Την ευκαιρία να κοιτάξουμε με άλλα μάτια τα σφουγγάρια, τα γάντια, τα καθαριστικά προϊόντα και όσα ακόμα αποτελούν μέρος της κουραστικής αλλά απαραίτητης φασίνας μας δίνει η πρόσφατη έρευνα από την αμερικανική πλατφόρμα συνεργείων καθαρισμού Homeaglow. Ίσως μάλιστα να «παγώσει» και πιθανές σκέψεις για αγορά μιας έξυπνης σκούπας ρομπότ.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, τρίβοντας την κουζίνα για 50 λεπτά -μέχρι να λάμψει περίπου- καίμε σχεδόν 276 θερμίδες. Πρόκειται για περισσότερες θερμίδες απ’ όσες θα ξοδεύαμε χορεύοντας χορούς ballroom ή κάνοντας ποδήλατο για το ίδιο χρονικό διάστημα, περίπου 219 και 292 αντίστοιχα. Επιπλέον, συγκριτικά με την καθαριότητα στους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού, η κουζίνα μας εξασφαλίζει τις μεγαλύτερες καύσεις, ακολουθούμενη από το μπάνιο (173) και το υπνοδωμάτιο (154).

Στα παραπάνω κατέληξαν οι ερευνητές μέσα από τα στοιχεία δέκα επαγγελματιών καθαρισμού που ανέλαβαν από πέντε σπίτια ο καθένας, φορώντας κατά τις εργασίες τους fitness trackers, φορητές συσκευές που καταγράφουν τη σωματική δραστηριότητα.

Μας αδυνατίζει το νοικοκυριό;

Πράγματι, οι δουλειές του σπιτιού μάς απαλλάσσουν από θερμίδες και «μπορούν να αυξήσουν τον καρδιακό ρυθμό», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Amanda Daley, Καθηγήτρια Συμπεριφορικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Loughborough. Μπορούν όμως να οδηγήσουν στην απώλεια βάρους;

Προς απογοήτευση όσων αναθάρρησαν από τα παράπλευρα οφέλη ενός αναγκαίου κακού, η φασίνα δεν μπορεί να βοηθήσει στο αδυνάτισμα αφού κατά το καθάρισμα ενεργοποιούνται ελάχιστες μυικές ομάδες. Ένα κόλπο ωστόσο που συστήνουν οι ειδικοί, είναι οι μικρές παραλλαγές σε διάφορες κινήσεις που κάνουμε κατά το συγύρισμα. Έτσι, την επόμενη φορά που θα πρέπει να τρίψουμε το πάτωμα, αντί για το σκύψιμο θα ήταν καλύτερο ένα βαθύ κάθισμα.

Πέντε δουλειές που διώχνουν τις θερμίδες

Πέρα από τους χώρους του σπιτιού, διαφορές στην καύση των θερμίδων παρουσιάζουν και οι επιμέρους δουλειές του σπιτιού. Σύμφωνα με άρθρο της καθηγήτριας yoga Emily Cronkleton που αξιολογήθηκε ιατρικά από τον Δρ Jared Meacham, Ph.D., RD, PMP, MBA, CSCS, αυτές είναι οι δουλειές που καίνε τις περισσότερες θερμίδες.*

1. Ηλεκτρική σκούπα: Μισή μόνο ώρα εξασφαλίζει καύση 80 θερμίδων.

2. Συμμάζεμα: 238 θερμίδες την ώρα, ενώ αν περιλαμβάνει και μετακίνηση επίπλων ή κουβάλημα ο αριθμός ανεβαίνει στις 588 θερμίδες την ώρα.

3. Ξεσκόνισμα και τρίψιμο: Ξεσκονίζοντας για μία ώρα λέμε «αντίο» σε 159 θερμίδες ενώ με το τρίψιμο (π.χ. καθάρισμα των τζαμιών) σε 318–378 θερμίδες την ώρα.

4. Στρώσιμο του κρεβατιού: Το τακτοποιημένο δωμάτιο συμβάλλει στον καλύτερο ύπνο, βοηθά όμως και στην καύση θερμίδων. Αν για το στρώσιμο του κρεβατιού δαπανούσαμε 30 λεπτά συνεχούς δουλειάς, θα δαπανούσαμε 80 θερμίδες. Όμως, με τα 5 λεπτά που μας παίρνει συνήθως, θα πρέπει να αρκεστούμε στις 13 θερμίδες μείον.

5. Σκούπισμα και σφουγγάρισμα: Μία ώρα σφουγγάρισμα αντιστοιχεί σε καύση περίπου 318 θερμίδων, γυμνάζοντας παράλληλα τους ώμους, τους τρικέφαλους και τους δικέφαλους καθώς και τον κορμό. Το σκούπισμα είναι λίγο λιγότερο έντονο, συνεπώς αντιστοιχεί σε 159 θερμίδες λιγότερες την ώρα.

*Oι θερμίδες αντιστοιχούν σε αυτές που καίει ένα άτομο 79 κιλών.

Διαβάστε επίσης:

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Ο απλός και αποτελεσματικός τρόπος να μειώσουμε τον κίνδυνο

Πόσο κερδισμένα είναι τα παιδιά που κάνουν δουλειές στο σπίτι

Από ποιους κλέβουν χρόνο οι άνδρες για να αθληθούν