*Γράφει η personal trainer, Σοφία Περδίκη

Τι παραπάνω κερδίζουμε από μια προπόνηση στην παραλία;

Έρευνες δείχνουν ότι η άσκηση στην άμμο καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από την άσκηση σε σταθερές επιφάνειες. Ο καρδιακός ρυθμός και η πρόσληψη οξυγόνου αυξάνονται, ενώ η άσκηση στην άμμο μπορεί να βοηθήσει και στην αύξηση της λειτουργικής ικανότητας.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2020 εξέτασε τα αποτελέσματα της λειτουργικής ικανότητας των ηλικιωμένων που ασκούνται σε σκληρές, μαλακές και άμμο επιφάνειες. Οι ενήλικες που ασκήθηκαν στην άμμο βελτιώθηκαν σημαντικά περισσότερο στα τεστ λειτουργικής ικανότητας παρά σε σκληρές επιφάνειες.

Η άσκηση στην άμμο μειώνει επίσης τη δύναμη αντίδρασης της άρθρωσης. Είναι αισθητά μειωμένες οι δυνάμεις που δημιουργούνται μέσα στις αρθρώσεις λόγω πίεσης.

Γενικά, η άσκηση στην παραλία μπορεί να βοηθήσει και την ψυχική σας υγεία. Γνωστή ως πράσινη άσκηση, η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους έχει οφέλη, όπως:

  • Μείωση θυμού ή εχθρότητας
  • Βελτιώνει τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης
  • Ενίσχυση της ενέργειας

Πάμε λοιπόν να δούμε παρακάτω ένα γρήγορο κι εύκολο πρόγραμμα για να κατακτήσουμε όλα τα παραπάνω.

Η διαλειμματική προπόνηση 20 λεπτών που ακολουθεί περιλαμβάνει τρέξιμο και ασκήσεις με το βάρος του σώματος σας, για τη βελτίωση της συνολικής δύναμης, ενώ είναι ιδανική για αρχάριους αλλά και προχωρημένους.

✔️5 λεπτά τρέξιμο στην παραλία

✔️2 σετ από 20 επαναλήψεις push-ups

✔️2 σετ από 20 επαναλήψεις squat

✔️1 σετ από 30 επαναλήψεις εναλλάξ squat με στροφή του κορμού

✔️1 σετ από 30 επαναλήψεις εναλλάξ άρσεις τεντωμένα πόδια εμπρός

✔️1 σετ από 30 επαναλήψεις από σταθερό squat μικρές στροφές του κορμού δεξιά και μετά αριστερά

Δείτε παρακάτω ολόκληρο το βίντεο με την προπόνηση

Η Σοφία Περδίκη είναι personal trainer και certified Pilates Instructor με ιδιαίτερη εμπειρία στην εκγύμναση ασκουμένων με νευροκινητικά προβλήματα. Είναι απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Σχολής AF Studies. Έχει εργαστεί για περισσότερο από δεκαπέντε χρόνια ως γυμνάστρια σε σχολεία και εκπαιδευτήρια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενώ το 2008 δημιούργησε το στούντιο φυσικής αγωγής και ειδικών γυμναστικών που προσφέρει εξειδικευμένα προγράμματα άσκησης, προγράμματα pilates, pilates reformer και ολοκληρωμένα προγράμματα fitness πάντοτε με προσωπική επίβλεψη από την ίδια ή τους συνεργάτες της.
Complete Training by Sophia
Health is a state of body, Wellness is a state of being
Instagram: @famous_sp
@fit_for_life_by_sophia fitness,cross training,trx,pilates reformer,zoom classes 🧿
Facebook: Complete Training by Sophia

Διαβάστε επίσης: 

Workout στην παραλία: Πέντε ασκήσεις για σούπερ καύσεις

Το καλοκαιρινό πρόγραμμα γυμναστικής που γίνεται παντού!