Τρεις μελέτες που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας, το μεγαλύτερο συνέδριο για τον καρκίνο, πλειοδοτούν στη σημαντική θετική επίδραση που μπορεί να έχει η σωματική δραστηριότητα και η άσκηση στην ποιότητα ζωής των ογκολογικών ασθενών.

Ολοένα περισσότερα ερευνητικά δεδομένα έρχονται να ανατρέψουν τις ιατρικές συστάσεις που δίδονταν έως σήμερα στους ασθενείς για ανάπαυση και αποφυγή της σωματικής κόπωσης. Το «είσαι ασθενής, χαλάρωσε και ξεκουράσου» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο συνέδριο στο Σικάγο η κορυφαία ογκολόγος Δρ Melissa Hudson, πλέον αντικαθίσταται από το «ξεκίνα την άσκηση, έστω και σταδιακά», όπως δηλαδή 30 λεπτά περπάτημα και ασκήσεις γιόγκα.

Η αντιφλεγμονώδης γιόγκα

Στην πρώτη μελέτη, ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Rochester αναζήτησαν την πιθανή επίδραση της γιόγκα στη φλεγμονή, καθώς τα αυξημένα επίπεδα φλεγμονώδους απόκρισης ενοχοποιούνται για καρκινογένεση και καρκινικές μεταστάσεις. Η έρευνα συμπεριέλαβε 500 ογκολογικούς ασθενείς από τις ΗΠΑ που είχαν λάβει θεραπεία μεταξύ δύο μηνών και πέντε ετών πριν από τη μελέτη, οι οποίοι διακρίθηκαν τυχαία σε μία ομάδα γιόγκα και μια ομάδα παρακολούθησης μαθημάτων αγωγής υγείας για ένα μήνα, 2 φορές την εβδομάδα επί 75 λεπτά η συνεδρία/μάθημα.

Τα αποτελέσματα από μια σειρά αιματολογικών εξετάσεων έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες στην ομάδα της γιόγκα είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα προφλεγμονωδών δεικτών. Όπως δήλωσε η ερευνητική ομάδα: «Οι θεράποντες γιατροί θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο συνταγογράφησης της γιόγκα για τους επιζώντες που εμφανίζουν υψηλά επίπεδα φλεγμονής, κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη χρόνια τοξικότητα και μεγαλύτερο κίνδυνο εξέλιξης, υποτροπής και νέου καρκίνου».

Μια δεύτερη μελέτη πάλι από ομάδα του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Rochester, ακολουθώντας την ίδια πειραματική διαδικασία σε 173 ασθενείς 60 ετών και άνω διαπίστωσε ότι η γιόγκα ήταν πιο αποτελεσματική στην ανακούφιση από την κόπωση και στη διατήρηση της ποιότητας ζωής.

Μικρότερος κίνδυνος θανάτου

Η τρίτη μελέτη, με επικεφαλής τη Δρ Jurema Telles de Oliveira Lima από το Instituto de Medicina Integral στη Βραζιλία, συμπέρανε μέσα από τα στοιχεία για τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας περισσότερων από 2.600 καρκινοπαθών στη Βραζιλία ότι οι πιο ενεργοί, ούτως ειπείν όσοι περπατούσαν τουλάχιστον 30 λεπτά πέντε μέρες την εβδομάδα, είχαν σχεδόν κατά το ένα πέμπτο μικρότερο κίνδυνο θανάτου.

Αντίθετα, η καθιστική ζωή συνδέθηκε με μεγαλύτερη θνησιμότητα· μετά από 180 ημέρες, το 74% των ασθενών είχε καταλήξει ενώ το 90% των σωματικά δραστήριων βρίσκονταν εν ζωή.

Η επικεφαλής ερευνήτρια επεσήμανε ότι δεν χρειάζεται κόπος αλλά οποιαδήποτε δραστηριότητα ξεφεύγει από την καθιστική ζωή, ακόμα και οι μικροδουλειές όπως το νοικοκυριό ή τα ψώνια με τα πόδια στο σούπερ μάρκετ, θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά, είπε. Αντίστοιχα, θα πρέπει να ενημερωθούν και τα άτομα από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον ότι δεν χρειάζεται να είναι υπερπροστατευτικοί -σε σημείο να μην αφήνουν τον ασθενή να κάνει τίποτα- και να τον αφήσουν να κάνει πράγματα μόνος του, κάτι που θα ενδυναμώσει και την ψυχική του διάθεση.

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος: Εννέα τρόποι να μειώσετε έως και 50% τον κίνδυνο νόσου

Τι κερδίζουν όσοι γυμνάζονται – Εννέα σούπερ οφέλη υγείας

Κληρονομικός καρκίνος: Οι 3 πιο συχνοί τύποι