Γρήγορους τρόπους για να χάσουμε βάρος ή να αποφύγουμε το φούσκωμα θα βρει κάποιος σίγουρα με μια περιήγηση στην αρχική σελίδα του λογαριασμού του στο Tik Tok. Όταν όμως αυτές οι πρακτικές θεωρούνται αμφιβόλου ποιότητας, ειδικότερα όταν δε συστήνονται από ειδικούς, η υγεία μας θα μπορούσε να κινδυνεύσει.

Ανάμεσα σε αυτές τις επικίνδυνες τάσεις, μια τελευταία θέλει τους ανθρώπους να καταναλώνουν βόρακα – τη γνωστή σκόνη πλυντηρίου – ισχυριζόμενοι ότι βοηθάει σε διάφορες μορφές πόνου και φλεγμονών, συμβάλλοντας υποθετικά στην υγεία των οστών και μειώνοντας την οστεοαρθρίτιδα. Ο βόρακας  (borax), γνωστός και ως βορικό νάτριο, είναι ένα φυσικό ένυδρο ορυκτό του βορίου, το οποίο όσοι προβάλουν την κατανάλωσή του ισχυρίζονται ότι είναι πηγή πλεονεκτημάτων. Μάλιστα, διαφορετικοί χρήστες δημιουργούν βίντεο που καταναλώνουν μια μικρή ποσότητα σκόνης κατευθείαν από το κουτί του απορρυπαντικού μαζί με ένα ποτήρι νερό. Είναι γνωστό ότι ο βόρακας έχει αντιμικροβιακή, αντισηπτική και αντιμυκητισιακή δράση και χρησιμοποιείται ως συστατικό σε καθαριστικά προϊόντα. Η σύγχυση προκαλείται προφανώς από το γεγονός ότι ο βόρακας (ένα ορυκτό) περιέχει βόριο, ένα ιχνοστοιχείο που ανιχνεύεται σε ορισμένους καρπούς και λαχανικά.

Αρκετοί επαγγελματίες υγείας προειδοποιούν, ωστόσο, ότι αυτή η πρακτική θα μπορούσε να δημιουργήσει πολλαπλές βλάβες στον οργανισμό, με μια από αυτές να εντοπίζεται στους νεφρούς. O δρ Karthik Ramani  αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας του University of Michigan Health εξηγεί τους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσει αυτή η τάση σε αυτό το βασικό όργανο του σώματος και τονίζει ότι ο βόρακας δεν είναι βόριο.

Όπως διευκρινίζει, το βόριο είναι ένα ιχνοστοιχείο που υπάρχει φυσικά σε πολλά τρόφιμα και δεν έχει ταξινομηθεί ως απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τον άνθρωπο, επειδή η έρευνα δεν έχει ακόμη εντοπίσει κάποια σαφή βιολογική λειτουργία. Οι φυτικές τροφές -συμπεριλαμβανομένων των φρούτων, των βολβών και των οσπρίων- περιέχουν τις μεγαλύτερες ποσότητες βορίου και είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να το ενσωματώσετε στη διατροφή σας. Ως ουσία, αποβάλλεται κυρίως με τα ούρα.

Ορισμένα πειράματα σε ζώα έχουν αποδείξει κάποιο πιθανό όφελος του βορίου όσον αφορά την αντιοξειδωτική δράση, ασαφές ωστόσο παραμένει το όφελος για τις πέτρες στους νεφρούς.

Γιατί θεωρείται επικίνδυνο για τους νεφρούς; 

Ο βόρακας δεν ταυτίζεται με το βόριο. Υπάρχουν μάλιστα λίγες αναφορές περιπτώσεων οξείας δηλητηρίασης που προκάλεσαν οξεία νεφρική ανεπάρκεια και πολυοργανικές βλάβες. Η οξεία νεφρική ανεπάρκεια μπορεί να παρουσιάσει συμπτώματα όπως ναυτία, έμετος, κόπωση, κνησμός και πρήξιμο των ποδιών, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εισαγωγή σε νοσοκομείο και την ανάγκη αιμοκάθαρσης για την περιοδική απομάκρυνση των τοξινών και των υγρών.

Εάν παρόλα αυτά καταναλώσατε την ουσία και πιστεύετε ότι αντιμετωπίζετε προβλήματα με τα νεφρά,  θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας, το τοπικό κέντρο δηλητηριάσεων ή να μεταβείτε στο πλησιέστερο τμήμα επειγόντων περιστατικών.

Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης μπορεί να περιλαμβάνουν σοβαρά συμπτώματα ναυτίας, εμετού, δερματικά εξανθήματα, αλλεργική αντίδραση, αναπνευστικά προβλήματα, επιληπτικές κρίσεις, σύγχυση και σημαντικά μειωμένη παραγωγή ούρων.

Διαβάστε επίσης: 

Νεφρολιθίαση: Η συχνή ενδοκρινική διαταραχή που μπορεί να την προκαλέσει

Η πάθηση που διπλασιάζει τον κίνδυνο νεφρικής ανεπάρκειας