*Γράφει η Άντα Στυλιανίδου

Το καλοκαίρι που οι μέρες είναι μεγαλύτερες και η θερμοκρασία αυξημένη, χρειαζόμαστε μια πρακτική που θα μας δώσει γρήγορα ενέργεια και θα μας αναζωογονήσει.

Είτε είστε πρωινοί τύποι είτε όχι, η υιοθέτηση μιας καθημερινής ρουτίνας είναι κάτι που όλοι λίγο πολύ έχουμε. Καφές ή τσάι, ίσως λίγος χρόνος για περισυλλογή και η μέρα ξεκινάει. Χρόνος μπορεί να μη μένει για μια κανονική πρακτική, είναι όμως σημαντικό να αφιερώνουμε λίγα λεπτά για να τονώσουμε το σώμα και να το φορτίσουμε με ενέργεια και ευεξία.

Η πρακτική που προτείνουμε παρακάτω έχει ροή και είναι ιδανική για να ξεκινήσουμε τη μέρα.

Χαιρετισμός στον Ήλιο (Suryanamaskar A)
Η σειρά του Χαιρετισμού στον ήλιο είναι ιδανική για ζέσταμα των αρθρώσεων, τόνωση της κυκλοφορίας και άμεση ροή ενέργειας. Αφιερώστε λίγο χρόνο και κάντε 5-7 επαναλήψεις.

Από την όρθια θέση (Tadasana), εισπνέουμε και φέρνουμε τα χέρια πάνω από το κεφάλι κοιτάζοντας ψηλά. Εκπνέουμε και ερχόμαστε σε βαθιά κάμψη στρέφοντας το μέτωπο προς τις κνήμες. Εισπνέουμε και ισιώσουμε την πλάτη κοιτώντας μπροστά και εκπνέουμε στέλνοντας τα πόδια πίσω είτε με βήμα είτε πηδώντας. Εάν δεν πηδήξουμε με τα δυο πόδια ταυτόχρονα ερχόμαστε σε σανίδα, διαφορετικά σε push-up με κλειστούς αγκώνες δίπλα στα πλευρά. Εισπνέουμε σε κόμπρα (με την κοιλιά στο έδαφος) ή σε πάνω σκύλο (με τη λεκάνη στον αέρα) και εκπνέουμε στον κάτω σκύλο. Μένουμε εκεί για 3-5 αναπνοές. Κοιτάμε μπροστά λυγίζοντας τα πόδια και με εισπνοή πηδάμε ή περπατάμε ανάμεσα στα πόδια. Ολοκληρώνουμε την εισπνοή σε μισή απόσταση (ίσια πλάτη και βλέμμα μπροστά), εκπνέουμε σε βαθιά κάμψη. Εισπνέουμε να ανέβουμε με ίσια πλάτη φέρνοντας τα χέρια πάνω από το κεφάλι και εκπνέουμε στην όρθια θέση εκκίνησης.

Στον τελευταίο κύκλο παραμένουμε στη θέση του κάτω σκύλου.

Πολεμιστής Α’ (virabhadrasana I)

Από τον κάτω σκύλο σηκώνουμε το δεξί πόδι ψηλά και φέρνουμε το πέλμα ανάμεσα στα χέρια. Πατάμε την πίσω φτέρνα κρατώντας τη λεκάνη σε ουδέτερη θέση (παράλληλη με την μπροστινή μεριά του στρώματος) και ανεβάζουμε τα χέρια ψηλά δίπλα στα αυτιά. Μαλακώνουμε το βλέμμα, κοιτάμε προς τους αντίχειρες ή μπροστά αν νιώσουμε ένταση στον αυχένα. Μένουμε για 3-5 αναπνοές.

Προβολή σε στροφή (parivrtta Parsvakonasana)

Από την θέση του πολεμιστή Α’ ενώνουμε τις παλάμες στο κέντρο της καρδιάς και στρίβουμε φέρνοντας τον αριστερό αγκώνα έξω από το δεξί γόνατο. Ανοίγουμε όσο μπορούμε τις κλείδες και κρατάμε τους ώμους μακριά από τα αυτιά. Μένουμε για 3-5 αναπνοές.

Πλάγια σανίδα (vashistasana)

Από την προηγούμενη θέση τοποθετούμε την αριστερή παλάμη στο έδαφος, ευθυγραμμίζουμε τον καρπό κάτω από τον ώμο και μπαίνουμε σε πλάγια σανίδα. Μπορούμε να κάνουμε διάφορες παραλλαγές εδώ αν ενοχλεί ο καρπός, με το αριστερό γόνατο στο έδαφος ή το δεξί πέλμα μπροστά ή ακόμη και στήριξη στον πήχη.

Wild thing (camatkarasana)

Από την πλάγια σανίδα φέρνουμε το αριστερό πέλμα πίσω να ακουμπήσει στο έδαφος και στρέφουμε το θώρακα προς τον ουρανό σαν να θέλουμε να κάνουμε γέφυρα.

Προσεκτικά επιστρέφουμε και καθόμαστε για λίγο στη θέση του παιδιού για να επαναλάβουμε τη σειρά από το άλλο πόδι.

Δείτε το βίντεο του προγράμματος

 

Η Άντα Στυλιανίδου είναι απόφοιτη δασκάλα του YogaWorks στην Αθήνα με δασκάλα και μέντορα την Άννα Ζώρζου και του School of Santhi στην Ινδία. Κατέχει πιστοποίηση διδασκαλίας 200 ωρών από το Yoga Alliance. Διδάσκει Vinyasa Flow, Hatha, Yin Yoga and Prenatal στην Αθήνα και συνεργάζεται με στούντιο γιόγκα και health clubs. Αποστολή της είναι να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει όλους να εξασκηθούν στη γιόγκα, καθώς πιστεύει στα οφέλη αυτής της πρακτικής και στη θεραπευτική τους ιδιότητα σε σώμα και νου. Εκτός από τη γιόγκα που αγαπάει και ακολουθεί, λατρεύει να περνάει χρόνο με τα δυο της παιδιά και την οικογένειά της, όπως επίσης και να βρίσκεται στη φύση για περπάτημα ή ποδήλατο. Μπορείτε να την ακολουθήσετε στο @yogawithadda.