Ο μεταβολισμός, η διαδικασία μετατροπής της τροφής σε ενέργεια, είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση του βάρους και τη συνολική ευεξία. Παράγοντες όπως η ηλικία, η σωματική δραστηριότητα, η γενετική και η διατροφή επηρεάζουν τον μεταβολικό ρυθμό, και τον ρυθμό των καύσεων του οργανισμού.

Ακολουθούν οι συμβουλές τριών ειδικών όσον αφορά την ενίσχυση και επιτάχυνση του μεταβολικού ρυθμού του οργανισμού.

Ισορροπημένη διατροφή

Το περιεχόμενο του πιάτου μας μπορεί να επιταχύνει τον μεταβολισμό: «Όταν το σώμα σας εργάζεται για να χωνέψει την τροφή, ο μεταβολισμός αυξάνεται. Βεβαιωθείτε, ωστόσο, ότι το γεύμα σας περιλαμβάνει αρκετές πρωτεΐνες, προτού στραφείτε στους υδατάνθρακες, καθώς οι πρωτεΐνες προκαλούν πιο ισορροπημένη απελευθέρωση ινσουλίνης από τους υδατάνθρακες και θα ικανοποιήσουν την πείνα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» εξηγεί η Δρ Florence Comite, ενδοκρινολόγος.

Η ώρα των γευμάτων παίζει επίσης ρόλο στο μεταβολισμό, με μια μελέτη να υποδεικνύει ότι η κατανάλωση πρωινού κάθε μέρα και η αποφυγή φαγητού αργά το βράδυ είναι στρατηγικές που χρησιμοποιούνται για την απώλεια βάρους, αλλά επηρεάζουν επίσης τη μεταβολική υγεία ενός ατόμου. Αντίστοιχα, και η διαλειμματική νηστεία αποτελεί μια καλή στρατηγική, σύμφωνα με μελέτη. 

Άσκηση με βάρη

«Περισσότεροι μυς στο σώμα σημαίνει και μεγαλύτερη καύση των θερμίδων ακόμα και όταν κοιμάστε ή βλέπετε τηλεόραση. Επομένως, μπορείτε να χτίσετε μυϊκή μάζα με ασκήσεις αντιστάσεων» συμβουλεύει η Δρ Florence Comite.

Αντίστοιχα, μια μελέτη διαπίστωσε πως η προπόνηση με βάρη μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση του μεταβολικού προφίλ, ενώ μια άλλη ότι ο βασικός μεταβολικός ρυθμός μιας ομάδας γυναικών που προηγουμένως δεν είχαν ασκηθεί αυξήθηκε όταν ξεκίνησαν την προπόνηση με αντιστάσεις.

Προπόνηση υψηλής έντασης

Ευεργετικά είναι και τα αποτελέσματα από τη διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT). Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι αυτός ο τύπος άσκησης ενισχύει τον μεταβολικό ρυθμό, με μια μελέτη να συμπεραίνει ότι μόλις 15 λεπτά προπόνησης HIIT θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε βελτιωμένα αποτελέσματα καρδιομεταβολικής υγείας.

Αποφύγετε την καθιστική ζωή

«Το να κάθεστε για μεγάλα διαστήματα θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο» αναφέρει σχετικά η Δρ Laura Purdy, οικογενειακή γιατρός. Ομοίως, η αύξηση της δραστηριότητας στον χώρο εργασίας έχει αποδειχθεί ευεργετική, με μια μελέτη να υποδεικνύει ότι η καρδιομεταβολική υγεία βελτιώθηκε όταν οι άνθρωποι στέκονταν όρθιοι ή περπατούσαν περισσότερο κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας.

Κοιμηθείτε καλά

«Κατά τη διάρκεια του ύπνου αποκαθιστάτε το ανοσοποιητικό σας σύστημα και αποβάλλετε τις τοξίνες. Ενεργοποιούνται οι ορμόνες και οι μεταβολικές διαδικασίες για να διαχειριστείτε το βάρος, να ανακτήσετε την υγεία σας και να αναπτύξετε μυς. Ο επανορθωτικός βαθύς ύπνος είναι εξαιρετικά σημαντικός και για τη μεταβολική υγεία» εξηγεί η Δρ Florence Comite.

Ο καλός ύπνος μπορεί επίσης να βοηθήσει στον περιορισμό των ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών. Μια παλαιότερη μελέτη είχε συμπεράνει πως ο κιρκάδιος ρυθμός του σώματος (ο κύκλος ύπνου/αφύπνισης) συμβάλλει στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της μεταβολικής λειτουργίας ενός ατόμου.

Ενυδάτωση

Το νερό θεωρείται απαραίτητο συστατικό για την πέψη και τον μεταβολισμό: «Τα ένζυμα που διασπούν τα μακροθρεπτικά συστατικά της τροφής απαιτούν νερό για να διευκολύνουν τις χημικές αντιδράσεις. Χωρίς επαρκή ενυδάτωση, αυτές οι διαδικασίες μπορεί να επιβραδυνθούν και ενδεχομένως να επηρεάσουν τη συνολική αποτελεσματικότητα του μεταβολισμού» σημειώνει η Δρ Vinita Dhir Tandon, πιστοποιημένη ενδοκρινολόγος.

Σύμφωνα με μια παλαιότερη μελέτη, η κατανάλωση νερού συνέβαλε στη βελτίωση του μεταβολισμού ενός ατόμου γενικά, καθώς και στην καύση του λίπους στο σώμα.

Διαβάστε επίσης: 

Μεταβολισμός: Πέντε τρόποι να τον κάνουμε πιο γρήγορο

Μεταβολισμός: Έτσι δεν θα «γεράσει» μετά τα 35

Μεταβολισμός: Ο σίγουρος τρόπος για περισσότερες καύσεις και λιγότερο λίπος