Ένα νέο εργαλείο εκτίμησης του καρδιαγγειακού κινδύνου ανακοίνωσε η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία μέσα από ανάρτησή της στην πλατφόρμα Linkedin.

Η χρήση του PREVENTTM (Predicting Risk of cardiovascular disease EVENTs) όπως ονομάζεται το νέο ψηφιακό εργαλείο, προορίζεται  για την πρωτογενή πρόληψη, σε άτομα δηλαδή χωρίς ιστορικό στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής ανεπάρκειας ηλικίας 30-79 ετών.

«Η εκτίμηση του απόλυτου κινδύνου», σύμφωνα με την ανάρτηση, «μπορεί να βοηθήσει και να καθοδηγήσει τους κλινικούς ιατρούς και τους ασθενείς στην από κοινού λήψη αποφάσεων για παρεμβάσεις που στοχεύουν σε συνήθειες του τρόπου ζωής και στην εξέταση έναρξης φαρμακευτικής αγωγής».

Το νέο μοντέλο της εφαρμογής έρχεται με εισαγωγή κάποιων νέων χαρακτηριστικών για:

  • τη νεφρική υγεία και τον μεταβολισμό
  • την κοινωνική αποστέρηση (ανεργία, φτώχεια κ.α.) 
  • τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας ως αποτέλεσμα
  • την εκτίμηση του κινδύνου σε βάθος 30 ετών

ενώ η φυλή αφαιρέθηκε από τους παράγοντες κινδύνου καθώς «δίνουμε προτεραιότητα στην αξιολόγηση ενός ατόμου και στη διαχείριση της φροντίδας του με βάση τις συγκεκριμένες ανάγκες υγείας του· δεν αντιμετωπίζεται διαφορετικά με βάση τη φυλή του. Ο υπολογιστής PREVENT υποβλήθηκε σε δοκιμές και έχει την ίδια ακρίβεια μεταξύ διαφορετικών φυλετικών και εθνοτικών ομάδων», σύμφωνα με την εταιρεία.

Ένα βοηθητικό εργαλείο

«Οι επαγγελματίες του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης έχουν πλέον στη διάθεσή τους ένα νέο εργαλείο που βοηθά τους ασθενείς να κατανοήσουν την υγεία του καρδιαγγειακού, νεφρικού και μεταβολικού τους συστήματος. Το εργαλείο εκτίμησης κινδύνου PREVENT έχει σχεδιαστεί για την εκτίμηση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου με βάση αυτές τις αλληλεπικαλυπτόμενες καταστάσεις» εξηγεί σε άλλη ανάρτησή της η εταιρεία, διευκρινίζοντας ότι ο ψηφιακός μετρητής δεν αντικαθιστά ή υποκαθιστά τον γιατρό.

Η νέα εκδοχή λαμβάνει υπ’ όψιν βαθύτερους κοινωνικούς (εκπαίδευση, φτώχεια, ανεργία) και περιβαλλοντικούς παράγοντες (ατμοσφαιρική ρύπανση, έλλειψη τροφίμων) που πιθανώς συμβάλλουν στους κινδύνους για την υγεία.

Ο υπολογιστής παρέχει εκτιμήσεις κινδύνου βάθους δεκαετίας για άτομα ηλικίας 30-79 ετών και 30ετίας για άτομα 30-59 ετών. Οι εξισώσεις του PREVENTTM αναπτύχθηκαν από την Επιστημονική Συμβουλευτική Ομάδα Καρδιαγγειακής-Νεφρικής-Μεταβολικής της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, και οι εξισώσεις για την εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου επιβεβαιώθηκαν μέσα από ένα μεγάλο, ποικιλόμορφο δείγμα άνω των 6 εκατομμυρίων ατόμων.

Νέα μοντέλα που ενσωματώνουν στους δείκτες μέτρησης την αιμοσφαιρίνη A1c, τον λόγο αλβουμίνης/κρεατινίνης και τον δείκτη κοινωνικής αποστέρησης είναι υπό ανάπτυξη. Μπορείτε όμως να κάνετε το βασικό τεστ πατώντας ΕΔΩ.