του κάνει ερωτήσεις έτσι ώστε να λύσει απορίες σχετικά με το ασφαλιστικό του πρόγραμμα.

 

Διαβάστε επίσης:

Ασφάλιση κατοικίας: Οι παράγοντες που καθορίζουν το κόστος του συμβολαίου

Ασφάλιση κατοικίας: Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν υπογράψετε το συμβόλαιο

Σεισμός – Κατοικία: Η σωτήρια ασφάλιση που καλύπτει τις ζημιές