Το να απολαμβάνουμε τις αγαπημένες μας ταινίες ή σειρές στην άνεση του καναπέ μας μπορεί να είναι διασκεδαστικό και ξεκούραστο, αρκεί όμως να μην το παρακάνουμε. Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 και ο υψηλός κίνδυνος καρδιακών παθήσεων και άλλων χρόνιων ασθενειών, όπως η κατάθλιψη, μπορούν να προκληθούν από την υπέρμετρη καθιστική ζωή.

Αν και αποτελεσματικό αντίβαρο στις συνέπειες της καθιστικής ζωής είναι ο στόχος των 150 λεπτών μέτριας έως έντονης αερόβιας άσκησης την εβδομάδα, μια νέα μελέτη από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open, κατέδειξε ότι ακόμα και απλές καθημερινές εργασίες, όπως οι δουλειές του σπιτιού, μπορούν να να περιορίσουν σε σημαντικό βαθμό τον κίνδυνο του εγκεφαλικού επεισοδίου.

«Στις καθημερινές δραστηριότητες ήπιας μορφής μπορούν να συμπεριληφθούν το σκούπισμα με την ηλεκτρική σκούπα, το σκούπισμα του δαπέδου με απλή σκούπα, το πλύσιμο του αυτοκινήτου, ένας περίπατος και το stretching» εξηγεί ο Steven Hooker, πρύτανης του Κολλεγίου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο και επικεφαλής ερευνητής της μελέτης.

Όπως επισημαίνει σχετικά με τα αποτελέσματα της μελέτης, «παρατηρήσαμε ότι τόσο η σωματική δραστηριότητα όσο και η καθιστική ζωή επηρεάζουν ανεξάρτητα τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Η έρευνά μας, όμως, τεκμηριώνει ότι οι στρατηγικές για την πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων θα πρέπει να εστιάζουν και στα δύο».

Οι ώρες που μετράνε

Στην έρευνα εξετάστηκαν 7.600 ενήλικες ηλικίας 45 ετών. Η ερευνητική ομάδα κατέγραψε τόσο τον χρόνο που οι συμμετέχοντες ήταν αδρανείς όσο και τη διάρκεια και την ένταση της σωματικής δραστηριότητας, μέσω ενός αισθητήρα. Στη συνέχεια, έκαναν μια σύγκριση των δεδομένων με τη συχνότητα εμφάνισης ρων εγκεφαλικών επεισοδίων στους συμμετέχοντες σε διάστημα επτά ετών.

Διαπίστωσαν ότι όσοι έμεναν αδρανείς για 13 ή περισσότερες ώρες την ημέρα διέτρεχαν 44% μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Τα ευρήματά μας είναι πιο έγκυρα, επειδή η δραστηριότητα και η καθιστική συμπεριφορά μετρήθηκαν με μετρητή επιτάχυνσης, δίνοντας σημαντικά πιο ακριβή δεδομένα από ότι προηγούμενες μελέτες που βασίζονταν σε αυτοαναφερόμενες μετρήσεις», σημειώνει ο Steven Hooker.

Εν τέλει, ο Steven Hooker συνιστά να προσθέσουμε έστω και δέκα λεπτά κίνησης καθημερινά, ακόμα κι αν δεν μπορούμε να φτάσουμε το στόχο των 10 χιλιάδων βημάτων την ημέρα ή την ολοκλήρωση ενός προγράμματος γυμναστικής, για τη συνολική υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου.

Διαβάστε επίσης:

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Τι αλλάζει για τις γυναίκες συγκριτικά με τους άνδρες

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Με τι το μπερδεύουν όταν συμβαίνει στις γυναίκες