Τη συμβολή της σωματικής άσκησης και δη της αερόβιας στην πρόληψη του καρκίνου και την αντιμετώπιση επιπλοκών που σχετίζονται με αυτόν αναδεικνύει πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Greensboro. Τα ευρήματα θα παρουσιαστούν στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Ερευνητικής Παθολογίας στο πλαίσιο της συνάντησης Experimental Biology 2022 στις 2-5 Απριλίου.

Ειδικότερα, πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια έδειξαν ότι η αερόβια άσκηση συνδέθηκε με πιο αργή ανάπτυξη όγκων και μείωση των συμπτωμάτων της καχεξίας μια μεταβολική διαταραχή που σχετίζεται με ανορεξία και προοδευτική απίσχνανση και απώλεια βάρους, αφορά στο 80% περίπου των ατόμων με καρκίνο και ευθύνεται για το ένα τρίτο περίπου των θανάτων από τη νόσο.

Αν και παλαιότερες μελέτες είχαν αναδείξει τα καρδιαγγειακά οφέλη της άσκησης έναντι της καρκινικής καχεξίας μέσω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων της, είναι η πρόσφατη έρευνα που εξετάζει πρώτη την προκαρκινική της προστασία.

Τα πειράματα

Στην πρώτη φάση του πειράματος διάρκειας οκτώ εβδομάδων, οι ερευνητές μελέτησαν μια ομάδα ποντικιών που «ασκούνταν» τρέχοντας σε μύλο και μια ομάδα ελέγχου με αδρανή ποντίκια. Μέτα την πάροδο του οκταμήνου, οι επιστήμονες προκάλεσαν καρκίνο σε ποντίκια και από τις δύο ομάδες, κρατώντας κάποια υγιή για τη σύγκριση των αποτελεσμάτων.

Διενεργώντας υπερηχοκαρδιογραφήματα στα ποντίκια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα τρωκτικά με καρκίνο και ακινησία είχαν χειρότερη καρδιακή λειτουργία συγκριτικά με τα σωματικά δραστήρια πριν την πρόκληση καρκίνου. Επιπλέον, τα ποντίκια που ασκούνταν στον μύλο εμφάνισαν καρκινικούς όγκους μικρότερου μεγέθους έως και 60%. Όπως επεσήμανε η ερευνήτρια Louisa Tichy, απόφοιτη του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα, η αργή ανάπτυξη των όγκων διατηρήθηκε ακόμα και όταν τα ποντίκια έπαψαν να ασκούνται κατά τη διάρκεια της νόσου.

Η αερόβια προπόνηση όπως το τρέξιμο, αναφέρει η ερευνήτρια της προκλινικής μελέτης, είναι μια εύκολα προσβάσιμη και ανέξοδη μέθοδος για να μειωθεί ο κίνδυνος των καρκινικών επιπλοκών και μια ασπίδα της καρδιάς έναντι της καχεξίας.

Οι εργασίες της επιστημονικής ομάδας επικεντρώνονται πλέον στην καταγραφή και κατανόηση των πρωτεϊνών και μονοπατιών που επηρεάζονται από τον καρκίνο και την άσκηση, ώστε οι πληροφορίες που θα προκύψουν να αξιοποιηθούν για τη διαμόρφωση παρεμβάσεων άσκησης. Επιπλέον, επισημαίνουν οι επιστήμονες, για τις παρεμβάσεις αυτές θα πρέπει να αξιολογηθεί η ένταση, η διάρκεια και η χρονική θέση της προπόνησης μέσα στη μέρα, ώστε να είναι ασφαλείς και αποτελεσματικές για τα άτομα με καρκίνο.

 

Διαβάστε επίσης

Καρκίνος: Εννέα τρόποι να μειώσετε έως και 50% τον κίνδυνο νόσου

Τι κερδίζουν όσοι γυμνάζονται – Εννέα σούπερ οφέλη υγείας

Κληρονομικός καρκίνος: Οι 3 πιο συχνοί τύποι