Πηγαίνετε στο γυμναστήριο. Κάνετε την προπόνησή σας. Κουράζεστε, ιδρώνετε, αλλά αξίζει τον κόπο. Στη συνέχεια, επιστρέφετε στο σπίτι και βάζετε όλα τα ρούχα της προπόνησης απευθείας στον κάδο των απλύτων… Σωστά; Ή μήπως όχι;

Μια πρόσφατη έρευνα ρίχνει φως σε ορισμένες ανησυχητικές πρακτικές υγιεινής που ακολουθούν οι λάτρεις του γυμναστηρίου, ιδίως σε ό,τι αφορά στην επαναχρησιμοποίηση των ιδρωμένων ρούχων της προπόνησης. Ειδικότερα, τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας έδειξαν ότι μόνο το 53% των ερωτηθέντων βάζουν τα ρούχα της γυμναστικής για πλύσιμο αμέσως μετά από κάθε προπόνηση.

Αντίθετα, σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες χρησιμοποιούν τα ίδια, ιδρωμένα ρούχα και στην επόμενη προπόνησή τους. Ειδικότερα, 1 στους 5 φοράει τα ίδια ρούχα στο γυμναστήριο 2 ή 3 φορές πριν τα πλύνει, ενώ 1 στους 9 (11%) τα απλώνει για να στεγνώσουν 4 – 6 φορές πριν τα βάλει τελικά στο πλυντήριο. Επιπλέον, ένα εκπληκτικό 6% παραδέχεται ότι φορά τα ίδια ρούχα γυμναστικής για 7 ή περισσότερες φορές.

Η δημοσκόπηση διαπίστωσε, επίσης, και μια διαφορά φύλου σε αυτή την πρακτική, αποκαλύπτοντας ότι οι άνδρες είναι ελαφρώς πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν πολλές φορές τα ίδια ρούχα γυμναστικής χωρίς να τα πλύνουν απ’ ότι οι γυναίκες. Συγκεκριμένα, το 24% των ανδρών φαίνεται να υιοθετεί την πρακτική, σε σύγκριση με το 16% των γυναικών. Ένα άλλο 12% των ανδρών φοράει τα ίδια ιδρωμένα ρούχα έως και 6 φορές πριν τα πλύνει, σε σύγκριση με το 9% των γυναικών.

Πότε πλένουν τελικά οι άνθρωποι τα ρούχα της προπόνησης;

Περισσότεροι από τους μισούς (55%) λένε ότι η μυρωδιά είναι ο παράγοντας – κλειδί για να βάλουν τελικά τα ιδρωμένα ρούχα στο πλυντήριο. Εντύπωση προκαλεί, επίσης, ότι ο φόβος για μικρόβια και βακτήρια απασχολεί μόνο το 46% των ανθρώπων.

Η δημοσκόπηση διαπίστωσε παρόμοιες ανθυγιεινές τάσεις και στο πλύσιμο των πετσετών που χρησιμοποιούνται στο γυμναστήριο. Συγκεκριμένα, 1 στους 3 ανθρώπους (36%) παραδέχεται ότι δεν πλένει τις πετσέτες του μετά από κάθε χρήση, ενώ το 12% πλένει την πετσέτα του γυμναστηρίου του μόνο μία φορά την εβδομάδα.

Βλάπτει την υγεία η επαναχρησιμοποίηση των ίδιων ρούχων χωρίς να έχει μεσολαβήσει πλύσιμο;

Μια ξεχωριστή έκθεση ανακάλυψε ότι το γυμναστήριo είναι ενδεχομένως ένας από τους χώρους με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση μικροβίων που υπάρχουν. Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο εξοπλισμός του γυμναστηρίου φιλοξενεί περισσότερα μικρόβια από πολλά καθίσματα τουαλέτας, με το 70% αυτών των στελεχών να είναι επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία.

Η έκθεση συγκέντρωσε δείγματα βακτηρίων από 27 διαφορετικά τμήματα εξοπλισμού γυμναστικής σε 3 διαφορετικά γυμναστήρια για να διαπιστώσει πόσα μικρόβια μπορεί να συναντήσετε στον διάδρομο, το ποδήλατο γυμναστικής ή τα βάρη. Αποδείχθηκε ότι όλα αυτά τα μηχανήματα ήταν γεμάτα μικρόβια, φιλοξενώντας περισσότερα από ένα εκατομμύριο ανά τετραγωνική ίντσα το καθένα.

Σε δεύτερο χρόνο, οι ερευνητές συνέκριναν τα επίπεδα βακτηρίων του γυμναστηρίου με τον αριθμό των μικροβίων που συνήθως βρίσκονται σε καθημερινά αντικείμενα.

Τα ευρήματα ήταν ενδιαφέροντα:

  • Το μέσο ποδήλατο γυμναστικής φιλοξενεί 39 φορές περισσότερα βακτήρια από έναν δίσκο καφετέριας
  • Το μέσο όργανο ενδυνάμωσης φέρει 362 φορές περισσότερα μικρόβια από ένα κάθισμα τουαλέτας
  • Οι διάδρομοι είναι επιφορτισμένοι με περίπου 74 φορές περισσότερα βακτήρια από μια τυπική βρύση δημόσιας τουαλέτας.

Οι ειδικοί δίνουν ορισμένες συμβουλές για καλύτερες πρακτικές υγιεινής μετά την άθληση:

  • Εάν πρόκειται να ξαναφορέσετε το ιδρωμένο ρούχο, φροντίστε τουλάχιστον να το κρεμάσετε για να στεγνώσει μεταξύ των χρήσεων, ώστε να περιορίσετε την ανάπτυξη βακτηρίων.
  • Πλένετε πάντα τα εσώρουχα μετά από κάθε χρήση, για να αποτρέψετε την εξάπλωση των μικροβίων, καθώς και τις κάλτσες, για να αποφύγετε τις μυκητιάσεις.
  • Προτιμήστε να πλένετε την πετσέτα του γυμναστηρίου και τυχόν ρούχα προπόνησης ξεχωριστά από τα υπόλοιπα ρούχα σας, για να αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση.
  • Τα βακτήρια που δημιουργούν οσμές θα συσσωρευτούν στο εσωτερικό των ρούχων γυμναστικής σας, οπότε το πλύσιμο από μέσα προς τα έξω θα τα καθαρίσει πιο σχολαστικά.
  • Χρησιμοποιήστε ένα απορρυπαντικό ειδικά σχεδιασμένο για να αντιμετωπίζει τα σκληρά σημάδια και τις οσμές του ιδρώτα.
  • Βεβαιωθείτε ότι το πλυντήριο ρούχων σας είναι καθαρό, απολυμαίνοντάς το τακτικά, για να αποφύγετε τη μεταφορά βακτηρίων στα ρούχα γυμναστικής σας και αποφύγετε τα μαλακτικά υφασμάτων.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί είναι καλύτερα να πηγαίνουμε χωρίς μακιγιάζ στο γυμναστήριο

Έξυπνο ύφασμα δίνει λύση στην κακοσμία του ιδρώτα

Παχυσαρκία: Πρωινή γυμναστική 7-9 π.μ. συστήνουν οι ειδικοί για αποτελεσματικό αδυνάτισμα