Σε έναν κόσμο γεμάτο υποχρεώσεις και άγχη, οι στιγμές χαλάρωσης μέσα στην καθημερινότητα μοιάζουν από δύσκολες έως ανέφικτες. Πολλές ημέρες δίνουν την αίσθηση ότι δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου χώρος για μια βαθιά ανάσα. Αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, λοιπόν, οδήγησε τις γυναίκες στο να ανακαλύψουν ένα απλό, αλλά πολύ σημαντικό καταφύγιο: Το ντους.

Για πολλές γυναίκες, το ντους έχει μετατραπεί σε μια ευκαιρία για την επεξεργασία σκέψεων και συναισθημάτων. Οι οικονομικές ανησυχίες (27%), το εργασιακό άγχος (24%) και οι γονεϊκές ευθύνες (19%) είναι συνήθεις προβληματισμοί κατά τη διάρκεια αυτών των στιγμών. Θέλοντας να ξεφύγουν από όλα αυτά, το ντους λειτουργεί συχνά ως ο ιδανικός χωροχρόνος για να αφήσουν το μυαλό τους να περιπλανηθεί (60%), να αναλογιστούν την επόμενη ή την προηγούμενη ημέρα (44%) και να ανακαλέσουν αναμνήσεις (42%). Μετά το ντους, ένα σημαντικό 68% των ερωτηθέντων αναφέρει ότι αισθάνεται ενδυναμωμένο και σίγουρο, μια αίσθηση που διαρκεί περισσότερες από 4 ώρες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αποκαλύπτουν ότι η ρουτίνα του ντους αποτελεί ουσιαστικό μέρος της αυτοφροντίδας, καθώς το 79% συμφωνεί ότι το να αφιερώνει αυτόν τον χρόνο στον εαυτό του επιτρέπει τη δημιουργία μιας αίσθησης ευεξίας, από μέσα προς τα έξω. Πολλές γυναίκες, μάλιστα, θέλοντας να ενισχύσουν τη σημασία και την αίσθηση πολυτέλειας αυτής της καθημερινής στιγμής, συνδυάζουν το ντους τους με καταπραϋντική μουσική (62%), προϊόντα αρωματοθεραπείας (44%) και μασάζ με λοσιόν (44%).

Ακόμη κι αν ακούγεται υπερβολικό, το πόσο καλά θα νιώσουν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια του ντους τους καθορίζει σε μεγάλο βαθμό πώς θα κυλήσει η υπόλοιπη ημέρα τους. Η πλειονότητα των γυναικών συμφωνεί ότι η έλλειψη της ιερής ρουτίνας του ντους επηρεάζει το πώς αισθάνονται διανοητικά (61%), σωματικά (54%) και συναισθηματικά (53%). Επιπλέον, η εμφάνιση του δέρματος φαίνεται να επιδρά σημαντικά στην ημέρα τους.

Ωστόσο, δεν είναι όλα τα ντους εξίσου ικανοποιητικά. Στην πραγματικότητα, από τα κατά μέσο όρο 6 ντους την εβδομάδα, οι γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα λένε ότι μόνο τα 4 πληρούν το κριτήριο για ένα «υπέροχο ντους».

Τι είναι, όμως, αυτό που κάνει ένα ντους καλό; Οι γυναίκες επιδιώκουν ένα αίσθημα ανανέωσης (56%), ηρεμίας (60%) και αυτοπεποίθησης (43%), αλλά μόνο το 29% νιώθει ότι η ρουτίνα τους επιτυγχάνει αυτούς τους σκοπούς.

«Το ντους είναι κάτι περισσότερο από μια διαδικασία καθαριότητας. Είναι μια «απόδραση», που προσφέρει σωματικά και συναισθηματικά οφέλη. Η πλειονότητα των γυναικών συμφωνεί ότι ένα καλό ντους, σε συνδυασμό με τη σωστή ρουτίνα περιποίησης του σώματος, μπορεί να οδηγήσει σε λαμπερή, υγιή επιδερμίδα (82%) επηρεάζοντας θετικά την ευημερία τους (82%)», αναφέρει η εκπρόσωπος της διοργανώτριας εταιρείας της μελέτης, δρ. Maiysha Jones.

Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης ότι ένα καλό ντους μπορεί να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση στις συνεντεύξεις για δουλειά (51%) και να μειώσει τη νευρικότητα για ένα επικείμενο ραντεβού (65%). Λειτουργεί, επίσης, ως παράγοντας ενίσχυσης της παραγωγικότητας για το 55% των γυναικών.

Οι γυναίκες μοιράζονται, επιπλέον, ότι το ντους (71%) – μαζί με την παρακολούθηση τηλεόρασης (68%) – είναι οι δύο ρουτίνες που τις βοηθούν να χαλαρώσουν περισσότερο στο τέλος μιας αγχωτικής ημέρας. Η αίσθηση καθαριότητας (73%), η ανανέωση (56%) και η ετοιμότητα για την ημέρα (55%) είναι τα σημαντικότερα οφέλη που αποζητούν οι γυναίκες από τον χρόνο στο ντους.

Οι γυναίκες προσδοκούν επίσης να αισθάνονται ενεργητικές (52%) και όμορφες (45%) μετά το πρωινό τους ντους, χαλαρές (78%) και λαμπερές (30%) μετά το βραδινό ντους.

«Με τη σωστή ρουτίνα ντους, μπορείτε να ξεκλειδώσετε μια εσωτερική και εξωτερική λάμψη, που δίνει τον τόνο στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζετε την καθημερινή ζωή», καταλήγει η δρ. Jones.

Διαβάστε επίσης:

Αυτός είναι ο σωστός τρόπος να κάνετε ντους – Δεν είναι αυτός που νομίζετε

Όραση: Η κακή συνήθεια στο ντους που την απειλεί – Ποιους αφορά

Δέρμα: Είναι απαραίτητο το καθημερινό ντους; Οι ειδικοί απαντούν