Πέρασαν 40 χρόνια για μια 58χρονη γυναίκα από την Αρμενία ώσπου να ανακαλύψει με τη βοήθεια ιατρικής ομάδας ότι η αιτία του πόνου στο νύχι της για μισό σχεδόν αιώνα ήταν ένα γλωμαγγείωμα που αφαιρέθηκε εντέλει χειρουργικά. Πρόκειται για έναν σπάνιο καλοήθη όγκο του αγγειακού συστήματος που προτιμά γυναίκες μέσης ηλικίας και μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα, αν και τρία στα τέσσερα περιστατικά αφορούν τα νύχια του χεριού ή του ποδιού.

Η τμηματική ή ολική αφαίρεση του νυχιού όμως, συμπεριλαμβανομένης της ρίζας του, μπορεί να αποτελέσει μονόδρομο για την αντιμετώπιση παθήσεων των νυχιών ή κατόπιν ενός ατυχήματος. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πόσες φορές άκουσε τη φράση «γύρισε το νύχι του» για την περιγραφή μιας συχνής και επώδυνης πάθησης του μεγάλου συνήθως δακτύλου του ποδιού με την ιατρική ονομασία «είσφρυση όνυχος» ή «ονυχοκρύπτωση», κατά την οποία το νύχι διαπερνά το δέρμα των δαχτύλων προκαλώντας φλεγμονή, ερυθρότητα, οίδημα και εκροή πύου. Εκδηλώνεται συνήθως σε εφήβους και νέους ενήλικες ως επακόλουθο της χρήσης ακατάλληλων υποδημάτων (π.χ. πολύ στενά), όσο και σε μεγαλύτερες ηλικίες, ενώ άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι τα ανατομικά προβλήματα του πέλματος, ο σακχαρώδης διαβήτης είτε νοσήματα που προωθούν την κατακράτηση υγρών όπως ο σαχκαρώδης διαβήτης και φλεβική ανεπάρκεια, η παχυσαρκία, η κληρονομικότητα κ.α.

Η λίστα με τις παθήσεις των νυχιών συνεχίζεται μεταξύ άλλων με:

  • την παρωνυχία, μια επώδυνη λοίμωξη με έκκριση πύου που εδκηλώνεται στις πτυχώσεις των νυχιών και μπορεί να οφείλεται στον σταφυλόκοκκο (οξεία) είτε σε κακές συνθήκες όπως συχνοί τραυματισμοί ή υγρασία του ποδιού (χρόνια). Αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη βλάβη της ρίζας του νυχιού, παραμόρφωση και, εφόσον η συντηρητική αγωγή αποτύχει, να χρειαστεί αφαίρεση του νυχιού ή και της ρίζας του
  • τραυματισμούς των νυχιών που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε αιμάτωμα και αναπόφευκτα στην αφαίρεσή τους
  • τις ονυχομυκητιάσεις, μυκητιασικές  λοιμώξεις των νυχιών δηλαδή που για πάνω από ένα στα τέσσερα περιστατικά θα υπάρξει υποτροπή, η φαρμακευτική αγωγή δεν θα πετύχει την ίαση και η αφαίρεση θα αποτελέσει μονόδρομο για την αντιμετώπιση επιπλοκών. Η πάθηση είναι συχνότερη σε άνδρες με παθολογικές καταστάσεις όπως περιφερική νευροπάθεια, πρόβλημα στην κυκλοφορία του αίματος κ.α..
  • την ονυχογρύπωση, μια νόσο των νυχιών -κυρίως στο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού- που επιταχύνει την ανάπτυξη της μιας μόνο πλευράς του νυχιού προκαλώντας πόνο και μόλυνση και εμποδίζοντας καθημερινές δραστηριότητες ή και την εργασία
  • τη μελανωνυχία, νόσο που αφορά τα νύχια των άνω και κάτω άκρων, εκδηλώνεται με καφέ ή μαύρες γραμμές στην επιφάνειά τους και, σε περίπτωση κακοήθειας οπότε ο όγκος θα πρέπει να αφαιρεθεί, μπορεί να χρειαστεί η τμηματική ή ολική ονυχεκτομή.

Οι επεμβατικές θεραπείες στους πίνακες επεμβάσεων

Σε όλα τα προγράμματα νοσοκομειακής περίθαλψης εντοπίζονται οι επεμβατικές μέθοδοι αντιμετώπισης παθήσεων και προβλημάτων των νυχιών ως «αφαίρεση όνυχος», «ονυχεκτομή (μερική ή ολική), «καταστροφή τμήματος της μήτρας του όνυχος». Ο ασφαλισμένος ενδεχομένως να προβληματιστεί αφού οι επεμβάσεις εντοπίζονται συχνά σε διαφορετική κατηγορία του πίνακα επεμβάσεων ανά εταιρεία (π.χ. επανορθωτική/πλαστική χειρουργική, επεμβατική δερματολογία, ορθοπαιδικές επεμβάσεις, γενική χειρουργική).

Αντίστοιχα, προβληματισμό μπορεί να δημιουργήσει και η διαφορετική αξιολόγηση της βαρύτητας της επέμβασης στο ίδιο συμβόλαιο και, έτσι, η «αφαίρεση όνυχος» να βρίσκεται στις πολύ μικρές ορθοπαιδικές επεμβάσεις αλλά η (μερική ή ολική) ονυχεκτομή στις μικρές δερματολογικές ή γενικής χειρουργικής. Στις περιπτώσεις αυτές το ύψος της ιατρικής αμοιβής θα οριστεί από την ειδικότητα που ανέλαβε το περιστατικό, εντούτοις οι ειδήμονες της ασφάλισης υγείας σημειώνουν πως οι διαφορές είναι μικρές και θα έπρεπε να απασχολούν τον ασφαλισμένο μόνο στην περίπτωση που επέλεξε μη συμβεβλημένο νοσοκομείοκυρίως γιατί οι δαπάνες της ιατρικής πράξης θα καλυφθούν αρχικά από τον ασφαλισμένο και απολογιστικά από την εταιρεία έπειτα.

Αυτό που πρέπει να έχουν υπ΄ όψιν οι ασφαλισμένοι, είναι πώς αποζημιώνει η εταιρεία τις ημερήσιες νοσηλείες ή αλλιώς one-day clinic (διαβάστε περισσότερα εδώ) καθώς οι επεμβάσεις αυτές αποτελούν ημερήσια χειρουργεία που απαιτούν συνήθως τοπική αναισθησία, διαρκούν περίπου μισή ώρα και ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι αυθημερόν. Έπειτα, καθώς τεχνικές όπως η μερική ονυχεκτομή ή η μερική χημική καταστροφή της μήτρας του νυχιού μπορούν να πραγματοποιηθούν σε δερματολογικό ιατρείο, χρήσιμη θα ήταν -όπως και σε κάθε περίπτωση- η επικοινωνία με τον ασφαλιστικό σύμβουλο ή την εταιρεία για κατόχους προγραμμάτων εξωνοσοκομειακής φροντίδας μόνο, ώστε να πληροφορηθούν εάν καλύπτονται.

Διαβάστε επίσης:

Παθήσεις Οισοφάγου: Ποιες καλύψεις περιλαμβάνει το ασφαλιστήριο υγείας

Θυρεοειδοπάθειες: Πώς καλύπτονται εξετάσεις και επεμβάσεις

Εξετάσεις και επισκέψεις σε μη συμβεβλημένα ιατρικά κέντρα: Πότε και πώς καλύπτονται