Δεν είναι άγνωστο ότι η κίνηση χαρίζει ζωή και αποτελεί έναν από τους αποτελεσματικότερους τρόπους για να βελτιώσουμε τη διάθεσή μας. Υπάρχουν, όμως, και συγκεκριμένες ασκήσεις που μπορούν να απαλύνουν τα αρνητικά συναισθήματα πιο αποτελεσματικά από άλλες.

Σύμφωνα με μια νεότερη επισκόπηση στοιχείων που δημοσιεύτηκε στο The BMJ, ασκήσεις, όπως το περπάτημα ή το τζόκινγκ, η γιόγκα και η προπόνηση ενδυνάμωσης φαίνεται πως δρουν δραστικότερα κατά της κατάθλιψης , είτε μόνες τους είτε παράλληλα με τις καθιερωμένες θεραπείες, όπως η ψυχοθεραπεία και τα φάρμακα. Μάλιστα, ακόμα και και οι δραστηριότητες χαμηλής έντασης, όπως το περπάτημα ή η γιόγκα, είναι ευεργετικές, αλλά όσο πιο έντονη είναι η δραστηριότητα, τόσο μεγαλύτερα είναι τα οφέλη.

Παρότι οι συγγραφείς τονίζουν ότι η εμπιστοσύνη σε πολλά από τα ευρήματα παραμένει χαμηλή και χρειάζονται περισσότερες μελέτες υψηλής ποιότητας, επισημαίνουν ότι αυτές οι μορφές άσκησης «θα μπορούσαν να θεωρηθούν μαζί με την ψυχοθεραπεία και τα φάρμακα ως βασικές θεραπείες για την κατάθλιψη». Είναι γεγονός ότι η φυσική δραστηριότητα συνιστάται συχνά παράλληλα με την ψυχοθεραπεία και τα φάρμακα, αλλά οι θεραπευτικές οδηγίες και οι προηγούμενες ανασκοπήσεις στοιχείων διαφωνούν σχετικά με τον τρόπο συνταγογράφησης της άσκησης για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Για να διευθετήσουν αυτή την ασάφεια, οι ερευνητές ανέτρεξαν σε βάσεις δεδομένων αναζητώντας τυχαιοποιημένες μελέτες που συνέκριναν την άσκηση ως θεραπεία για την κατάθλιψη με καθιερωμένες θεραπείες (π.χ. τα αντικαταθλιπτικά Αναστολείς Επαναπρόσληψης Σεροτονίνης (SSRI), γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία), ενεργούς συμμετέχοντες στην ομάδα ελέγχου (π.χ. συνήθη φροντίδα, δισκίο εικονικού φαρμάκου) ή μη θεραπευόμενους συμμετέχοντες σε ομάδες ελέγχου.

Εντόπισαν τελικά 218 σχετικές μελέτες που αφορούσαν 14.170 συμμετέχοντες με κατάθλιψη προς ανάλυση. Κάθε δοκιμή αξιολογήθηκε για μεροληψία και καταγράφηκε ο τύπος, η ένταση και η συχνότητα κάθε παρέμβασης της άσκησης. Λήφθηκαν, επίσης, υπόψη και άλλοι παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάσουν την επίδραση, όπως το φύλο των συμμετεχόντων, η ηλικία, τα βασικά επίπεδα κατάθλιψης, οι υπάρχουσες παθήσεις και οι διαφορές μεταξύ των ομάδων.

Τα οφέλη ανά άσκηση

Σε σύγκριση με τους ενεργούς συμμετέχοντες, διαπιστώθηκαν μεγάλες μειώσεις στην κατάθλιψη μετά από την επίδραση του χορού, και μέτριες μειώσεις για το περπάτημα ή το τζόκινγκ, τη γιόγκα, την προπόνηση ενδυνάμωσης, τις μικτές αερόβιες ασκήσεις και το tai chi ή το qigong. Σημαντικά θεωρήθηκαν και τα αποτελέσματα για τον συνδυασμό άσκησης με φαρμακευτική αγωγή ή αερόβιας άσκησης με ψυχοθεραπεία, γεγονός που υποδηλώνει ότι η άσκηση θα μπορούσε να προσφέρει πρόσθετο όφελος παράλληλα με αυτές τις καθιερωμένες θεραπείες.

Αν και το περπάτημα ή το τζόκινγκ ήταν αποτελεσματικά τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, η προπόνηση ενδυνάμωσης ήταν πιο αποτελεσματική για τις γυναίκες και η γιόγκα ή το qigong ήταν πιο αποτελεσματική για τους άνδρες, αλλά και για τους ηλικιωμένους ενήλικες ενώ η προπόνηση ενδυνάμωσης ήταν πιο αποτελεσματική μεταξύ των νεότερων ατόμων.

Συνολικά, αν και η ελαφριά σωματική δραστηριότητα, όπως το περπάτημα και η γιόγκα, εξακολουθούσαν να παρέχουν κλινικά σημαντικά αποτελέσματα, τα οφέλη ήταν μεγαλύτερα για την έντονη άσκηση, όπως το τρέξιμο και η διαλειμματική προπόνηση.

«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν τη συμπερίληψη της άσκησης ως μέρος των κατευθυντήριων γραμμών κλινικής πρακτικής για την κατάθλιψη, ιδιαίτερα της άσκησης έντονης έντασης. Τα συστήματα υγείας μπορεί να θέλουν να παρέχουν αυτές τις θεραπείες ως εναλλακτικές ή βοηθητικές σε άλλες καθιερωμένες παρεμβάσεις, ενώ παράλληλα θα αμβλύνουν τους κινδύνους για τη σωματική υγεία που σχετίζονται με την κατάθλιψη» καταλήγουν οι ερευνητές.

Διαβάστε επίσης:

Μπορεί ένα παγωμένο μπάνιο να μας γλιτώσει από άγχος και κατάθλιψη;

Κατάθλιψη: Το διαγνωστικό εργαλείο που την ανιχνεύει από την ομιλία

Έξι σημάδια ότι έχετε πέσει σε κατάθλιψη και επιμένετε να το αγνοείτε