Εάν οι ηλικιωμένοι βάλουν στην καθημερινότητά τους τη συστηματική κίνηση, η κινητικότητά τους θα διατηρηθεί σε καλά πλαίσια. Εκτός αυτού, είναι πιο πιθανό να αποφύγουν και τις πτώσεις, που είναι συχνό φαινόμενο σε αυτή την ηλικία.

Έχοντας ως στόχο την αύξηση της κίνησης, πολλοί ηλικιωμένοι επιλέγουν να υιοθετήσουν έναν σκύλο, ως ακόμα μια αφορμή για να περπατήσουν περισσότερο. Θα μπορούσε όμως να μην είναι μια καλή πρακτική αναφορικά με τις πιθανότητες των πτώσεων.

Σύμφωνα με μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, η τραυματική εγκεφαλική βλάβη ήταν ο δεύτερος πιο κοινός τραυματισμός μεταξύ των ενηλίκων που νοσηλεύτηκαν στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των ΗΠΑ για τραυματισμούς που σχετίζονται με το περπάτημα ενός σκυλιού με λουρί από το 2001 έως το 2020.

Οι ερευνητές προσθέτουν, επίσης, ότι οι γυναίκες και οι ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν σοβαρούς τραυματισμούς, όπως κατάγματα, σε σχέση με τα άτομα άλλων δημογραφικών ομάδων.

Tι αποκάλυψαν τα στοιχεία

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Medicine & Science in Sports & Exercise, ανέλυσε δεδομένα από τη βάση δεδομένων του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικής Παρακολούθησης Τραυματισμών, το οποίο διαχειρίζεται η Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων των ΗΠΑ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 422.659 ενήλικες χρειάστηκαν περίθαλψη στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των ΗΠΑ για τραυματισμούς που προέκυψαν από τη βόλτα με το σκύλο με λουρί από το 2001 έως το 2020.

Σχεδόν οι μισοί από όλους τους ασθενείς ήταν ενήλικες ηλικίας 40 έως 64 ετών και το 75% των ασθενών ήταν γυναίκες. Οι περισσότεροι τραυματισμοί οφείλονταν σε πτώση μετά από έλξη, εμπλοκή ή παραπάτημα από το λουρί που ήταν εφαρμοσμένο στο σκύλο.

Οι πιο συνήθεις τραυματισμοί ήταν το κάταγμα δακτύλου, η τραυματική εγκεφαλική βλάβη και το διάστρεμμα ή το τράβηγμα του ώμου, με το κάταγμα ισχίου και την τραυματική εγκεφαλική βλάβη να αποτελούν τους συχνότερους τραυματισμούς στα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

Η τραυματική εγκεφαλική βλάβη αποτελείτο από διάσειση όσο και από εσωτερικές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν εγκεφαλική θλάση, επισκληρίδιο αιμάτωμα (αιμορραγία πάνω από την εξωτερική μεμβράνη του εγκεφάλου) ή υποσκληρίδιο αιμάτωμα (αιμορραγία κάτω από την εξωτερική μεμβράνη του εγκεφάλου).

Συνολικά, οι γυναίκες είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να υποστούν κάταγμα, ενώ οι ηλικιωμένοι διέτρεχαν υπερτριπλάσιες πιθανότητες να υποστούν πτώση, υπερδιπλάσιες πιθανότητες να υποστούν κάταγμα και 60% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν τραυματική εγκεφαλική βλάβη σε σχέση με τους νεότερους ιδιοκτήτες σκύλων.

Οι ερευνητές πάντως συσχετίζουν τον τετραπλασιασμό της εκτιμώμενης ετήσιας επίπτωσης των τραυματισμών που οφείλονται στη βόλτα του σκύλου με την αύξηση των ανθρώπων που επιλέγουν πλέον να υιοθετήσουν ένα σκύλο.

Ελπίζουν ότι τα στοιχεία τους θα ευαισθητοποιήσουν τους ιδιοκτήτες σχετικά με την ασφάλειά τους στη βόλτα, αλλά και να ενθαρρύνουν τους κλινικούς γιατρούς να συζητήσουν με τους ασθενείς τους το ενδεχόμενο τραυματισμών από το λουρί.

Διαβάστε επίσης: 

Τα ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα που αυξάνουν τον κίνδυνο κατάγματος

Κατάγματα ισχίου: Η παρέμβαση που επηρεάζει την επιβίωση των ασθενών