Η υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση (HIIT) είναι αποτελεσματική στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης μόνο όταν πραγματοποιείται για διαστήματα 60 δευτερολέπτων, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο John Moores που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Εταιρείας Φυσιολογίας.

Η HIIT αποτελείται από μικρής διάρκειας (20-90 δευτερόλεπτα) εκρήξεις έντονης καρδιοαναπνευστικής προπόνησης και αποτελεί μια σύντομη και αποτελεσματική εναλλακτική λύση γυμναστικής που έχει κερδίσει πολύ έδαφος την τελευταία δεκαετία. Συγκεκριμένα, η άσκηση HIIT στο σπίτι, που περιλαμβάνει προπόνηση με τη χρήση απλών ασκήσεων με το βάρος του σώματος, έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής επειδή έχει καταλύσει τα όποια εμπόδια χρόνου ή χρήματος απαιτούνται σε άλλα είδη γυμναστικής.

Οι ερευνητές από το Liverpool, λοιπόν, συνέκριναν δύο δημοφιλή πρωτόκολλα της HIIT, αυτή των 60″ και αυτή των 30″, για έξι εβδομάδες, τρεις φορές την εβδομάδα σε ένα δείγμα 26 ανδρών και γυναικών που έως τότε ακολουθούσαν καθιστικό τρόπο ζωής. Η υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση των 60″ σημαίνει έξι έως 10 σετ άσκησης των 60″ με 60″ ξεκούρασης, ενώ αυτή των 30″ σημαίνει 4-8 σετ άσκησης των 30″ με 120″ ξεκούρασης.

Παρακολούθησαν την συμμόρφωση των συμμετεχόντων και την ένταση της προπόνησης που έκαναν μέσω μιας συσκευής παρακολούθησης του καρδιακού ρυθμού, ενώ εξέτασαν και τρεις παραμέτρους φυσικής κατάστασης: την ικανότητα στην αεροβική, τη σκληρότητα των αρτηριών και τη σύνθεση του σώματος, δηλαδή την αναλογία μυών και λίπους, κατά τη διάρκεια των έξι εβδομάδων της HIIT.

Όπως αποδείχθηκε, η ικανότητα στην αεροβική αυξήθηκε στις έξι εβδομάδες της HIIT των 60″, ωστόσο δεν αναδείχθηκε κάποια διαφορά σε αυτή των 30″ σε κάποια από τις τρεις παραμέτρους. Αυτό σημαίνει ότι η HIIT των 60″ θα πρέπει να χρησιμοποιείται ευρύτερα έναντι της HIIT των 30″, καθώς η πρώτη βελτιώνει τη φυσική κατάσταση ενώ η δεύτερη όχι.

«Προκειμένου να αποκομίσουμε τα περισσότερα δυνατά οφέλη από την υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση, η οποία μπορεί να είναι η απάντηση στη δυσκολία εύρεσης χρημάτων ή χρόνου για το γυμναστήριο, πρέπει να ακολουθούμε το σωστό χρόνο. Η έρευνά μας δείχνει πόσο σημαντικό είναι αυτό, καθώς διαπιστώσαμε ότι τα 30 δευτερόλεπτα άσκησης με 120 δευτερόλεπτα ξεκούρασης δεν έκαναν τον καρδιακό ρυθμό των συμμετεχόντων να αυξηθεί. Σημαίνει, δηλαδή, ότι τα 120 δευτερόλεπτα είναι απλώς πολύς χρόνος για ξεκούραση», σχολιάζει σχετικά η Hannah Church, μία εκ των ερευνητών που συμμετείχαν στη μελέτη.