Εύκολα θυμάται κανείς τη διεύθυνση του σπιτιού που μεγάλωσε ή τα γενέθλια των κολλητών του, δύσκολα όμως μαθαίνει και συγκρατεί πληροφορίες πολύτιμες για την υγεία του, όπως τιμές που μπορούν να υποδείξουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Αυτό θα μπορούσε να είναι το συμπέρασμα της πρόσφατης στατιστικής μελέτης “SSRS Opinion Panel Omnibus” για λογαριασμό του Ιατρικού Κέντρου Wexner του Πανεπιστημίου του Οχάιο, η οποία απευθύνθηκε διαδικτυακά και τηλεφωνικά σε 1.010 Αμερικανούς ενήλικες, ζητώντας να μάθει αν γνώριζαν δεδομένα υγείας όπως η αρτηριακή πίεση, το υγιές σωματικό βάρος, η χοληστερόλη ή τα επίπεδα σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα.

Τα ευρήματα ήταν αποκαλυπτικά: λιγότεροι από τους μισούς γνώριζαν την αρτηριακή τους πίεση ή το ιδανικό βάρος και κάτω από 1 στους 5 γνωρίζουν τα επίπεδα χοληστερόλης ή σακχάρου στο αίμα τους. Ειδικότερα, το 44% γνώριζε τις τιμές του φάσματος φυσιολογικού βάρους  σύμφωνα με τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και ένα 15% της γλυκόζης αίματος, έναντι 68% που γνώριζε τη διεύθυνση του σπιτιού που μεγάλωσε και 58% πότε είναι τα γενέθλια του καλύτερου φίλου.

«Η έγκαιρη αναγνώριση των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου και η κατάλληλη αντιμετώπισή τους μπορεί ενδεχομένως να αποτρέψει εμφράγματα, εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακή ανεπάρκεια. Ως κοινωνία, πρέπει να στραφούμε από την περίθαλψη στην πρόληψη, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να ζήσουν τη ζωή τους στο καλύτερο δυνατό» δήλωσε η Laxmi Mehta, MD, διευθύντρια Προληπτικής Καρδιολογίας και Γυναικείας Καρδιαγγειακής Υγείας στο κέντρο Wexner Medical Center.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν τον διαβήτη είτε με το οικογενειακό τους ιστορικό είτε με το υπερβολικό βάρος και δεν αγνοούν ότι σχετίζεται με καρδιακές παθήσεις. Τα άτομα με διαβήτη έχουν διπλάσιες πιθανότητες καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου από ό,τι τα άτομα χωρίς διαβήτη. Και οι γυναίκες με διαβήτη διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις από ό,τι οι άνδρες» δήλωσε η Mehta.

Και όμως τσεκάρονται

Μολονότι η έρευνα δείχνει άγνοια των Αμερικανών για τιμές που αποκαλύπτουν την καλή ή κακή υγεία της καρδιάς, ελέγχονται τακτικά. Η πλειονότητα δήλωσε ότι είχε ελέγξει την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό εντός του τελευταίου χρόνου, και εντός πενταετίας τη γλυκόζη αίματος και τη χοληστερόλη.

«Είναι σημαντικό όχι μόνο να γνωρίζετε τις τιμές σας, αλλά να προλαμβάνετε τους κινδύνους με τη φαρμακευτική αγωγή και αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η διατροφή και η άσκηση. Όταν επισκέπτεστε το γιατρό σας, ρωτήστε ποιες είναι οι τιμές της αρτηριακής σας πίεσης, της χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα και ποιο είναι το φυσιολογικό εύρος για την περίπτωσή σας. Συζητήστε τη ρουτίνα του ύπνου, τη διατροφή, την άσκηση, το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ. Επίσης, αν και δεν αρέσει σε κανένα να μιλά για για το βάρος του, είναι μια συζήτηση σημαντική γιατί το υπερβολικό βάρος αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις» σχολίασε η Mehta.

Οι καλές τιμές

  • Αρτηριακή πίεση: Κάτω από 120 mm Hg για τη συστολική (μεγάλη) και κάτω από 80 mm Hg για τη διαστολική (μικρή)
  • Γλυκόζη αίματος: Κάτω από 100 mg/dL μετά από οκτάωρη νηστεία, και κάτω από 5,7 η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c)
  • Χοληστερόλη: Κάτω από 70 mg/dL για την LDL χοληστερόλη και κάτω από 150 mg/dL τα τριγλυκερίδια, αν και θα πρέπει να συζητήσετε με τον θεράποντα ιατρό για τις ιδανικές τιμές
  • ΔΜΣ: Το φυσιολογικό εύρος κυμαίνεται μεταξύ 18,5 και 24,9
  • Ύπνος: Επιδιώξτε κατά μέσο όρο επτά έως εννέα ώρες νυχτερινού ύπνου καθημερινά.

«Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε το οικογενειακό ιστορικό υγείας και να το συζητάτε με τον γιατρό σας. Μπορεί να υπάρχουν παράγοντες κινδύνου που απαιτούν φαρμακευτική αγωγή ή αλλαγές στον τρόπο ζωής, οι όποιες όσο νωρίτερα γίνουν γνωστές, τόσο το καλύτερο. Μερικές φορές οι άνθρωποι παθαίνουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο επειδή η αρτηριακή τους πίεση ή τα επίπεδα χοληστερόλης είναι πολύ υψηλά και δεν τα έχουν ελέγξει ποτέ», κατέληξε η Mehta.