Μια απλή περιήγηση στο Instagram και στις φωτογραφίες που ανεβάζουν οι γυναίκες από το γυμναστήριο θα μας πείσει ότι πολλές από αυτές προτιμούν να βάφονται έστω και λίγο, για να δείχνουν πιο φρέσκες. Πόσο, όμως, σωστή πρακτική είναι αυτή για το δέρμα;

Σύμφωνα με μια νεότερη μελέτη, η χρήση ενός foundation, μιας βάσης δηλαδή μέικ απ, θα μπορούσε να βλάψει το δέρμα, φράζοντας τους πόρους και ειδικότερα κατά τη διάρκεια της αερόβιας άσκησης. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Cosmetic Dermatology, εξέτασε 43 υγιείς φοιτητές – 20 άνδρες και 23 γυναίκες.

Για να γίνει μια σύγκριση μεταξύ του καθαρού προσώπου και του βαμμένου, η βάση του μέικ απ εφαρμόστηκε στο μισό πρόσωπο – στο μέτωπο και στο άνω μάγουλο – ενώ το άλλο μισό του προσώπου παρέμεινε καθαρό. Πριν και μετά από ένα 20λεπτο τρέξιμο σε διάδρομο, μια συσκευή ανάλυσης δέρματος εξέτασε αναλυτικά το δέρμα.

Όπως παρατήρησαν οι ερευνητές, η υγρασία αυξήθηκε μετά την άσκηση τόσο στο σημείο του προσώπου χωρίς μακιγιάζ όσο και σε αυτό με μακιγιάζ. Ωστόσο, υπήρξε μεγαλύτερη αύξηση της υγρασίας στις περιοχές που υπήρχε το μακιγιάζ γεγονός που μπορεί να είναι αποτέλεσμα του μακιγιάζ που εμποδίζει την εξάτμιση της υγρασίας από το δέρμα, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα.

Σε μια ακόμα παρατήρηση, το μέγεθος των πόρων αυξήθηκε στο δέρμα χωρίς μακιγιάζ μετά την άσκηση, αλλά όχι σημαντικά στο δέρμα με μακιγιάζ, γεγονός που θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι η χρήση του foundation θα μπορούσε να μπλοκάρει τους πόρους. Αντίστοιχα, το επίπεδο λιπαρότητας αυξήθηκε στις περιοχές χωρίς μακιγιάζ και μειώθηκε σε αυτές με το μακιγιάζ, υποδεικνύοντας ότι ενδεχομένως να είναι δύσκολο να διατηρηθούν τα κατάλληλα επίπεδα λιπαρότητας στο δέρμα όταν φοράει μακιγιάζ.

«Υπάρχει μια αυξανόμενη τάση των ατόμων που φορούν καλλυντικά ενώ συμμετέχουν σε σωματικές δραστηριότητες. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η χρήση κρέμας foundation κατά τη διάρκεια της αερόβιας άσκησης μπορεί να μειώσει τη λιπαρότητα του δέρματος, προκαλώντας ξηρότητα. Επιπλέον, το μακιγιάζ μπορεί να φράξει τους πόρους και να αυξήσει την παραγωγή σμήγματος. Συνεπώς, η έρευνα αυτή προσφέρει σημαντικές πληροφορίες, εξετάζοντας τις πιθανές συνέπειες της χρήσης μακιγιάζ κατά την άσκηση» σημειώνουν οι ερευνητές.

Διαβάστε επίσης:

Η άσκηση που νικά το στρες και διώχνει τη θλίψη

Η τεχνική για top αθλητικές επιδόσεις χωρίς προσπάθεια

Silent walking: Η νέα μόδα του TikTok που καταπολεμά το στρες