*Γράφει ο Γιάννης Παπανικολάου, MSc Sport Science, με εξειδικευση στην ποδηλασία

Γιατί κάνουμε διακοπές; Η πρώτη απάντηση που έρχεται στο μυαλό είναι γιατί χρειαζόμαστε ένα διάλειμμα από τη δουλειά, την καθημερινότητα και όλες τις ευθύνες που τη συνοδεύουν. Κουραζόμαστε να κάνουμε τα ίδια πράγματα, να ακολουθούμε μια συγκεκριμένη ρουτίνα, να πηγαίνουμε στη δουλειά και να αλληλεπιδρούμε με τους ίδιους ανθρώπους. Έτσι, αποφασίζουμε να κάνουμε ένα διάλειμμα από τα ανωτέρω με την ελπίδα να ξεφύγουμε από ό,τι μας αγχώνει και να επιστρέψουμε ξανά στους γνωστούς ρυθμούς δριμύτεροι και ανανεωμένοι.

Το να κάνουμε διακοπές από καιρό σε καιρό είναι υγιές και αναζωογονητικό και βοηθά να ανακτήσουμε την αγάπη μας για τη ζωή και τις απολαύσεις της.

Ο Γιάννης Παπανικολάου είναι πρώην Πρωταθλητής Ελλάδος και Βαλκανιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, καθηγητής Φυσικής Αγωγής με μεταπτυχιακό στην Αθλητική Απόδοση (Brunel University), καθώς και κάτοχος άδειας ασκήσεως επαγγέλματος Προπονητικής Ποδηλασίας από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού

Δεν ακούγεται υπέροχο να είστε διακοπές σε ένα πολυτελές θέρετρο και να ξαπλώνετε κάτω από τον ήλιο πίνοντας μαργαρίτες; Φαίνεται ως η ιδανική απόδραση όταν νιώθουμε ότι κατακλυζόμαστε από τα προβλήματα της καθημερινότητας. Εκεί, ξεχνάμε ό,τι μας απασχολεί και απολαμβάνουμε την καλή ζωή. Δυστυχώς όμως, αυτές οι διακοπές τελειώνουν πάντα γρήγορα. Έπειτα επιστρέφουμε στην «πραγματική» ζωή και συνεχίζουμε να κάνουμε ό,τι είχαμε αφήσει και σταματήσει να κάνουμε κάποιες μέρες πριν.

Τώρα σκεφτείτε να κάνετε αυτό το διάλειμμα ακόμα πιο ξεχωριστό, προσθέτοντας έναν σκοπό. Ένας τρόπος να το βιώσεις αυτό είναι, φυσικά, ένα ταξίδι με το ποδήλατο.

Ταξιδεύοντας με το ποδήλατο τα ψυχολογικά οφέλη είναι σημαντικά:

  • Μείωση του στρες.
  • Μείωση της κατάθλιψης και του άγχους.
  • Βελτίωση των ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία.
  • Ικανοποίηση και αυτοπεποίθηση.
  • Καταπολέμηση της αϋπνίας.

Επίσης, όπως έχουν δείξει οι έρευνες, η ποδηλασία συνδέεται με την αύξηση των νευρωνικών συνάψεων του εγκεφάλου. Είναι επιστημονικό γεγονός ότι η αερόβια άσκηση μπορεί να δημιουργήσει νέα εγκεφαλικά κύτταρα και, όπως όλοι οι ποδηλάτες γνωρίζουν, ο πιο ευχάριστος τρόπος για να επιτύχετε συνεχή αερόβια άσκηση είναι να κάνετε ποδήλατο. Τέλος, το ποδηλατικό ταξίδι μπορεί να χρησιμεύσει ως σημείο αυτοπραγμάτωσης και να σας μυήσει σε πολλές διαφορετικές περιοχές και πολιτισμούς.

Ταξίδι και ποδηλασία λοιπόν είναι ένας μοναδικός συνδυασμός που έχει ως αποτέλεσμα μια απίστευτη εμπειρία διακοπών. Για παράδειγμα, από προσωπική εμπειρία, τι πιο ωραίο να περιπλανάσαι με το ποδήλατο σε μια πόλη όπως το εξωτικό Μαρακές ή Red City όπως ονομάζεται, και να γνωρίζεις κάθε γωνιά της πόλης αφουγκραζόμενος τον ξεχωριστό παλμό της! Ακούς τους ήχους, βλέπεις τους ανθρώπους, γνωρίζεις τις διαδρομές και γίνεσαι ένα με την περιοχή που επισκέπτεσαι. Η μοναδική αίσθηση ότι τα έχεις δει όλα τόσο εύκολα και απολαυστικά κάνοντας ποδήλατο σε κατακλύζει και σε γεμίζει όμορφες, αξέχαστες εμπειρίες.

Αν επισκεφτείτε το Μαρόκο σας προτείνω να νοικιάσετε ένα ποδήλατο για να γνωρίσετε τις ομορφιές της πόλης. Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι στο Μαρακές ο κόσμος χρησιμοποιεί το ποδήλατο συχνά τόσο γιατί οι διαδρομές είναι επίπεδες και υπάρχουν ποδηλατόδρομοι αλλά και για την προσωπική τους διευκόλυνση. Τα μέρη που διακρίνονται στο Μαρακές είναι δυο: η παλιά πόλη και η καινούργια που τους χωρίζουν τα τείχη. Μπορείτε να κάνετε και στις δυο περιπτώσεις ποδήλατο.

Με τα αυτοκίνητα δεν θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα γιατί οι κάτοικοι είναι εξοικειωμένοι. Κοντά στο Μαρακές μία επιλογή είναι να κάνετε ποδήλατο προς το βουνό του Άτλαντα. Άλλη μια επιλογή είναι στο Αΐτ-Μπεν-Χαντού που είναι μια οχυρωμένη πόλη πάνω στον δρόμο των καραβανιών και της Ερήμου Σαχάρα. Επίσης, είναι μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς (UNESCO) και έχει χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς ως κινηματογραφικό σκηνικό.

Για όλους τους παραπάνω λόγους αν θέλετε να συνδυάσετε την άσκηση με το ταξίδι σας προτείνω τον ποδηλατικό τουρισμό όπου μπορείτε να νοικιάσετε ένα ποδήλατο για να ζήσετε μια μαγευτική εμπειρία που θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη αλλά και στην καρδιά σας και η οποία θα σας αναζωογονήσει.

 

Διαβάστε επίσης

Το άθλημα που δυναμώνει την καρδιά, θωρακίζει την άμυνα και βελτιώνει τον ύπνο

Φοβάστε να κάνετε ποδήλατο στην πόλη; Έτσι θα ποδηλατίσετε με ασφάλεια

Ποδηλασία: Καλύτερη ζωή σε δυο τροχούς!