Kότσι, κάλοι, πελματιαία απονευρωσίτιδα ή άλλα προβλήματα των νεύρων καθώς και τενοντίτιδα είναι μερικά από τα σημάδια του χρόνου στα πόδια, το επώδυνο «έργο» του οποίου θα ενισχύσουν καταστάσεις όπως η πρόσληψη βάρους και η παχυσαρκία, η πλατυποδία, η εγκυμοσύνη και η εμμηνόπαυση μεταξύ άλλων. «Το κότσι, όσοι δεν το έχουν το θεωρούν πρόβλημα αισθητικό. Και είναι, αλλά όχι μόνο. Ενοχλεί, πονάει, εμποδίζει, ταλαιπωρεί… Οι πάσχουσες -απαντά περισσότερο σε γυναίκες- το ξέρουν καλά» αναφέρει στο ygeiamou ο κ. Ευάγγελος Ευαγγέλου, Διευθυντής Ορθοπαιδικός Χειρουργός στο Metropolitan Hospital, για τον «βλαισό μέγα δάκτυλο» όπως είναι η ιατρική ορολογία της παραμόρφωσης του μεγάλου δακτύλου των ποδιών.

Εκτός από το κότσι, τη συνηθέστερη παθολογία του πρόσθιου άκρου ποδός, υπάρχουν και άλλες επώδυνες καταστάσεις όπως η πτώση μεταταρσίων ή μεταταρσαλγία, φλεγμονή στο μπροστινό μέρος του ποδιού που προκαλεί έντονο πόνο και δυσχεραίνει τη βάδιση. Όταν η συντηρητική θεραπεία αποτυγχάνει, το οίδημα δεν υποχωρεί και ο πόνος διαταράσσει την καθημερινότητα -από το περπάτημα έως την αδυναμία εύρεσης υποδημάτων- η χειρουργική αντιμετώπιση θα δώσει τη λύση.

Ακριβώς επειδή οι επιπτώσεις των παραπάνω προβλημάτων δεν περιορίζονται στο αισθητικό κομμάτι, τα ασφαλιστικά προγράμματα νοσοκομειακής περίθαλψης περιλαμβάνουν καλύψεις για «διορθωτικές επεµβάσεις επί βλαισού µεγάλου δακτύλου, παραµορφώσεων δακτύλων (π.χ. γαμψοδακτυλία, σφυροδακτυλία) ή πτώσεων µεταταρσίων». Μόνο για το κότσι έχουν περιγραφεί περισσότερες από 100 διαφορετικές χειρουργικές τεχνικές, οι οποίες βάσει των κύριων χαρακτηριστικών τους διακρίνονται σε:

  • επεμβάσεις αφαίρεσης της εξόστωσης (κότσι)
  • επεμβάσεις οστεοτομίας του 1ου μεταταρσίου
  • επεμβάσεις μαλακών μορίων
  • επεμβάσεις αρθρόδεσης της 1ης ΜΦ αρθρώσεως.

Πέρα από συμπεριληπτικούς γενικούς όρους για τις προαναφερθείσες διορθωτικές επεµβάσεις, σε κάποια συμβόλαια μπορεί να εντοπίζεται η κάλυψη ως «σύνθετες επεμβάσεις άκρου ποδός» αναφορικά με την τενοντομετάθεση και διορθωτικές οστεοτομίες που γίνονται με τοπική αναισθησία και μικρά εργαλεία όταν δεν πρόκειται για πολύ βαριές παραμορφώσεις. Άλλη αιτία που μπορεί να οδηγήσει στην επεμβατική θεραπεία επί αποτυχίας συντηρητικής αντιμετώπισης, αποτελεί το νευρίνωμα Morton, πάθηση που προκαλεί υπερτροφία του νεύρου που βρίσκεται μεταξύ δύο δακτύλων, προκαλεί μούδιασμα και πόνο και αποτελεί παράγοντα κινδύνου για μεταταρσαλγία, συγκαταλέγεται στις επεμβάσεις μαλακών μορίων, για την κάλυψη των οποίων από την ιδιωτική ασφάλιση υγείας μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Καλύψεις και για τις επιπλοκές

Οι επεμβάσεις θεωρούνται αποτελεσματικές και επιτυχημένες και οι ελάχιστες επιπλοκές είναι σπάνιες. Σε αυτές περιλαμβάνονται η ανάγκη πλαστικής όνυχος ή αφαίρεσης αυτού είτε ο σχηματισμός ψευδάρθρωσης αν δεν πωρωθεί η οστεοτομία. Έχουμε αναφέρει για τον τρόπο που καλύπτονται οι επιπλοκές από το χειρουργείο και, εν προκειμένω, τα ασφαλιστήρια υγείας παρέχουν ένα ευρύ φάσμα καλύψεων για παθήσεις των νυχιών και την οστεοσύνθεση και επιμήκυνση οστού που εφαρμόζονται σε περιπτώσεις ψευδαρθρώσεων.

Διαβάστε επίσης:

Παθήσεις Οισοφάγου: Ποιες καλύψεις περιλαμβάνει το ασφαλιστήριο υγείας

Θυρεοειδοπάθειες: Πώς καλύπτονται εξετάσεις και επεμβάσεις

Εξετάσεις και επισκέψεις σε μη συμβεβλημένα ιατρικά κέντρα: Πότε και πώς καλύπτονται