Ο ελεύθερος χρόνος στους ηλικιωμένους είναι άπλετος και μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν υπέρ τους, τόσο για τη συνολική τους υγεία όσο και για την πρόληψη των πτώσεων. Νεότερη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open, προτείνει οι ηλικιωμένες να αφιερώσουν χρόνο στη σωματική δραστηριότητα δηλαδή 150 με 300 λεπτά την εβδομάδα, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ή και παραπάνω, για να αποφύγουν τις πτώσεις.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τη Δρ Wing S. Kwok από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, εξέτασε τις πιθανές συσχετίσεις μεταξύ της σωματικής δραστηριότητας στον ελεύθερο χρόνο και των μη επιβλαβών και τραυματικών πτώσεων σε ηλικιωμένες γυναίκες, χρησιμοποιώντας αναδρομική ανάλυση διαχρονικής μελέτης. Συνολικά, συμπεριέλαβαν στη μελέτη τους στοιχεία για 7.139 γυναίκες, γεννημένες από το 1946 έως το 1951, οι οποίες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια παρακολούθησης το 2016 και το 2019.

Οι ερευνητές παρατήρησαν σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ της συμμετοχής τους σε κάποια φυσική δραστηριότητα μέσα στα συνιστώμενα επίπεδα του ΠΟΥ ή και παραπάνω και των μειωμένων πιθανοτήτων πτώσης χωρίς τραυματισμό και τραυματικής πτώσης. Αναφορικά με τις δραστηριότητες που προσέφεραν τα μεγαλύτερα οφέλη στην αποτροπή των πτώσεων χωρίς τραυματισμούς, το γρήγορο περπάτημα, η μέτρια φυσική δραστηριότητα ή η μέτρια έως έντονη φυσική δραστηριότητα μείωσαν τον κίνδυνο για τις γυναίκες. Από την άλλη, δεν παρατηρήθηκαν στατιστικά σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ του είδους της φυσικής δραστηριότητας ελεύθερου χρόνου και των τραυματικών πτώσεων.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν τα οφέλη της φυσικής δραστηριότητας για τη μείωση του κινδύνου τόσο των μη-τραυματικών όσο και των τραυματικών πτώσεων στις ηλικιωμένες γυναίκες» καταλήγουν οι ερευνητές.

Διαβάστε επίσης: 

Το γρήγορο περπάτημα χαρίζει ζωή

Τα ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα που αυξάνουν τον κίνδυνο κατάγματος

Δεν έχετε χρόνο για περπάτημα; Πέντε τρόποι να το βάλετε στη ζωή σας