Το τάι τσι θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τους οι εμφραγματίες που επιθυμούν να απαλύνουν τα συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους και ανησυχίας που τους κατέλιπε η καρδιακή προσβολή. Παράλληλα, σύμφωνα με τα ευρήματα της μικρής μελέτης σκοπιμότητας που παρουσιάστηκαν στο ψηφιακό επιστημονικό συνέδριο EuroHeartCare—ACNAP Congress 2021 της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC), το τάι τσι μπορεί να συμβάλει και στη βελτίωση του ύπνου.

«Η πρακτική του τάι τσι επιτρέπει στο άτομο να ηρεμήσει πνευματικά, παραμένοντας στο παρόν αποκομμένο όμως από αχρείαστα αρνητικά συναισθήματα», εξηγεί η Δρ Ruth Taylor-Piliae από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα για την παραδοσιακή πρακτική από την Κίνα που συνδυάζει πολεμική τέχνη με άσκηση ήπιας έντασης και η οποία αποσυμφορεί και ξεκουράζει σώμα και μυαλό μέσα από ειδικές κινήσεις. «Τέτοιες μέθοδοι που στοχεύουν συνδυαστικά στο πνεύμα και το σώμα γνωρίζουν μεγάλη απήχηση μεταξύ ενηλίκων που θέλουν να ανακουφιστούν από τα καταθλιπτικά συμπτώματα», προσθέτει.

Ένας στους τρεις εμφραγματίες θα εμφανίσει κατάθλιψη η οποία συνδέεται με μεγαλύτερη αναπηρία και ποσοστά θνησιμότητας. Άτομα με μετεμφραγματική κατάθλιψη αναφέρουν συχνά άγχος, ανησυχία και ανεπαρκή ύπνο.

Στην πρόσφατη μελέτη συμμετείχαν έντεκα εμφραγματίες με δηλωμένη κατάθλιψη με διάμεση ηλικία τα 70 έτη και κατά το 55% άνδρες, οι οποία έλαβαν μέρος σε συνεδρίες τάι τσι τρεις φορές την εβδομάδα για οκτώ εβδομάδες. Κάθε συνεδρία περιελάμβανε 10 λεπτά ζέσταμα, 40 λεπτά ασκήσεις τάι τσι και 10 λεπτά αποσυμπίεσης. Συνολικά οι συμμετέχοντες διδάχτηκαν 24 βασικές κινήσεις  Γου Τάι Τσι -δύο περίπου ανά εβδομάδα.

Για τις μετρήσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στην αρχή και το τέλος του πειράματος, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ερωτηματολόγια για τα καταθλιπτικά συμπτώματα, το άγχος και την ανησυχία, αιματολογικά δείγματα για τον προσδιορισμό των δεικτών οξειδωτικού στρες και φλεγμονής που έχουν συσχετιστεί με μετεμφραγματική κατάθλιψη και ειδικά τριαξονικά επιταυχνσιόμετρα για τον ύπνο. Ειδικότερα για τον τελευταίο, μελετήθηκε η διάρκεια του ύπνου, ο χρόνος που οι συμμετέχοντες παρέμεναν ξύπνιοι μετά από διακοπή του ύπνου και ο χρόνος που μεσολαβούσε από την κατάκλιση μέχρι τον ύπνο.

Μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων τάι τσι, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση στα συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους και ανησυχίας, καλύτερος ύπνος και μικρότερα χρονικά διαστήματα μέχρι τον ύπνο ή αφύπνισης μετά από κάποια διακοπή. Επιπλέον, τα επίπεδα των δεικτών οξειδωτικού στρες ήταν χαμηλότερα, όχι όμως για τους φλεγμονώδεις δείκτες που παρέμειναν στάσιμοι.

Σύμφωνα με τη Δρ Taylor-Piliae, τα ευρήματα πρέπει να ερμηνευθούν προσεκτικά καθώς προκύπτουν από μικρό πληθυσμιακό δείγμα. Μεγαλύτερες έρευνες θα μπορούσαν να υποδείξουν με ασφάλεια αν το τάι τσι μπορεί πράγματι να ωφελήσει τους εμφραγματίες.

Διαβάστε επίσης

Τρεις αποτελεσματικοί τρόποι για δυνατά οστά χωρίς οστεοπόρωση

Άνοια: Η εναλλακτική μέθοδος που δυναμώνει το μυαλό και τη μνήμη

Έμφραγμα: Τα επικίνδυνα συμπτώματα που δεν μας υποψιάζουν – Οι περισσότεροι τα αγνοούν