H κάλυψη πυρός περιλαμβάνεται σε όλα τα ασφαλιστικά πακέτα ασφάλισης κατοικίας. Η συγκεκριμένη κάλυψη προσφέρει διαφορετικές παροχές, ανάλογα με την εταιρία.

Συνήθως περιλαμβάνει αποζημίωση για καταστροφές από εμπρησμό,  βραχυκύκλωμα, δασική πυρκαγιά, αλλά και από προσπάθεια πυρόσβεσης.

Σημαντική η ασφάλιση περιεχομένου

Ασφαλιστικοί κύκλοι διαμηνύουν πως εξίσου σημαντική με την ασφάλιση του κτιρίου είναι και η ασφάλιση του περιεχομένου, αφού σε περίπτωση πυρκαγιάς η αποζημίωση δεν θα δοθεί μόνο για το ασφαλισμένο κτίριο αλλά και για τα ασφαλισμένα αντικείμενα.

Είναι γεγονός πως την ασφάλιση του περιεχομένου επιλέγουν κατά κανόνα οι ενοικιαστές κατοικιών.

Πέρα από την κύρια ασφαλισμένη κατοικία, απαραίτητη θεωρείται η συγκεκριμένη κάλυψη ακόμα και για το εξοχικό, ειδικά όταν βρίσκεται κοντά σε δασική έκταση.

Σε περίπτωση πυρκαγιάς, αν το ασφαλισμένο κτίριο καταστεί ακατάλληλο για χρήση, παρέχεται η δυνατότητα για προσωρινή διαμονή σε άλλο χώρο για τον συμβαλλόμενο και τα μέλη  της οικογένειας του.

Αν το ασφαλισμένο κτίριο που υπέστη ζημιά από πυρκαγιά εκμισθώνεται και κριθεί ακατάλληλο, τότε είναι λογικό ο ενοικιαστής να διακόψει την εκμίσθωση. Δεδομένης της κατάστασης, οι ασφαλιστικές εταιρίες αποζημιώνουν τον ιδιοκτήτη για την απώλεια ενοικίων.

Η αποζημίωση

Η αποζημίωση σε περίπτωση ζημιάς υπολογίζεται και δίνεται με βάση την ασφαλιζόμενη αξία του σπιτιού. Η τελευταία αντικατοπτρίζει το κόστος που θα χρειαστεί για ανακατασκευή του σπιτιού σε περίπτωση καταστροφής και δεν είναι το ίδιο με την αγοραστική αξία ενός σπιτιού, την τιμή δηλαδή που θα έχει αν βγει προς πώληση.

Για έργα τέχνης, χειροποίητα χαλιά, αντίκες, συλλογές, πολύτιμα μέταλλα το όριο της αποζημίωσης περιορίζεται μέχρι 20% χωρίς όμως το ποσό να υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ αν πρόκειται για την κύρια κατοικία και τα 750 ευρώ για εξοχική.

Πολλές ασφαλιστικές εταιρίες παρέχουν επίσης κάλυψη για δόση στεγαστικού, επισκευαστικού ή ανακαινιστικού δανείου με την προϋπόθεση πως ο δανειολήπτης είναι ο ίδιος με τον ιδιοκτήτη καθώς και ότι το δάνειο έχει χορηγηθεί με αποκλειστικό σκοπό την αγορά ή επισκευή του ασφαλισμένου κτιρίου.

Πρέπει να αναφέρουμε πως ο συμβαλλόμενος έχει την υποχρέωση να ενημερώσει την εταιρία μέσα σε οκτώ ημέρες, όπως επίσης να γνωστοποιηθεί η φύση και οι συνθήκες της ζημιάς με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια και λεπτομέρεια.

Διαβάστε επίσης:

Ασφάλιση κατοικίας: Ποιες είναι οι επιλογές σας όταν έχετε πάρει στεγαστικό δάνειο

Ασφάλιση κατοικίας: Οι παράγοντες που καθορίζουν το κόστος του συμβολαίου

Αποφασίσατε να κάνετε ασφάλιση κατοικίας; Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις καλύψεις